posmakują obdarowanemu i w zamian dostaniemy większe prezenty ;) 220 g mąki pszennej 40 g wiórków kokosowych 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta skórka z dużej cytryny Składniki na ciasteczka mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 5mm i wykrawamy ciasteczka. Możemy również
Mienta blogdelikatniejsze w smaku.Tym razem bardzo usprawnilam prace,przy pieczeniu buleczek.Otoz ciasto zrobilam poznym wieczorem i do rosniecia zostawilam na cala noc w lodowce.Bardzo polecam ten sposob:Skladniki na 12 buleczek:500g maki(250 g maka 550,250 g pelnoziarnista orkiszowa)240 g mleka(u mnie 100 g smietanka kokosowa i 140 mleko zwykle)70 g masla65 g cukru (dalam ciemny(...)rozpuszczenia i smietanke kokosowa.Do misy robota przesiac maki.Dodac cukier,sol,zoltka i mleko.Wyrobic gladkie,lsniace ciasto.Uformowac kule.Mise przykryc folia spozywcza i umiescic na noc w lodowce.Rano wystawic wyrosniete ciast do ocieplenia,na okol 30 minut.Ciasto wyrzucamy na blat i wyrobic.Podzielic na 12 rownych czesci Robie walek ,odcinam po kawalkui waze po 68-72g ,zeby bulki byly jednakowe.Formowac kulki,splaszczyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!200g wiórków kokosowych Szczypta soli Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Połączyć ze sobą obie masy delikatnie mieszając, następnie wsypać wiórki i jeszcze raz wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i układać na nim łyżką niewielkie porcje ciasta. Należy zachować odstępy między
The Sweet Damselsprawi, że ciasto będzie półkruche. Cukier można pominąć, aby upiec podstawę wytrawnej tarty lub słonych przekąsek. Kruche ciasto również nie potrzebuje glutenu, więc jest to dobra opcja dla osób, które nie mogą go spożywać. W przypadku mąk kiepsko lepiących jak gryczana czy kokosowa, warto jednak dodać jajko, aby lepiej związało masę. Jeśli używacie słodzika – ksylitolu lub erytrolu warto też
Kucharzycałyżki cukru Blachę do pieczenia wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180°. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy do suchych składników wiórki kokosowe i z grubsza wszystko łączymy. Plastry ananasa blendujemy na gładkie puree i przekładamy do osobnej miski. Do puree dodajemy sok z ananasa, rozkłócone jajko, cukier i masło – dokładnie mieszamy(...)Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników – nie musimy tego zrobić zbyt dokładnie. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wierzch każdej z muffinek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką., którą jeszcze dodatkowo posypujemy odrobiną wiórek kokosowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Powrót na górę
Smaczna Stronałyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich lub innych) 1 szklanka płatków owsianych 10 pokrojonych w dużą kostkę daktyli suszonych 80 gr wiórków kokosowych opcjonalnie 2-4 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1/2 łyżeczki cynamonu (ja nie dawałam) Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć(...)otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Piekarnik nastawić na 175 st z termoobiegiem. Mokrą ręką brać garść ciasta, formować w kulkę o wielkości około 5 cm. Rozpłaszczać na blaszce na grubość około 1 cm. Piec na złoty kolor przez 25 min. Po tym czasie ciastka przełożyć na kratkę
moj przepis naczekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 270g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 180g cukru 125g masła 125g margaryny 50g wiórków kokosowych 3 jajka(...)czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, barwnik, sok i skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy ręcznie przy pomocy szpatułki. Pod sam koniec dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut
Kolizje Smakówaromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na „małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. Jak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie
Moja DelicjaPyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej mąki(...)cieciorki. Kolejno dodawaj pozostałe składniki: ksylitol, całe jajka, jogurt i mleko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę, ewentualnie dosłodź wg. uznania. Dodaj drobno posiekane bakalie. Bakalie można oprószyć mąką wtedy nie powinny opaść na dno. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez
Ze smakiem i z pasjąSkłamałabym, gdybym powiedziała, że to moja pierwsza próba z tym ciastem. Nie pierwsza, druga :) Pierwsza wylądowała daleko hen, za drzwiami domu, bo byłam przekonana, że ciasto jest niedopieczone i niezjadliwe (zanim jeszcze je spróbowałam!). Później oczywiście żałowałam, ale to dopiero jak poczytałam co nie co o nim, o jego konsystencji itp. Postanowiłam, że się nie poddam i spróbuję(...)jeśli nadal są widoczne łupki- przegniatamy przez sitko. Otręby owsiane delikatnie rozdrabniamy. Olej kokosowy topimy i studzimy. Banana rozdrabniamy (blenderem lub widelcem). Gotową fasolę łączymy z pozostałymi przygotowanymi składnikami i miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w różnych miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki. Wstawiamy do piekarnika
Kuchnia w czekoladziejeszcze raz przez chwilę miksować. Przełożyć masę do miski, wsypać resztę wiórków kokosowych i wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę kokosową - najlepiej robić to mieszając masę po każdej dodanej łyżce. Konsystencja ma być zwarta i lekko wilgotna, ma wyjść dość plastyczne ciasto, które dobrze się formuje. Ciasto nie może się za bardzo kruszyć, ani wyjść zbyt mokre - najlepiej rękami zagnieść(...)rozgnieść, wyrównać i bardzo mocno docisnąć. Następnie pudełeczko wsadzić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokroić masę na prostokątne batoniki. *Ilość mąki kokosowej może być inna - po każdej łyżce trzeba sprawdzać konsystencje masy, tak aby nie wyszła ona zbyt sucha
Healthy food explorerŚwięta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny marchewkowe z kremem mascarpone, które ucieszą nie jedno podniebienie waszych gości. Składniki /18 sztuk: – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki(...)będzie jasna i gęsta.Wlać cienkim strumieniem olej, wciąż ubijając. Wrzucić marchewkę i drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać wszystko delikatnie. Na końcu dodać przesianą wcześniej przez sito mąkę wymieszaną z cynamonem, kardamonem, sodą proszkiem i solą. Wszystko wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffiny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160*170 stopni. Wyjąć
I LOVE LIFEpotrzeba jajka, cukier, aromat utrzeć w robocie do białości wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać, wsypać wiórki kokosowe i sparzone rodzynki posypane maką, wymieszać w trakcie mieszania wlewać pomału rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie
W Mojej Kuchni Lubięnajbardziej i wszystkim sekunduje w tym postanowieniu – a to ciasto jak najbardziej się w to postanowienie wpasowuje. To brownie, którego najważniejszym składnikiem jest masło migdałowe i jeżeli sami je zrobicie w domu, do czego serdecznie namawiam, to zdecydowanie będzie to zdrowa słodycz. Oprócz tego cukier kokosowy, znacznie zdrowszy niż biały, niewielki dodatek mąki z ciecierzycy no i czekolada(...)odpowiada w smaku i ciągle szukam na nią sposobu (dlatego też kupiłam tę książkę), ale tu akurat wcale jej nie czuć, czekolada i masło migdałowe przyjemnie dominują smak, a ciasto dzięki tej mące jest odpowiednie do podania osobom na diecie bezglutenowej. Ciasto jest dość zbite ale ma miękki środek. A połączenie czekolady i masła migdałowego jest naprawdę boskie. Brownie
Cooking for Emily