ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:437/932)

Gryczany chlebek bananowy z czekoladą 98

pieczenia. Banany rozgnieć na mus. Dodaj je do mąki. W kubku wymieszaj jajka z jogurtem lub mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. Mieszankę dodaj do mąki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, następnie dodaj do nich posiekaną, gorzką czekoladę. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Potem piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Artykuł

365 dni dookoła kuchni
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 135

biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Ciasteczka jaglane z kokosem 91

jednej misce łączymy składniki suche: mąka, wiórki kokosowe, soda, cynamon mielony, imbir. W drugiej misce mieszamy jajka i przestudzony olej kokosowy. Jajka z olejem roztrzepujemy trzepaczką na gładką masę. Następnie wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Z ciasta formujemy małe kulki i spłaszczamy. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. By ciasteczka wyszły

Pomysłowa kuchnia
TORCIK KOKOSOWO - TRUSKAWKOWY 133

spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć 1 część biszkoptu i nasączyć esencja herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę masy kokosowej i ułożyć przekrojone na pół truskawki (lekko docisnąć w krem). Na truskawki ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim

Ciastka - domowe słodkości
Kurczak w czerwonym curry z ryżem 177

Kurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 81

łyżka ekstraktu waniliowego Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec

Healthy food explorer
Ciasteczka kruche 164

też smalec) 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, olej kokosowy, śmietanę i dużym nożem wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy składniki (ma powstać plastyczne ciasto, jeśli uznamy, że jest zbyt twarde to możemy dodać jeszcze trochę śmietany) i wkładamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Niespodzianka od Helio. 158

współpracę, niespodziankę i zaufanie. Mam nadzieję, że jeszcze będziemy mieć okazję współpracować. Dziękuję:) A tutaj lista przepisów, które wykonałam: 1. Kokosowa babka z polewą i bakaliami 2. Zawijane keksowe bułeczki z lukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche

Izabelawkuchni
Kakaowe ciastka z czerwoną porzeczką 146

łyżki dżemu wiśniowego 100 % Przygotowanie: Do miski przesypać płatki ryżowe, mąkę pszenną oraz dwie łyżki naturalnego kakao. Dodać ksylitol, rozpuszczony olej kokosowy, a na koniec dwie łyżki dżemu wiśniowego 100%. Całość wymieszać rękoma i ugnieść na jednolite ciasto. Z powstałej masy uformować ciastka, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia, ozdobić z wierzchu porzeczkami. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez

Kuchnia Ellie
Placki z quinoa kokosowo migdałowe 140

banany 2 łyżki kakao nibs masło lub olej kokosowy do smażenia W miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj ugotowaną quinoa, kokosowe mleko, jajka i sok z cytryny. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Błonnik napęcznieje i ciasto będzie gęściejsze. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj ciasto łyżką. Na wierzchu ułóż 3 plasterki banana. Smaż małe placki po obu stronach. Podaj placki

codojedzenia
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 143

praskę czosnek oraz przyprawy.  Farsz rozprowadzamy równomiernie na całym naleśniku, następnie zawijamy jak tradycyjne krokiety. Zamaczamy z każdej strony w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym (nierafinowanym). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowe placuszki bananowe z czarna quinoą 165

duży i dojrzały banan 4 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka mąki z amarantusa 1 łyżka mąki kokosowej Wykonanie: Banana blendujemy na gładką masę mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na suchą patelnię (z powłoką przeciw przywieraniu), rozsmarowując tworzymy placuszki i pieczemy z jednej i drugiej strony na (myślę

Quinoa Raz!
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 106

lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj mocno schłodzone. Trufle czekoladowe skrywają

Z Kuchni Do Kuchni
Dietetyczne kotleciki z czerwonej soczewicy 114

przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate. **Jeśli nie jesteś wegetarianem zachęcam także do spróbowania

Smiling Shrimp
Pankejki z cukinią i orzechami 121

drobnych oczkach. Odstawiamy na około 20-30 minut aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciskamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem kokosowym oraz ksylitolem. Do mieszanki dodajemy cynamon oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i posiekane drobno orzech. Z ciasta smażymy na patelni placki

Bon appetit mon amie
ostatnie leniwe. 181

ferie minęły. Przepis: 150g pieczonego batata ok.50-60g mąki (u mnie gryczana i pełnoziarnista 1:1) łyżeczka mielonego siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami, lekko spłaszczyć, pociąć na kluski. Wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę, gotować po wypłynięciu 1-2 minuty

More food, love and dreams
Racuchy kokosowe 117

kokosowego (400ml) 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania PRZYGOTOWANIE  Mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleczko kokosowe miksujemy na gładko. Na patelni, na której będziemy smażyć racuchy rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Dodajemy 2 łyżki wiórków i delikatnie mieszamy.  Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto (nie dodajemy więcej tłuszczu). Gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM 168

serem  z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto:  250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao łyżka masła (rozpuszczonego

potrawyregionalne
Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką 333

jest nie wyczówalny na cieście, ale daje ładny element dodatkowej bieli na wierzchu. Cukier puder byłby dla mnie już za słodki, ciasto bowiem ma swoją słodycz od pianki i brzoskwiń. Można zamiast kleiku posypać całość np. wiórkami kokosowymi, bądź jeśli lubicie mocno słodkie casta cukrem pudrem. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Ciasto z kaszy jaglanej 93

jaglanej. By choć jedno moje postanowienie się utrzymało, bo co roku obiecuję sobie jeść zdrowiej. Chciałam i Was skusić na kawałek ciasta, gdzie głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jak dla mnie trochę przypomina sernik. Przy dodaniu mleczka kokosowego pachnie i smakuje jeszcze bardziej kusząco. Standardowo wpasuje się do kubka Waszej

Pink Envelope
Mazurek kokosowy 209

marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy

Przysmaki Karolki
Crepes 160

jajka szczypta soli 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody- z samym mlekiem naleśniki będą zbyt twarde. Miksujemy wszystko razem.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany. Smażymy na złoto z obydwu stron. Ja smażyłam na oleju kokosowym. Nie pali się! Nadzienie -rozpuszczona czekolada Gianduiotto , jak nie posiadamy ,najlepiej czekolada gorzka - Dżem z truskawek 100% owoców  Owocowa Rozkosz płatki migdała

Z Kuchni Do Kuchni
Racuszki z twarogu 122

delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem

mojewypiekiinietylko
Kokosowe bułeczki cukrowe 169

bułeczek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych  1. Mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno, dobrze mieszamy, a następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut.2. Po wyrośnięciu

Apetyczna babeczka
Dynia zapiekana z grzybami 218

dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego  Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe     Dynia zapiekana

Kulinarne przygody Gatity
1505.Tarta biszkoptowa z jabłkami 204

upiec ]  w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Moje domowe kucharzenie
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 178

mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu kokosowego szklanka malin Spód:Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Wstawiłam je do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, na pół godziny. Po tym czasie wylepiłam spód i delikatnie boki tortownicy (śr. 26cm

W kuchni Karmel-itki
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 200

gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć z każdej babeczki górę. Obłożyć kremem kokosowym, posypać wiórkami kokosowymi, nałożyć ciasteczko i rozpuszczoną czekoladą wykończyć łapkę

Candy Pandas
Kostka z kleiku ryżowego 144

proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak wiórki kokosowe, 5 łyżek dżem owocowy, kilka łyżek Przygotowanie Masło wyciągamy kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz dżemu dokładnie zgniatamy. Ciasto będzie się kleiło i tak ma być. Rozwałkowujemy na wielkość blachy, najlepiej przez folię spożywczą. Przekładamy

Gotowanie moimi oczami
Waniliowe muffinki z morelami i migdałową kruszonką 92

proszą się do zrobienia z nimi pysznych ciast, dżemów czy jak w tym wypadku, słodkich muffinek. Połączyłam ich słoneczny smak z delikatną wanilią i podkręciłam chrupiącą, migdałową kruszonką. Składniki (na 12 muffinek): 300g moreli 1 duże jajko 3 łyżki homogenizowanego serka waniliowego 1/4 szklanki mleka 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki łyżeczka proszku(...)dodajemy od niego cukier – ubijamy trzepaczką na jasny, gęsty krem. Dalej ucierając, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, serek homogenizowany oraz mleko. Mieszamy do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia – ciasto powinno być gęste.   Do ciasta dodajemy większość kawałków moreli, mieszamy delikatnie aby połączyły się

Smaczna Strona
Wegańskie, zdrowe batoniki 237

daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego, Polewa: Czekolada 72% 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki. Składniki drugiej warstwy również miksujemy

Smaki Przyprawy i Kolory
CIASTO MARCHEWKOWE (Bez glutenu, wegańskie) 144

pewno łamie poniższy przepis . Ciasto jest pyszne, wystarczająco słodkie ( pomimo braku cukru ) i wilgotne w środku , posmakuje nie tylko amatorom marchewki :P  Nie zawiera glutenu ani produktów odzwierzęcych , dodatkowo jest dietetyczne ! Zapraszam . Do piekarników.... czas start ! SKŁADNIKI :  marchew 500 g  mąka z ciecierzycy 1 szkl.  olej kokosowy - 20 ml  mleko sojowe- 1/2 szkl.  wiórki(...)uprażyć na suchej patelni dla lepszego smaku ), posiekane orzechy włoskie , sok z połówki pomarańczy , olej kokosowy, żurawinę/rodzynki  Do miski przesiewamy : mąkę z ciecierzycy , proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Wszystko mieszamy i łączymy suche składniki z mokrymi . Ponownie mieszamy.  Ciasto przelewamy do formy wyłożonej  papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C

Marcepanowa kuchnia
Ciasto z makiem i kokosem 219

osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa: 6-7 białek 20 dag cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Połączyć z kokosem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, na to masę makową i równą warstwą kokos. Teraz najtrudniejsze zadanie, czyli rozprowadzenie pozostałego ciasta

Praktyczna pl
Wege chlebek dyniowy z makiem i krem kokosowo- truskawkowy (bez glutenu -krem, cukru białego, laktozy, wegańskie) 89

migdałów -20g ksylitolu -20g liofilizowanych truskawek (zmielone na puder) -mała łyżeczka witaminy C CHELEBEK DYNIOWY Z MAKIEM Ok 100ml ciepłego napoju, pełną łyżkę mąki orkiszowej, łyżkę cukru kokosowego i drożdże wymieszać w osobnej miseczce i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Resztę napoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę. Mąkę orkiszową, owsianą, pestki dyni i słonecznika oraz(...)mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną mąki orkiszowej i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok godziny. KREM KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY Masło kokosowe podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia wraz ze śmietanką kokosową i ksylitolem. Do ostudzonej mieszanki wsypać liofilizowane

Candy Pandas
Szybkie ciasto z rabarbarem, białą czekoladą i kokosem 232

pozostaje puchate i świeże. Do ciasta można użyć różnych sezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon.  Serdecznie polecam, wypróbujcie bo naprawdę warto ! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej  2 jajka szklanka oleju słonecznikowego szklanka cukru  2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g białej czekolady 100 g wiórek kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody(...)dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać roztrzepane jajka,cukier, olej, jogurt, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, delikatnie ją przestudzić i dodać do reszty ciasta. Całość wymieszać do połączenia się składników. Rabarbar wymyć, obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry. Blaszkę

Krakowskie smaki Ani
Zdrowe, aromatyczne brownie dyniowe 176

jesteście fanami gorzkich słodkości, to możecie użyć deserowej, lub mlecznej czekolady (wtedy jednak nie będzie to już bezmleczne ciasto).  Składniki (około 12 porcji): 1 szklanka puree z dyni z tego przepisu 2 duże jajka 2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej 125 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub chocolate chips), bez dodatku laktozy (można zastąpić czekoladą mleczną, lub deserową(...)brownie do blachy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut, kontroluj patyczkiem. ( Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.) Gotowe! :) Teraz możesz delektować się smakiem swojego wykwintnego deseru.  Wartości odżywcze (całego ciasta

Smiling Shrimp
Nutella biscuits 68

soli nutella (w wersji tradycyjnej lub domowej /domowe powidła) Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę pszenną, następnie dodaj mąkę kokosową, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz esencję waniliową, jajko oraz masło pokrojone na kawałki. Potem zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Gdy będzie gotowe owiń je folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na dwie części

365 dni dookoła kuchni
Ciasto trociniak 344

smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać, wsypać

na moim stole...
Wegańskie pierogi z jarmużem. 166

bogaty w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. To trochę taki "must have" każdego zdrowomaniaka.   WEGAŃSKIE PIEROGI Z JARMUŻEM Ciasto (ok. 80 cienkich, małych pierogów): 300 g mąki pszennej (zwykłej, białej) + trochę do podsypywania 200 ml wrzątku 25 g oleju kokosowego szczypta soli łyżka nasion chia (można pominąć lub zastąpić siemieniem lnianym) Farsz: 3 garści umytego jarmużu 180 tofu wędzonego(...)łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta słodkiej papryki wędzonej PRZYGOTOWANIE 1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto.  2. Dodaj nasiona chia i ponownie wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.  3. W tym czasie przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw

Powiedz dietom nie
Pomarańczowe bajaderki z czekoladą Chocolate Story 161

gram mlecznej czekolady (44 % kakao)do wypieków od Manufaktura Czekolady Chocolate Story (klik) pozostałe: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe gorzka czekolada (70 % kakao) do wypieków od Manufaktura Czekolady Chcolate Story (klik) mleko (ilość niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany

Życie zaczyna się w kuchni
WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY TORT URODZINOWY 120

smaki. A są nimi kokos, migdały, kakao. W tegoroczną rocznicę urodzin męża przygotowałam coś pomiędzy wuzetką a banoffee pie. Dlaczego? Bo mąż nie mógł się zdecydować, które z tych ciast ma stać się jego tortem urodzinowym.  Uwielbiam wyzwania kulinarne, które stawia mi rodzina. W ten sposób powstał lekki jak chmurka tort marzenie. Spójrzcie na zdjęcia, które same za siebie(...)stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.  Masa migdałowa: Zblednowane i uprzednio podprażone (15 min w 130 stopniach) MIGDAŁY dokładnie blendujemy z daktylami, wodą i solą.  Masa kokosowa: Wszystkie składniki na masę dokładnie blendujemy do uzyskania puszystego kremu.  Przestudzony biszkopt smarujemy powidłem

Jeść, by żyć w zdrowiu