Bardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić
Swojskie jedzonkokomu zdrowie miłe...! Składniki na około 12 ciastek, mnie wyszło ciut więcej... 2 szklanki ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy jaglanej 1 łyżka mąki kasztanowej SYMBIO 2 łyżki oleju kokosowego BIO virgin SYMBIO około pół szklanki, może być więcej – siekanych płatków migdała niecała szklanka siekanych orzechów włoskich ponad pół szklanki sezamu pół szklanki żurawiny, możecie posiekać pół szklanki ciepłej(...)momentu ,kiedy ciasto będzie jednolite. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj. Do zrobienia ciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę i wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór. Następnie spłaszczałam dłońmi. Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Piecz około 25 minut. Krem daktylowy. Włóż wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj na gładka masę. Gotowe! Krem wyłóż
Z Kuchni Do Kuchnitylko 1/2 szklanki mleka kokosowego. Łączymy z suchymi i dokładnie ugniatamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodajemy resztę mleka kokosowego i ponownie zagniatamy. Jeśli użyliśmy rodzynek luksusowych (takich większych), kroimy je na mniejsze kawałki. Rodzynki i brandy dodajemy do ciasta. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki, na min. 30 minut. Po tym czasie formujemy ciastka, układamy je na papierze do pieczenia
Fill The BowlI kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!testowy. Mam nadzieję, że Pani która o niego poprosiła, będzie usatysfakcjonowana. Ogólnie ciasto spełnia jej wymogi w całości i o to chodziło. Ciasto: 220 g ugotowanej fasoli Jaś ( lub puszka ) 2 jajka 100 g twarogu szklanka wiórków kokosowych łyżka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego łyżka soku z cytryny Polewa(...)kostek gorzkiej czekolady łyżka mleka Oraz: łyżeczka oleju foremka keksówka łyżeczka oleju łyżka wiórków kokosowych do wysypania formy Fasolę po ugotowaniu studzimy w wodzie, której była gotowana, inaczej będzie sucha jak wiór. A po zmiksowaniu będzie przypominać trociny. Odsączamy i miksujemy razem z twarogiem i jajkami, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie dodajemy połowę wiórków i resztę składników
Dieta moja pasjatakże jako przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto: 2-3 szkl maki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli nadzienie: 1 szkl. ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1/2 szkl. czerwonej cebuli drobno pokrojonej niepełna szklanka(...)składniki oprócz ziół. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie dorzucamy zioła, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zagniatamy ciasto mieszając w misce wszystkie składniki i wlewając wodę, powoli, porcjami, tak by ciasto nie było zbyt rzadkie. Gdy ciasto będzie odstawać od miski i ręki przekładamy je na stolnice
Dzieje kuchennej Wiewióryblogu jest serników wiele tradycyjny , kokosowy , czekoladowy , z morelami , z brzoskwiniami , a nawet ze śliwkami ale z jagodami jeszcze nie było. Dlatego dziś mam dla Was pyszny, kremowy sernik z dodatkiem jagód, na dodatek bardzo prosty i szybki do wykonania, bez ubijania, ucierania i innych z pozoru skomplikowanych czynności. Zatem zachęcam do upieczenia, bo jagody za chwilę się skończą(...)ubijamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, a na wierzchu równomierną warstwą rozsypujemy jagody. Pieczemy ok 55 minut w 170 st. C. Studzimy i możemy się cieszyć pysznym ciastem var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width = "100%"; iframe.height="205px
Cynamonowe szczęścieSkładniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania(...)Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni
Weganka gotujeKruche ciasteczka ze słodkim, maślanym kremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier(...)ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni
Słodka StrefaKruche ciasteczka ze słodkim, maślanym kremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier(...)ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni
Słodka Strefacebulki dymki 2 łyżki posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia Aby przygotować salsę, wszystkie papryki przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych, umyj i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Cebule i czosnek obierz i również pokrój je w drobną(...)czosnkiem przełóż wszystko do miski z rozgniecionym tofu, dodaj skrobię, mąkę oraz przyprawy i dłońmi zagnieć całość na gładkie ciasto. Z powstałego ciasta wilgotnymi dłońmi formuj od 12 do 16 małych kotlecików. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe. Zdejmuj z patelni i układaj na papierowych ręcznikach
Roślinna - blog wegańskiproszkiem, olej, masę krówkową i oranżadę, wszystko delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem natłuścić margaryną, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka. Wiśnie w czekoladzie lekko podgrzać i polać nimi zimną babkę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwiemy czy jesteście fanami ciasta cytrynowego ale my od momentu zrobienia tego przepisu już tak 😃 Delikatny biszkopt, cytrynowa, aksamitna galaretka, słodka warstwa serka no i herbartnik w lukrowej kąpieli. Wszystko idealnie słodkie, lekko kwaśne (bez użycia kwasku cytrynowego!) i delikatne. Polecamy! 💚 Składniki (19c19cm): Biszkopt -2 duże jajka -3 płaskie łyżki skrobi -3 łyżki mąki ryżowej(...)ksylitolem i skórką z cytryny (można dodać więcej ksylitolu jeśli ktoś ma taką potrzebę). 17. Na koniec dodać mąkę kokosową, wymieszać starannie. 18. Kremem przykryć zastygniętą galaretkę i wyrównać górę. 19. Herbatniki ułożyć jedno przy drugim na górze ciasta. Całość znów wstawić do lodówki, najlepiej owinąć szczelnie workiem i chłodzić całą noc. 20. Następnego dnia wykonać gęsty lukier i polać
Candy Pandaspotrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)suchego słoika i zamykamy. Przechowujemy w lodówce. Masło orzechowe świetnie nadaje się do smarowania pieczywa czy tostów, dzięki czemu może być oryginalną propozycją na śniadanie. Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, zarówno z daniami słonymi, słodkimi, pikantnymi czy łagodnymi. Jego wyjątkowość polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale również wszechstronności zastosowania. Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi
mojewypiekiinietylkomacie blaszki średnicy 16 wtedy wyjdzie Was typowy kopiec. Mleko i jaja muszą być w temperaturze pokojowej nie prosto z lodówki. Składniki: ciasto -szklanka mąki gryczanej - 2 jaja+2 łyżki słodzika -pół szklanki mleka -10 g oleju kokosowego -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa -250 g jogurtu naturalnego -250 g twarogu chudego+5 łyżek słodzika(...)stopni. Po upieczeniu biszkopta ostudzamy go. 2. Jeśli daliście mniejszą formę wydrążcie środek lub tak jak ja dałam większą, wystarczy nie wielką ilość wyszarpać z górnej części ciasta, aby było czym posypać górę. 3. Banany kroimy w plastry i układamy na biszkopt jedno koło drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości) 4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę
Zdrowie i pysznie na talerzu