ciasto mleko w proszku - 2535 przepisów (strona:84/169)

Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą 191

szklanki drobno startej marchewki 6 daktyli drobno pokrojonych 5 fig drobno pokrojonych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika  Polewa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki masła 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz(...)przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Pani Walewska - Pychotka 241

kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 3 łyżki mąki(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki likieru Amaretto   Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się do tego ciasta, ale ponieważ jest ono kilku-warstwowe

Świat Ciasta
Blondie - sernik z kaszy jaglanej z gruszkami (bez sera, mleka, glutenu i jajek) 261

Ciasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;)  Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)przeszkadza.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dwie gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy gruszki, mleko, olej, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, cynamon oraz aromat waniliowy. Jeśli zamiast oleju używamy margaryny lub masła, to trzeba je przed dodaniem do masy rozpuścić. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy

głodny alergik
Muffiny kokosowe 261

czekolady; 1 łyżka mleka; Wiórki kokosowe. Sposób przygotowania: Żółtka jaj oddzielić od białek. Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta dodać wiórki kokosowe(...)stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, czy gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 242

ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe

IMPRESJA SMAKU
Lżejszy aniołek 314

porządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier

Czarnawisienka
Keks na białkach. Ciasto z białek jaj. 425

Mleko mieszamy z olejem. Następnie na zmianę dodajemy do białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy

Aga w kuchni
Gofry cynamonowe 145

cukrem.  Dodać mleko i ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem).  Białka ubić na sztywno.  Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.  Ewentualnie dodać odrobinę mleka.  Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta.  Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać

Sto kolorów kuchni
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 147

cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko. Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jabłkowo - budyniowe 413

szkl cukru 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżeczki amoniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl śmietany 1/2 margaryny 1 cukier waniliowy Margarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka  3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mega babeczki ze snikersem, bitą śmietaną i karmelem. 254

powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć. W drugim naczyniu roztrzepać  jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć  oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez

Malinowe Pocałunki
Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską 157

naturalnego 2 jajka 60 ml oleju 1 szklanka borówki   Wykonanie: Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej.  Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.  Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki.  Dodać borówkę i delikatnie

Sto kolorów kuchni
Racuchy z gruszką i imbirem 154

imbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zgęstniało. Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane

wyzwania kuchenne
Placki z serem ricotta i bananami 186

podania: cynamon, syrop klonowy, gęsta śmietana, nutella, u mnie-syrop karmelowy  Mąkę, mleko, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ricottę i łyżkę oleju mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli mieszamy białka z ciastem, na początku dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie a potem resztę. Tak by białka

Mango Papaja
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 148

jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju czerwone porzeczki Wykonanie: 1. W jednej misce mieszamy składniki suche

Pasja Smaku