placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa na 1 placek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 słoik dżemu np. śliwkowego 1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.) Masa na 2 placek: 1/4 kostki margaryny 2 duże łyżki(...)gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, aż warstwa sezamowa będzie szklista. Przygotować masę karmelowo-chałwową : margarynę, chałwę i cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesposobem trafiłam na blog Design your life a tam na cudowny przepis na syrop kokosowy;) U mnie z lekkimi modyfikacjami. Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę nie żałuje, syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia tortów czy innych ciast ale także wybornie smakuje jako dodatek do kawy (sprawdziłam). Serdecznie polecam bo nie jest to skomplikowany przepis
Krakowskie smaki Anidwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Ciasto jest dość pracochłonne, gdyż według(...)zważyła) oraz opcjonalnie wódkę dla wyostrzenia smaku. Składanie ciasta: Na dnie blaszki umieszczamy ciasto makowe, na którym rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej i równomiernie ją rozsmarowujemy. Przykrywamy ciastem jabłkowym i rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą, robiąc szlaczki oraz posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Kuchnia MagdaLenytego ciasta podeszłam zupełnie spontanicznie. Wiedziałam, że na pewno musi być na bazie kaszy jaglanej , a reszta wyszła w trakcie się jej gotowania. Dopomogły mi produkty z Innej Bajki , z których udziałem wyszedł dość oryginalny spód, bo z jagodami goji , a ich cukier kokosowy osłodził masę jaglaną. Ciacho przygotowałam w mniej więcej 30 minut. Wyszło smaczne, kremowe, z dość mocno
Zdrowie na języku :POczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2 małe formy do babki z kominem(lub jedną dużą): 1 puszka mleka kokosowego lub opakowanie śmietany 30% (400 ml) 2 galaretki przezroczyste 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym 1 galaretka o smaku(...)wrzącej wody. Ostudzić. Do płynnej galaretki przezroczystej wlać mleko kokosowe (lub śmietanę). Całość dokładnie wymieszać. Pozostałe galaretki rozpuścić w 1 szklance wody (każdą osobno!) i pozostawić do zastygnięcia. Następnie kolorowe galaretki pokroić w zgrabne kostki. Do formy przekładać kostki galaretek (różne kolory) i stopniowo zalewać je białą masą. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić po całkowitym
Ugotowaćżółtka (białka zostawić) Beza migdałowo-kokosowa: • 3 białka • 1/2 szklanki cukru pudru • 75 g zmielonych płatków migdałów • 50 g wiórków kokosowych • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: • 100 g białej czekolady • 3 łyżki śmietanki kremówki 30% • 2 łyżki Malibu • 50 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzać(...)Przygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować z niego gładką kulę. 3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki. 4. Plasterki ciasta
W mojej kuchniwersji wegańskiej mleko roślinne) 1/2 banana 2-3 łyżki masła orzechowego (płaskie) Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zblendować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio
Di gotujeNajlepiej dolewać po trochu, mieszać i sprawdzać czy ciasto jest już ok, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Praktyka czyni mistrza :) Do ciasta można dosypać różnych rzeczy - cukru waniliowego albo amarantusa ekspandowanego (polecam! bardzo zdrowe ziarenko) albo wiórków kokosowych albo jeszcze czegoś innego, co tam kto lubi i co mu przyjdzie do głowy. Dobre jest też z dodatkiem zmielonego siemienia(...)tygodniu - a pomyśleć, że bałam się, że nie da się ich zrobić bez jajek... Po co te jajka tam w ogóle są?? Moja dzisiejsza WARIACJA NALEŚNIKOWA to ciasto Z MLEKIEM CZEKOLADOWYM a w naleśniki zawinięte PLASTERKI BANANA. Jako że to mleko dość gęste jest, trochę zmieniła się proporcja mleka i wody czyli wyszło tak: - 2 miarki mąki zwykłej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa od ości . Które z wigilijny potraw można(...)Ostatnio coraz bardziej popularne są też odchudzone warzywne ciasta. Świetnym pomysłem jest ciasto brownie z buraków czy przepyszne ciasto marchewkowe, w których możemy ograniczyć ilość cukru lub zastosować zdrowe zamienniki, jak modny ostatnio ksylitol lub cukier kokosowy. Jak wyglądały przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w Twoim domu rodzinnym? Przede wszystkim istotny był sprawiedliwy podział pracy w domu . Ojciec robił sałatki
Cztery Fajerydużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej(...)drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat. Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka
cool and mintymocno czekoladowego ciasta zawsze wychodzi pysznie. Dziś zapraszam więc na takie mocno czekoladowe ciasto a'la brownie z delikatnym kremowym serem oraz kawałkami ciasteczek Oreo. Ciasto świetnie się prezentuje, jest bardzo ciemne, ponieważ użyłam czarnego kakao firmy Dr. Oecter. Ciasto robi się bardzo szybko, idealnie spawdzi się na deser na każdą okazję :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g mąki pełnoziarnistej(...)ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego Warstwa serowa: 200 g półtłustego twarogu 100 g serka waniliowego 1 żółtko 3 łyżki ksylitolu szczypta mielonej wanilii kilka ciastek Oreo Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną
Healthy food explorerpopołudnia. Składniki na 6 kokilek: 4 jajka 100 g mąki kokosowej 50 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera(...)owocach pokruszyć ciasto.Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut do uzyskania złocistego koloru. Dla podbicia makro można podawać z dodatkowym tłuszczem np rozpuszczonym masłem klarowanym, olejem kokosowym lub MCT albo z bitą śmietaną kokosową lub tradycyjną. Smacznego! — BTW całości bez cukru, słodzików i bitej śmietany: 550g, 1190 kcal
Ola la LCHFświetnie nadaje się także do słokich wypieków. Wypieki z cukinią są miękkie, puszyste i długo pozostają wilgotne – są po prostu pyszne. Jeśli nie mamy czasu piec całej blachy ciasta i czekać cierpliwie jak się upiecze i ostygnie, polecam niezawodne i szybkie muffinki. Te intensywnie czekolodwe są strzałem w dziesiątkę, oprócz kakao w środku i na wierzchu znajdziemy pyszne kawałki(...)pomocą rózgi cukierniczej, chwilę ubijamy jajka z cukrem na gęstą pianę. Do masy dodajemy następnie jogurt, mleko oraz tluszcz kokosowy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie mieszamy do połączenia. Do ciasta dodajemy startą cukinię i połowe posiekanej czekolady – mieszamy do połączenia. Papilotki wypelniamy do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Wierzch każdej posypujemy
Smaczna Stronaformę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka 10 łyżek wiórków kokosowych 40 g masła
moj przepis naformę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka 10 łyżek wiórków kokosowych 40 g masła
moj przepis na