kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :))) Spód: * orzechy ziemne- 80 g * batonik Snickers- 3 x 75 g * masło- 50 g Masa jasna: * mleko- 1/2 szklanki * cukier- 1/4 szkl. * mleko w proszku- 1, 5 szkl. * masło- 100 g Dodatkowo: * masa karmelowa(...)przesiać mleko w proszku i energiczne oraz dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą. Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę. Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać. Na orzechy wylać karmel, o dstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- c zekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć ciasto i polać
Kraina Miodem Płynącaproszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki kremówki ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii Dodatkowo Gruszki, świeże lub ze słodkiej zalewy (użyłam gruszek z puszki), pokrojone na małe cząstki Przygotowanie Ciasto kruche . Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, podzielić na dwie nierówne części, włożyć(...)dwóch torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę
coolinarnastrefa.blogspot.commarshmallow i czekoladą... Wilgotne, mocno kakaowe ciasto. Zatopione kawałeczki ciągnących się pianek. Słodycz rozpuszczonej, mlecznej czekolady. Pycha! Składniki: 225 g mąki pszennej; 50 g kakao; 120 g białego cukru; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Szczypta soli; 50 g pianek marshmallow; 100 g mlecznej czekolady; 2 duże jajka; 250 ml mleka; 6 łyżek oleju. Sposób przygotowania: Czekoladę drobno posiekać. Pianki(...)sobą składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól, pianki i czekoladę. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej i mleko i wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka z mlekiem i olejem. Wymieszać niezbyt starannie, aż do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić porcjami ciasta. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Gospodyni Miejskababeczkach. Babeczki można nadziewać dżemem żurawinowym, podawać z musem lub najprościej - dodać suszonej żurawiny do ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 cytryna garść żurawiny Składniki na lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Suche(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną
CiastkozercyNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 szklanki olejupół szklanki posiekanych orzechów włoskich1 szklanka mleka1 jajko2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli 3 łyżki NutelliDo(...)łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut
Bon Appetit MałgorzatyMuffiny z masą krówkową... Wyrośnięte, złociste ciasto. A w środku słodka niespodzianka. Pyszne kajmakowe nadzienie. Idealny dodatek do herbaty! Zapraszam na słodki poczęstunek! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 2 jaja; 325 ml mleka; 125 ml oleju; 150 g gotowej masy krówkowej. Sposób przygotowania: Przygotować 2 miski(...)suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej. Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło
Gospodyni Miejskamąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać je do miski. Dodać resztę składników ( masła 15 g ) i wyrabiać jak zwykłe drożdżowe. Gdy będzie gładkie i elastyczne należy przykryć je szmatką i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków kokosowych Piana kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 8 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier(...)części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego mleka oraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego niewielkim strumieniem mieszaninę mleka, jajek
Czerwona PorzeczkaWymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe
głodny alergikTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy(...)kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma
prawdziwe jedzeniepieczenia 4 łyżki kakao 4 łyżki wiórek kokosowych Przepis: Do garnuszka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Wszystko rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Białka ubijamy z cukrem(...)waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia
Emcia Pichciorientalny nastrój. Żeby nie przedłużać zapraszam do przepisu! (; Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz(...)świeżo zmielona sól i pieprz szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego mleka, a drugą do połowy szklanki ciepłej wody. Do drożdży z mlekiem dodajemy pół łyżeczki cukru
Symfonia Smakówcukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie
Praktyczna pljeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5 gruszek 4 łyżki masła(...)korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią. Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć
RAROSSASkładniki: ciasto:3 szklanki mąki,6 żółtek, 1/2 szklanki cukru,200 g masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.beza:6 białek,1,5 szklanki cukru pudru,1 łyżka mąki ziemniaczanej.krem:1,5 budyniu waniliowego bez cukru,1 łyżka amaretto,600 ml mleka,200 g masła,2 łyżki cukru.ponadto:400 g dżemu z czarnej porzeczki,100 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Składniki na ciasto
Aga w kuchni