patyku...u mnie w sumie są bez patyczków [patyczki dołączone były do foremek], ale to bez znaczenia..Przepis na ciasto znalazłam tutaj , ale muszę poszperać i wynaleźć jeszcze inny.. 70 g mąki pszennej [mieszanka mąki z mąką kokosową ] 20 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru [ u mnie mieszanka z cukrem kokosowym
Moje domowe kucharzenieSkładniki na ok. 35 szt. o ś rednicy 3,5 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, nadzienie: 100 ml słodkiej ś mietanki 30%, 20 g mielonych pestek dyni, 80 g mielonych migdałów, 4 ły ż ki sezamu, 100 g drobnych wiórek kokosowych, 1 opakowanie cukru z prawdziw ą wanili ą , 10 g, 3 ły ż ki cukru(...)razem z cukrem pudrem. Dodajemy cukier z wanili ą , migdały, sezam, mielon ą dyni ę , wiórka kokosowe i mieszamy. Masę kosztujemy i je ś li lubimy bardziej słodk ą dodajemy cukru pudru. Jajka roztrzepujemy, dolewamy do nadzienia i mieszamy, schładzamy. Babeczki: Ciasto rozwijamy, układamy na nim foremki na babeczki i za pomocą nożyka do pizzy wycinamy kwadraty
Moniki SmakołykiPamiętajcie również o KONKURSIE GotowaniePatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy(...)puszki kukurydzy Koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie, duszę ok 2 min. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekrajam na pół bo taką wielkość mam blachę. Smaruję koncentratem, doprawiam solą oraz suszoną
Gotowanie Patkiszklanka ksylitolu * 2 banany * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao * 3 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić, zostawić w lodówce na kilka godzin
Magiczne Życie Martyszklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka, następnie wyrobić kruche ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy
Tradycyjna Kuchniasłodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. Truskawkowo -rabarbarowe ciasto. Składniki na ciasto 250 gramów mąki tortowej typ 450 50 gramów zmielonych migdałów 185 gramów zimnego masła minimum 82 % tłuszczu 50 gramów cukru kokosowego 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie 2 łyżki cukru kokosowego 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 300 gramów rabarbaru(...)cukier, żółtka i wodę. Posiekać masło i dodać do reszty. Wszystko wyrobić w palcach na kruszonkę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180℃ góra dół. Wyjąć ciasto z lodówki. Oddzielić 3/4 ciasta i wykleić nim formę. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Resztę ciasta schować z powrotem do lodówki. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch nadzienie
KrupeczkiKokos, orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru(...)krówkową, cały czas miksując. 4. Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki
Na Ciasteczkowych Papierachkaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa..., że i mniej. Do te go chrupiące wafelki, aromat kokosu i... ciasto znika w ekspresowym tempie. Zresztą sami koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm ) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (1 szklanka(...)minut (do tzw. "suche g o patyczka") w 180 stopniach . Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Przygotować krem. 2 szklanki mleka zagotować z solą. W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka. Mieszając - gotować do zgęstnienia masy. Na samym końcu należy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie masło z cukrem utrzeć
Di gotujePiekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym serem jest dla mnie o wiele lepsza. Bardzo polecam Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: ok. 40 minut Składniki: podwoiłam ilość 240 g fasoli czerwonej z puszki 100 g chudego twarogu 70 g ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego 2 jajka(...)kilka kropel aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Fasolę wylewamy na sitko i przelewamy wodą kilka razy, odsączamy. Wrzucamy do blendera. Następnie dodajemy pokruszony ser, olej kokosowy, aromat, mleko i jajka. Miksujemy. Kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę. Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble
Różne smaki w kuchniPiekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym serem jest dla mnie o wiele lepsza. Bardzo polecam Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: ok. 40 minut Składniki: podwoiłam ilość 240 g fasoli czerwonej z puszki 100 g chudego twarogu 70 g ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego 2 jajka(...)kilka kropel aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Fasolę wylewamy na sitko i przelewamy wodą kilka razy, odsączamy. Wrzucamy do blendera. Następnie dodajemy pokruszony ser, olej kokosowy, aromat, mleko i jajka. Miksujemy. Kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę. Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble
Różne smaki w kuchniCiasteczka dla osób nie potrafiących sobie odmówić słodkości a dbających o linię :) Składniki na około 30 ciasteczek: wg przepisu z bloga Moje wypieki 90 g masła
Moja Galeria Smakupłaskurki typ650 (lub 1,5 szkl.pszennej) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej - szczypta soli - cukier puder do oprószenia racuchów - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) *szklanka 250ml Marchew rozmrozić lub gdy chcemy racuchy "na już" i nie ma czasu na rozmrażanie (jak u mnie) wówczas przesypuję marchew do garnka, dodaję łyżeczkę wody i wstawiam garnek(...)szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję partiami do ciasta, mieszając po każdym dodaniu. Gotowa masa ma konsystencję kwaśnej śmietany. Na rogrzaną patelnię z dodatkiem oleju kokosowego nakładam po łyżce masy na każdego racucha i smażę na średnim palniku, do lekkiego przyrumienienia. W trakcie kilka razy przekładam
Smaczne Zdrowewykonaniu. Połączenie kokosa, budyniu i gorzkiej czekolady. Polecam Wam wypróbowanie przepisu i delektowanie się roladkami. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA na moim blogu. Szczególnie polecam Wam ciasto ananasek . Składniki 1 l mleka 3/4 szklanki cukru laska wanilii 130 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru 120 g masła Z jednego litra mleka odlać 1,5 szklanki(...)masę budyniową i wyrównać nożem. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Nożem do pizzy podzielić ciasto na połowę, a następnie pokroić prostokąty o szerokości 6 cm Każdy brzeg prostokąta lekko podważyć od spodu szpatułką i zwinąć w roladkę. roladki kokosowe bez pieczenia
O kuchni z uczuciemposmarować wierzch solidnie masłem orzechowym. KREM DYNIOWY Puree zmiksować blenderem wraz z ksylitolem i ułożyć na cieście pokrytym masłem orzechowym. Ważne aby puree było zwarte dlatego najlepsze jest z pieczonej dyni a gdy jest nieco za suche można dodać oleju kokosowego. Czekoladą na folii namalować oczy oraz buzię dyni i włożyć do zamrażarki. Kilka kostek czekolady rozpuścić nad parą wodną
Candy Pandasdrugi dzień po solidnym schłodzeniu w lodówce gdy herbatniki zmiękną. Pracy nie dużo a efekt rewelacyjny. Ciasto doskonałe na święta Wielkanocne. Składniki na foremkę 23/29 cm lub podobną: 25 dag herbatników kakaowych 25 dag herbatników maślanych 50 g wiórek kokosowych białych Krem adwokatowy: 1 litr mleka 30 dag masła 82% ¾ szklanki likieru adwokat ¾ szklanki cukru 2 torebki
Wanilia i Kardamon