dawno temu. Masa kokosowa: 20 dag kokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe
Praktyczna plSkładniki: 800 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg. jabłek 2 budynie waniliowy i toffi z cukrem 750 ml. mleka szczypta cynamonu Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...następnie dzielimy masę na dwie części formujemy kulki i jedną z nich wkładamy do zamrażalnika
NaKońcuJęzykaorzeszków ziemnych 250 g truskawek Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać. Białka ubić i przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony. Podawać
wyzwania kuchennełyżka cukru, szczypta soli, dowolna konfitura, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowania Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30minut. Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką
Z miłości do słodkościjajka 50g cukru szczypta soli 3 twarde jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste). Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zanrzamy otrzymane plastry jabłek
Pudełko rozmaitościCake You Bake .Tortille wyszły bardzo dobre i poza czasem kiedy ciasto odpoczywało - bardzo szybkie do zrobienia. Jedna uwaga do przepisu - na podaną ilość mleka zużyłam więcej mąki ( ok 800 g a nie 500).Może to kwestia rodzaju mąki, a może należało mleko dodawać do mąki a nie odwrotnie. Tak czy inaczej wyszły bardzo smaczne(...)mleka 500g mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Mleko podgrzać z masłem aż masło się rozpuści, dodać sól i proszek, stopniowo, wyrabiając , dodawać mąkę - ma powstać gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto ( na tym etapie musiałam dodać sporo mąki żeby uzyskać zamierzony efekt). Uformować kulę , przykryć i odstawić
Stare Garypotrzebne. Składniki: - zaczyn Hermana - 500 g cukru - 500 g mąki - 250 ml mleka - 250 ml oleju - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - wg uznania - 2-4 tarte jabłka, szczypta cynamonu, rodzynki, orzechy Dużo tego, czyż nie? Pamiętajmy jednak, że z gotowego ciasta otrzymujemy trzy kolejne zaczyny. Ba, zaczyn można sobie zamrozić i mieć na potem(...)mleka. Nie mieszamy. Nie, nie zepsuje się. Jeśli nie podglądaliście ciasta w dniu pierwszym, zróbcie to teraz. Od razu zrozumiecie, co oznacza stare powiedzenie, że ciasto jest głodne ;) Dzień 3 Dodajemy 250 g mąki. Oczywiście nie mieszamy, Herman sam się wymiesza :) Dzień 4 W tym dniu z kolei tylko mieszamy. Rano, w południe i wieczorem. Spójrzcie tylko, jak nasze ciasto
Kulinarne zapędy Kokosamasą, wiśniami i malinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 budynie 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni(...)wiśnie z konfitur. Wykonanie. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać. Pieczemy 25 min w ok 180 C. Biszkopt ostudzić. Przygotowujemy masę: Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i kawą cappuccino, dodawać ostudzony budyń, ucierać. Biszkopt przekroić na trzy,każdą
W kuchennym oknie Ewysezonu na dynię jeszcze nie skończyłam! Częstowałam Was fantastycznym dyniowym ciastem … jogurtowymi racuchami … kopytkami , kluseczkami i fantastyczną potrawką ! ( obłędną! ) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pancakes ( pankejki ). Zrobione z dyniowe purre … niesamowicie delikatne. Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek! Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI(...)mleka ) – 1 szkl * oliwa – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree. Wlewamy napój migdałowy lub mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Wsypujemy posiekane orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszamy ( tym razem już za pomocą łyżki ). Smażymy
Ostra na Słodkomiski wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy.Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką.Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy
Słodkie Przyjemnościmniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka) rodzynki ok. 1 kg jabłek Na polewę(...)pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni
Praktyczna plczekolady i jestem z tego wyboru zadowolona. Przepis znalazłam u Kasi . Zapraszam Ciasto czekoladowe na twarogu Składniki: 150 g tłustego twarogu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki(...)orzechy laskowe) 1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać. 3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać. 4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury
UgotujmyTo.plciastem...:) A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJ Na nadzienie użyłam: 2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka) cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni) 0.75 l mleka 2 czubate łyżki kaszki manny 100g rodzynek Ugotowałam budynie wg przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje
Walijskie Pichceniemąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać
Bon Appetit MałgorzatyMąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą i mlekiem w proszku. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Wlać 1/3 wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody i olej, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 2 minuty, dodać mak, dokładnie wgnieść w ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałeczek długości(...)Zapleść chałkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier puder, wymieszać. Glazurą posmarować chałkę, posypać makiem. Piec w 200 st. C. przez 30 minut. Jeśli chałka za szybko zbrązowieje, przykryć folią. Ostudzić na kratce. Smacznego! A teraz już będę musiała się w sobie zebrać - zaraz jedziemy
Pożeraczka, czyli raz adobrze