łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 1/2 łyżeczki cynamonu, 200 g cukru kokosowego (150 g, gdy chcecie udekorować pierniki lukrem), 400 ml "mleka kokosowego" w puszce o 60% zawartości kokosa (dostępne w Ross***), 50 g kremu kokosowego (The Real Creamed Coconut z Ross***), 2 łyżki miodu - opcjonalnie. Wykonanie: 5 szklanek mąki, sodę, proszek(...)pieczenia, imbir i cynamon przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy / rozpuszczamy "mleko", krem kokosowy i cukier oraz, ewentualnie, miód. Dolewamy do miski ze składnikami suchymi. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo mąkę (pozostałe 2 szklanki). Wałkujemy ciasto na grubość 5mm, wykrawamy wybrane kształty, Pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg
Jeść, by żyć w zdrowiuktóre robię na końcu świątecznego wypiekania, po udekorowaniu innych ciast. Czasem jest to nawet pierwszy dzień świąteczny. Po pierwsze zapobiegają marnowaniu nawet okruszka, po drugie są bogate w smaku, choć zawierają tylko 5 dag czekolady, po trzecie każdorazowo są inne, bo z innych składników (na każdą okazję piekę inne ciasta). Do tych na zdjęciu użyłam pierniczków których nie zdążyłam(...)wiśnią 1 szklanka daktyli bez pestek mleko lub woda 2 łyżki masła 5 dag pokruszonej czekolady 1 szklanka pokruszonych ciastek, pierniczków, skrawków ciasta itp 1 szklanka różnych bakalii ( u mnie rodzynki, żurawina, siekane orzechy) wiórki kokosowe (lub zmielone orzechy) wisienki z nalewki Do rondelka wsypałam daktyle i zalałam je wodą (można mlekiem) po czym zagotowałam. Gotowałam je 5 minut mieszając
Gotuj Sam!strzał w dziesiątkę. Dzięki połączeniu dyni, z jabłkiem i cynamonem pachnie jesienią z daleka! Mniam! 5. Ciasto tofurnik z dyni Idealne dopełnienie wieczoru, z filiżanką kawy, czy herbaty. Kawałeczek tego ciasta ucieszy Was i Wasze podniebienie, zatem do dzieła. 6. Muffinki dyniowo-kokosowe Na bazie mąki orkiszowej i ksylitolu, dlatego są mega fit! Czego chcieć więcej? 7. Tort dyniowy
Czynniki pierwszebardzo chlebeczki smakowały i uważam, że znakomicie dopełni ą posiłek złożony z zupy, czy curry i ryżu. Robiłam wersję wegańsk ą z mlekiem kokosowym z puszki, oraz używaj ą c normalnego, krowiego mleka - w obu przypadkach ciasto było idealne, świetnie się wyrabiało i wałkowało. Przepis z bloga Blendman . Składniki: (na 6 sztuk, ale w razie potrzeby można
Lejdi of the housewódki - 0,5-1 łyżeczki pudru (nie trzeba, ale ja dałam) dodatkowo: *puder do posypania *olej do smażenia (u mnie ok.700g rafinowanego kokosowego- bezzapachowy) Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gdyby było bardzo lepkie można dosypać troszkę więcej mąki. Ja dałam 210g na porcję. Ciasto zagniatamy jeszcze ręcznie
Smaczne Zdrowewypróbowania napoju kokosowego w proszku. Aksamitna konsystencja sprawiła, że od razu zakochałam się w smaku kokosa. Napój charakteryzuje się słodkim smakiem z pyszną, kokosową nutą, dzięki temu świetnie wzbogaci wszelkiego rodzaju desery. Można go dodawać do ciast i deserów. Doskonale będzie smakować w kawie czy kakao, ale również płatkach i musli. Na blogu niebawem ukaże się przepis z wykorzystaniem
Podróż w kulinariaŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Planujemy potrawy na świąteczny stół. Moją propozycją jest marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe. Składniki: 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 1 marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajmy
Truskawkowa Fiestaproszku do pieczenia WYKONANIE: 1. Jajka, miód i sól ubijamy na gładka konsystencje, po chwili wlewamy masło delikatnym strumieniem. 2. Następnie dodajemy mąkę kokosową zmieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijamy do całkowitego połączenia się składników. 3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, pieczemy w temp.180* około
Dziś Ja gotujeniezwykle kruche. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki teff 1 szklanka masła orzechowego 1/2 szklanki syropu klonowego 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki łączymy razem za pomocą miksera. Ja swoje ciasto włożyłam na 10 minut do zamrażarki aby ciasto było bardziej zwarte i łatwiej nakładało się ciasteczka. Za pomocą łyżki nakładamy ciastka na pergamin. Pieczemy
Delusional Trinedynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu foliowego (botwinka), by finalnie otrzymać pyszną, niby
Jeść, by żyć w zdrowiubiałej czekolady/czekoladowych groszków (bez glutenu) W misce dokładnie wymieszać mąkę migdałową, kokosową, ksylitol, sól oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*). Piec
Di gotujeszklanki posiekanej białej czekolady/czekoladowych groszków W misce dokładnie wymieszać mąkę owsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy
Di gotujepowierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia). Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą, ponownie złożyć. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, udekorować orzechami, owocami lub wiórkami kokosowymi
Zasmakuj Kuchniwiórki kokosowe- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * olej kokosowy- do smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki
Kraina Miodem Płynącaodstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, pozostały cukier, sól i mąkę kokosową. Wlewamy zaczyn, który powinien podwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto miksujemy z końcówką haka. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto wygładzamy, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Raj dla Podniebienia