przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać. Przełożyć masę do foremek. Piec(...)około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki ciemny brązowy cukier 1/4 szklanki margaryna bezmleczna lub masło 50 g lub możemy wykorzystać cukierki: krówki sojowe 6 szt mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki Mleko rozgrzewamy, dodajemy cukier i masło (albo krówki), mieszamy do rozpuszczenia
głodny alergikjabłek pokrojonych w drobną kostkę- ale spokojnie może być 50 dag cynamon, łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem(...)przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej ilości składników. Ja już je podwoiłam. Ciasto wyszło bardzo pyszne, a ważne, że robi się je dość szybko
Proste Potrawydopełnia jego niesamowity smak. Zaczynamy: Składniki na ciasto: 150 gr mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 56 gr zmielonych migdałów 175 gr drobnego cukru- caster sugar 175 gr masła 4 jajka Składniki na krem budyniowy: 4 żółtka 75 gr drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 6 łyżeczki mąki ziemniaczanej 400 ml mleka(...)masła Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem- do całkowitego połączenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 45 min. Wykonanie masy budyniowej: 4 żółtak, cukier, aromat I mąka ziemniaczana- miksujemy. Na gazie gotujemy mleko. Gorące mleko ( nie wrzące ) wlewamy do masy jajecznej- mieszamy I wlewamy do zagotowania I zgestnienia. Masa powinna być gęsta
Smaki Edytyciastem. Przygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem. Składniki: 2,5 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajka, 0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka(...)Przygotowanie: W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i rozlać ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć
Ala piecze i gotujeBiszkopt 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 5 łyżek wody 1 szk cukru 12 łyżek oleju 2,5 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać(...)się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski
Ala piecze i gotujeżelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.3. Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem
Kuchnia domowa Anipodwieczorek :) Jabłko niebiańsko rozpływa się w ustach, a ciasto jest delikatne i mięciutkie :) Mniam :P Co nam potrzeba: - 2 jabłuszka - 1 szklanka mąki (z braku pełnoziarnistej użyłam zwykłej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - słodzidło - ok. 0,5 szklanki wody gazowanej bądź mleka - 1 jajko Jabłuszka obieramy ze skórki i kroimy
Zdrowie na języku :Pkaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :))) Spód: * orzechy ziemne- 80 g * batonik Snickers- 3 x 75 g * masło- 50 g Masa jasna: * mleko- 1/2 szklanki * cukier- 1/4 szkl. * mleko w proszku- 1, 5 szkl. * masło- 100 g Dodatkowo: * masa karmelowa(...)przesiać mleko w proszku i energiczne oraz dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą. Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę. Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać. Na orzechy wylać karmel, o dstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- c zekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć ciasto i polać
Kraina Miodem Płynącaproszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki kremówki ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii Dodatkowo Gruszki, świeże lub ze słodkiej zalewy (użyłam gruszek z puszki), pokrojone na małe cząstki Przygotowanie Ciasto kruche . Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, podzielić na dwie nierówne części, włożyć(...)dwóch torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę
coolinarnastrefa.blogspot.commarshmallow i czekoladą... Wilgotne, mocno kakaowe ciasto. Zatopione kawałeczki ciągnących się pianek. Słodycz rozpuszczonej, mlecznej czekolady. Pycha! Składniki: 225 g mąki pszennej; 50 g kakao; 120 g białego cukru; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Szczypta soli; 50 g pianek marshmallow; 100 g mlecznej czekolady; 2 duże jajka; 250 ml mleka; 6 łyżek oleju. Sposób przygotowania: Czekoladę drobno posiekać. Pianki(...)sobą składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól, pianki i czekoladę. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej i mleko i wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka z mlekiem i olejem. Wymieszać niezbyt starannie, aż do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić porcjami ciasta. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Gospodyni Miejskababeczkach. Babeczki można nadziewać dżemem żurawinowym, podawać z musem lub najprościej - dodać suszonej żurawiny do ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 cytryna garść żurawiny Składniki na lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Suche(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną
CiastkozercyNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 szklanki olejupół szklanki posiekanych orzechów włoskich1 szklanka mleka1 jajko2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli 3 łyżki NutelliDo(...)łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut
Bon Appetit MałgorzatyMuffiny z masą krówkową... Wyrośnięte, złociste ciasto. A w środku słodka niespodzianka. Pyszne kajmakowe nadzienie. Idealny dodatek do herbaty! Zapraszam na słodki poczęstunek! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 2 jaja; 325 ml mleka; 125 ml oleju; 150 g gotowej masy krówkowej. Sposób przygotowania: Przygotować 2 miski(...)suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej. Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło
Gospodyni Miejskamąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać je do miski. Dodać resztę składników ( masła 15 g ) i wyrabiać jak zwykłe drożdżowe. Gdy będzie gładkie i elastyczne należy przykryć je szmatką i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków kokosowych Piana kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 8 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier(...)części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego mleka oraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego niewielkim strumieniem mieszaninę mleka, jajek
Czerwona Porzeczka