długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy. Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)trzy części. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę pod koniec dodając 2 łyżki masła orzechowego
Słodka StronawodyMiękką margarynę miksujemy z cukrem, i jajkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli:dżem, mleko, mąka, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 płaty.Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami
Bon Appetit MałgorzatyPtysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to słodycze, które lepiej kupić w piekarni niż zrobić samemu w domu okazało się, że nie taki diabeł (ptyś) straszny... :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 60 g masła 1 szklanka wody szczypta soli(...)cytryny 4 jajka 5oo ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku (do ubijania z mleka) 2 łyżki cukru pudru Masło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą z połówki cytryny. Mąkę przesiewamy i kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy do garnka jednym ruchem. Ciasto mieszamy w garnku na małym ogniu tak długo, aż zrobi się "klucha". Odstawiamy
Ciastkozercyłączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem(...)pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut. Przepis na nadzienie: Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przepis na posypkę: Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia. Po ostygnięciu
Emcia Pichcimieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje. Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej 195 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki tortowej 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 6 soli 30 g cukru pudru 12 g pełnego mleka w proszku 1 jajko 62 g wody odrobina jajka wymieszanego(...)wyrabiaj około 20 minut. Dodaj do ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia, do podwojenia objętości ciasta. Opłucz zielone części liści pora, potnij
Grahamka, weka i kajzerkawymieszać i odstawić na 1h. Jajka roztrzepać z odrobiną soli wlać do jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować(...)garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać aż się rozpuści) dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto. Udekorować orzechami. Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com
O kuchni z uczuciemwędrówki na powierzchnię ciasta okazał się pozytywny :) Mimo to w smaku są ok, chociaż na kolana nie powalają tak jak myślałam aczkolwiek są dobre. I polecam zrobić z podwójnej porcji, bo z tego przepisu wychodzi ich ok. 8 sztuk Składniki: 1 szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)jajko 1/4 szkl oleju ptasie mleczko Przygotowanie: W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej mieszamy cukier, jajko, olej i mleko. Należy wymieszać to tak, aby cukier nam się rozpuścił. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości, położyć pół ptasiego mleczka i przykryć kolejną porcją ciasta
charlotte gotujemąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 całe jajka4 żółtka i 4 białka3/4 szklanki cukru1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia(...)dosyć rzadka.Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.Ser delikatnie wylać
Świat Ciastaśliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak. SKŁADNIKI Na długą keksówkę. 250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć
W kuchennym oknie Ewyciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta? Składniki:2 szklanki startej marchewki1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)4 jaja2 szklanki mąki tortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki sodyszczypta solipół szklanki orzechów włoskichpół szklanki rodzynekskładniki na polewę:2 łyżeczki cukrugorzka(...)cały czas miksując. Na końcu dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami
Bon Appetit Małgorzatykostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cukier waniliowy odrobina soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka Wykonanie: Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min. Następnie
Moje pyszne gotowanieprzepis, wiedziałam, że go przygotuję. Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała filozofia polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do foremki. Przepis lekko zmodyfikowałam – dodałam do masy mleko oraz trochę inaczej połączyłam składniki. Składniki na blaszkę 14x31cm (duża keksówka): 0,5 kg mąki 5 jajek(...)szklanki mleka Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze
Fabryka pomysłówchrupiących migdałów . Delikatne ciasto wypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie. A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 1 szkl - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta DODATKOWO: - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko – 1 mała szt - mleko – 4 łyżki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , cukier , proszek , sól , migdały). Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około
Ostra na Słodkocukier waniliowy - 1 opak żelatyna - 1 łyżeczka woda gotowana - 2 łyżeczki Masa z kawą margaryna - 1 kost żółtka jaj - 3 szt kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki woda gotowana - 2 łyżeczki mleko - 2 szkl cukier -0,5 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki mąka pszenna - 3 łyżki Polewa margaryna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki kakao - 2 łyżki śmietana 24 % - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE(...)dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić
Kuchnia Danusijadłam nie raz, ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie. Składniki: 125 g obranych niesolonych pistacji 200 g mlecznej czekolady 200 g brązowego cukru 200 g masła 3 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml mleka 150 ml kwaśnej śmietany Pistacje(...)pył. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Do utartego wsypujemy zblendowane z czekoladą i cukrem pistacje. Ucieramy krótka chwilę do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy lekko masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And Son