wyobrażam sobie owsianki, czy ciastek bez dodatku wanilii, idealnie pasuje do nich także gorzka czekolada, miód czy owoce. To ciasto robi się bardzo prosto i szybko, wystarczy stopić olej lub masło, wymieszać z cukrem kokosowym lub innym używanym przez was słodem, dodać wanilię, płatki owsiane i zagotować 5 minut, wyłożyć na blaszkę, polać stopioną czekoladą wymieszaną z masłem, przykryć(...)mamy ochotę na coś słodkiego a nie chce nam się nic robić :) Składniki na małą kwadratową blaszkę : 1/2 szklanki oleju kokosowego lub masła 1/4-1/2 szklanki cukru kokosowego lub innego słodu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii 3 szklanki płatów owsianych szczypta cynamonu szczypta soli ok 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki masła
zdrowa vege kuchniamasła dżem porzeczkowy wiórki kokosowe 150-200g czekolady białej (użyłam kuwertury) jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łyżką lub przy użyciu mocnego robota. Ciasto będzie gęste i kleiste. Nałożyć(...)małych kółek na czapki, uformować 20 kulek na guziki i 20 mniejszych na oczy. Z pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać
https:KKuchniaMniamprzepisy tak, by bardziej odpowiadały moim gustom, upodobaniom moich bliskich, tudzież aktualnym grymasom:) Tak było w przypadku tego ciasta. W ogrodzie Taty zebrałam sporo pysznych, pachnących malin, chciałam upiec jakąś słodkość z ich dodatkiem. Początkowo chciałam połączyć je z kremem kokosowym, ponieważ jednak wykorzystałam już wcześniej kokos do przygotowania innego wypieku zaczęłam się zastanawiać, jaki inny krem byłby odpowiedni, pomyślałam
6niebokonsystencję dorzucam jajko + białko pozostałe z farszu, szczyptę soli i cukier waniliowy. Mieszamy.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy, który daje całkiem inny wymiar smaków i zapachów.Gdy już mamy gorącą oliwę, delikatnie na pochyloną patelnię wylewamy ciasto. Po 2-3 minutach przewracamy i rozkładamy farsz. Zwijamy dowolnie, jak lubimy. Oczywiście zamiast twarogu, mogą być powidła, dżemy, nutelle
Pasje Jolkiłyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniakopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;( Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza(...)Polewa: 150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się
Codziennik Kuchennykolei fajną świeżość i ciekawy smak. Zdrowy deser, który sprawdzi się doskonale także na śniadanie. Sprawdzona opcja! :D CIASTO JOGURTOWO-BANANOWE Czas przygotowania 60 minut 2 jajka 2 duże dojrzałe banany 400 g jogurtu naturalnego 20 g mąki kokosowej 40 g mąki owsianej 2 morele Łyżka suszonej skórki pomarańczowej Odrobina sody oczyszczonej Banany zblendować z jajkami i jogurtem Dodać
HealthyCreationszdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza się kasza jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-)Składniki na blaszkę ok.20x24cm:- 1/2 szklanki kaszy jaglanej- 1 szklanka wrzącej wody- szczypta soli- 3 jajka- 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny)- 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego- 3/4 szklanki ksylitolu- 1/2 szklanki(...)wystudzenia, można ją już teraz zamieszać. Wszystkie składniki łącznie z wystudzoną kaszą mieszamy razem w misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam
Smaczne Zdrowezostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy(...)osobno posmarować cienko kremem kokosowym, ułożyć kilka rozkruszonych, zamrożonych malin i znów przykryć je kremem. Następnie krem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wykonać kwiatki dookoła tych dwóch blatów. 2. Galaretkę wyciągnąć z formy (delikatnie ją podważając) na deseczkę wyłożoną folią, następnie przeciągnąć folię z galaretką na swoją dłoń i nałożyć ją na ciasto z kremem folią
Candy Pandasmieszamy w kubku z dwiema łyżkami wody, odstawiamy. Krok 2 Olej kokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie
CoolinarniePLspód - 100g mąki gryczanej - 100g mąki kokosowej - 50g mąki owsianej (lub zmielonych pł. owsianych) - 370ml mleka roślinnego - 30g oleju kokosowego - 150g masła orzechowego - 130g syropu klonowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki mielonego lnu -szczypta soli Mus czekoladowy - 140g aquafaby (woda po ciecierzycy)* - 150g czekolady (u nas surowa My Raw Joy) - 50g oleju kokosowego - 40g ksylitolu - łyżka kakao * najlepiej ubija(...)orzechowe i len. 3. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ciasto ma być dość lepkie i luźne, więc trzeba wstawić je do lodówki na kilkanaście minut. 4. Schłodzonym i zwartym ciastem wylepiać dno oraz boki tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 5. Piec w 180’C ok. 20 minut. Ciasto ma by delikatnie zarumienione ale nie za bardzo spieczone, ponieważ
Candy Pandasdługo zostaje świeże. W wersji letniej proponuje do ciasta dodać świeżych owoców – dla mnie maliny smakują pysznie w tym bananowym cieście, a biała czekolada…no cóż, świetnie łączy się z malinami Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 2 dojrzałe banany 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty(...)banany i przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz mleko – wszystko mieszamy do połączenia widelcem. Do mokrych składników bezpośrednio przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i łączymy wszystko razem na jednolite ciasto – mieszamy tylko do połączenia, nie wyrabiamy zbyt długo. Do ciasta dodajemy około 2/3 kawałków czekolady oraz
Smaczna Stronapodobne właściwości do jajka i dobrze wiąże ciasto na placki. W składnikach jest wymienione jajko, ale dodać je tylko wtedy, gdy ciasto będzie zbyt gęste. W placuszkach zamiast mąki ryżowej dobrze sprawdzi się mąka kukurydziana lub kokosowa (kokosowej dodawać o połowę mniej). Placuszki na pewno przypadną do gustu osobom będącym na diecie bezglutenowej i dbającym o zdrowe odżywianie. Delikatne(...)mąkę ryżową, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany, a jeśli zbyt rzadka więcej mąki ryżowej. Ciasto na placuszki powinno być dość luźne, ale nie lejące. Mieszając w misce, powinny zostawać ślady po łyżce. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem klarowanym. Placki obracać na drugą
Gotuj w domusamą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :) Foremka : 25 x 40 Składniki: Ciasto: 1/2 szkl. cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń(...)cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy
Różne smaki w kuchni