ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku, ale lekko go zmodyfikowałam. Ciasto marchewkowe z polewą Składniki: Ciasto200 g mąki1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka100 g trzcinowego cukru75 g cukru zwykłego150 g startej drobno marchewki150 g ananasa150 ml oleju rzepakowego50(...)Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy powoli olej cały czas miksując, a następnie startą marchewkę, wiórki kokosowe i przyprawy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
Kulinarne przygody GatityKtóre lepsze, musicie ocenić samodzielnie. 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było puszyste – ja dałam 150 g mąki pszennej, 75 g mąki z ciecierzycy, 50 g mąki ryżowej i 50 g mąki kokosowej 10 g drożdży instant 1/2 szklanki(...)mleka 150 g puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zmiksowana na gładko) 1 jajko 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego 30 g erytrolu szczypta soli 1 łyżka spirytusu Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy puree z dyni i jajko, wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz i zagniatamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy
Kucharzycakąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Przestudź. Rozpuść również olej kokosowy (wstawiam do w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika. Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę i sól przesiej lub wymieszaj rózgą. Zblenduj na gładką masę olej kokosowy, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Następnie stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników. Gotowe ciasto jest dosyć gęste. Porcja na jedno ciastko to czubata
greenscarfsłodkości. Będą już całkowicie fantastycznie ze sobą współgrać w rozkosznie chrupiących ciastach owsianych – ciastkach pieczonych bez dodatku jajek, laktozy, cukru czy glutenu (pod warunkiem użycia certyfikowanej mąki). To znany i lubiany duet smakowy, zamknięty w wyjątkowo udanym wypieku. Składniki na około 10 – 12 sztuk: 60 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej, 70 g syropu klonowego, 1 łyżka siemienia lnianego(...)temperatury 160°C(T). W misie umieścić olej kokosowy i syrop – miksować przez około minutę, do połączenia. Dodać spęczniałe siemię, szczyptę soli i ekstrakt, miksować kolejne 1 – 2 minuty. Dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek – zmiksować do połączenia, po czym dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksować. Nabierać porcje ciasta i toczyć kulki wielkości nieco mniejszej niż piłeczki pingpongowe
Even Better Foodsmaku. Szybko znika na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinką. Ilość alkoholu możemy zwiększyć lub zmniejszyć wedle uznania a wiórki można wykorzystać np.do ciasta. Ja go zrobię napewno jeszcze nie raz! Składniki: 300 g wiórek kokosowych 300 ml spirytusu 400 ml mleka skondensowanego słodzonego 200-250 ml przegotowanego zimnego mleka Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem (najlepiej w słoiku) i szczelnie zakręcamy
Przepisy mojej mamyglutenu także idealna dla osób z różnymi nietolerancjami. Składniki: 2 szklanki mąki jaglanej (dostępna na Skworcu.pl ) 120 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem) 1 jajko 2-3 łyżki erytrolu Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy
Cynamonowe szczęścieMus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą Zielony, delikatny i aksamitny mus z awokado, to pomysł na szybki i zdrowy deser. Woda kokosowa, napój
Tajemnice Smakudyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym Przecier dyniowy dla niemowlaka można przed podaniem rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody. sprawdzony przepis na mus z dyni do zupy dyniowej, ciast, deserów i dżemów idealny mus na puszyste placki z dyni Puree z dyni do wszystkiego - Cztery Fajery Na przetwory
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zanim zacznę wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa, proponuję ciasto z dodatkiem marchwi, do której mamy dostęp przez cały rok :-) Jest to ciasto marchewkowe na mące razowej, przykryte kołderką z bitej śmietany i wiórków kokosowych. Można zatem znaleźć w nim elementy zdrowe (w postaci warzywa i mąki razowej) oraz całą resztę składników, na którą pokuszą się nawet największe łasuchy ;-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchniPrzepis na ciasto 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 szklanka wiórków kokosowych, może być kolorowy kokos 7 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka olejek migdałowy Wszystkie składniki wyrabiamy i dajemy na 30 min do lodówki, potem wałkujemy i wykrawamy kółeczka lub inne kształty. Ciastka pieczemy ok 20 min jedną blaszkę
Moje Wyrobymąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania 70 g cukru kokosowego 1 jajko klasy M Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier kokosowy, wbijamy jajko i dodajemy masło (siekamy je nożem). Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na podsypanym mąką blacie/macie wałkujemy ciasto (podsypując
Słodkie okruszkiskładniki, ale mały kawałeczek od czasu do czasu? Dlaczego nie Szybkie ciasto bez pieczenia przepis na blachę o wymiarach 19 x 32 cm 250 g serka mascarpone 1l śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Szczypta soli 400 g herbatników kakaowych oblanych czekoladą 200 g ciastek rurki Wiórki kokosowe Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na jej dno wyłóż herbatniki(...)drugą częścią masy, następnie wyłóż na nią herbatniki, tak aby warstwa czekolady była u góry. Na koniec posyp je wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na ok. 3h. Smacznego Czytaj więcej – przepisy z mascarpone w roli głównej Artykuł Szybkie ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSposób przygotowania: Olej, sok pomarańczowy, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną miksujemy do połączenia składników przez ok 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę kokosową wymieszaną z solą oraz sodą. Miksujemy przez kolejną minutę. Dodajemy orzechy. Ciasto ma mieć zwartą konsystencję i nie powinno się „sypać”. Jeśli nasze jest za słabo spójne, dodajmy troszkę oleju. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę
Kuchnia w czekoladziekokosowego, 1 łyżka cynamonu, 150 ml wody. Wykonanie: Umieszczamy w misce mąkę, rodzynki, płatki kokosowe i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy masło kokosowe i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie wyrabiamy ciasto. Ewentualnie dodajemy trochę więcej wody lub mąki dla lepszej zwartości. Gdy ciasto zacznie odchodzić od palców dłoni, to znak, że można formować ciasteczka
Jeść, by żyć w zdrowiuKochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami
Ostra na Słodkolekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami
Ostra na Słodkobloga. W szczególności polecam Wam pyszną mocno czekoladową babkę lub najłatwiejszą babkę w łaty . Babki można upiec wcześniej, tak samo jak keks . Takie ciasta mogę postać dłużej i często to nawet poprawia ich smak (np. kokosowa babka). Dzień wcześniej warto też przygotować sałatki (smaki powinny się „przegryźć”). Podczas przygotowań nie zapomnijcie o… kolorowaniu jajek. Warto skorzystać
Słodkie okruszkiChciałam Wam przedstawić niezwykłe pralinki, wspaniały sposób na wszystkie niezjedzone resztki ciast, które zostały po weekendowym słodkim szaleństwie, a cały sekret tkwi w prostocie wykonania. Te małe mini-bajaderki to słodkie cudeńka , obtoczone w trzech różnych posypkach - wiórkach czekoladowych, wiórkach kokosowych i kakao, niezwykle efektowne. Na pewno zachwycą niezapowiedzianych gości ;) SKŁADNIKI: 4 paczki herbatników 1/2 - 1 słoiczka marmolady owocowej
Z Marcepanemnakładać łyżeczką przygotowaną masę. Piec do czasu, aż pączki się zarumienią. Na koniec posypać wszystko cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Ciasto do pizzy 2. Piersi z kurczaka inaczej - siekane kotlety 3. Kostka kokosowa - kokosanki
My World by Dagmara Rekdodaj serek waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość mikserem na jednolitą masę. Patelnię dobrze rozgrzej, wlej trochę oleju ( polecam olej kokosowy jest zdrowszy ). Nałóż dużą łyżka lub nalewką do zupy ( chochlą ) porcje ciasta na patelnię , lekko rozsmaruj ciasto w kształcie koła lub owalu. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki zdjęte z patelni rozłóż na papierowym
Przepisy i porady kulinarnePyszne słodkości smakiem przypominające kokosanki dzięki dużej zawartości kokosa. Takie ciasta to fajna przekąska na wynos. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka wiórek kokosowych łyżka otrąb owsianych 150 g suszonej moreli łyżka miodu łyżka oleju jajko Przygotowanie Morele drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wykładamy - formując na kształt okrągłych i płaskich ciastek - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa będzie dość
Lena GotujePo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchnimąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1/2 szklanki oleju garść czarnych jagód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszać składniki suche, a następnie mokre. Połączyć je niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, każdą muffinkę posypać czarnymi jagodami. Piec ok. 20 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło (o temp. pokojowej), miód, skórkę pomarańczową i tyle śmietany aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (mąka kokosowa dużo więcej chłonie śmietany, czy innych płynów niż tradycyjna mąka pszenna). Ciasto musi być wilgotne i gładkie. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję ciasta
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekrólewski. Taki sernik królewski ja znam od dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera zarówno rodzynki jak i wiórki kokosowe. Ja wolę postawić na prostotę. Charakterystyczną cechą sernika królewskiego jest ciemne ciasto, które ścieramy na spód sernika jak i na wierzch. I chyba te proporcje…złote proporcje między warstwą ciasta a sernika robią ciasto. Samo
Mieszam w GarnkuIdealne na jeden kęs, mocno kokosowe, otoczone pyszna mleczna czekoladą. Czy można chcieć coś więcej? Składniki: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml
Z Majeczką w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Masa jednak nie zawiera w sobie twarogu tak jak w
Marta Gotujełyżki oleju kokosowego około 300 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy, cukier i sól. Stopniowo dolewamy ciepłej wody cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do gęstego budyniu, jeżeli uznamy, że jest za mało mokre możemy dolać więcej wody. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około
Quinoa Raz!dokładnie go rozdrabniamy np. widelcem. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko, cukier i mąkę, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 1 łyżeczki na porcje), zmniejszamy gaz. Łyżką wykładamy ciasto na placuszki (około 1 łyżki lub 11/2 na placek) delikatnie je ugniatając, aby placuszek był równy i nie za gruby (łatwiejsze smażenie). Placuszki smażymy
Słodkie okruszkisię przygotować lub zastąpić na diecie paleo. Samo przygotowanie jest szybkie. Wymaga głównie blendera i formy do ciasta (19 cm średnicy). Składniki: Spód ciasta: ¾ szklanki daktyli 1 szklanka orzechów laskowych 1 łyżeczka espresso ¼ szklanki oleju kokosowego ½ łyżeczki wanili ¼ szklanki wody szczypta soli Warstwa czekoladowa: ¾ szklanki daktyli ¾ szklanki orzechów nerkowca ¾ szklanki orzechów laskowych 2-3 łyżeczki miodu 6 łyżek mleka migdalowego
PaleoLifeszklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Foremki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem (można wykorzystać
Pyszności Słodkościmałym kielichu blenderujemy lifiziowane maliny ze stewią z erytrytolem. * Składniki na spód mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego rąk bo olej kokosowy pod wpływem temperatury szybko twardnieje, a ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana: W tym czasie blenderujemy odcedzone nerkowce z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik
Fill The BowlPyszne , mega szybkie i w odchudzonej wersji - czyli FIT bananowe ciasto z orzechami :) SKŁADNIKI 3 dojrzałe banany 2 jajka 4 łyżki oleju kokosowego 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE W dużej misce łączymy suche składniki czyli mąkę,cukier i proszek do pieczenia. W drugiej
Moje Kuchenne RewelacjeOrzechowe ciasto dyniowo-fasolowe*, z masłem orzechowym* i figami *z mąką orzechową, nadziane masłem wczorajszy dzień to ten z tych które mogłyby
More food, love and dreamsWszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. 4. Chatkę polać ½ polewy, schłodzić do zastygnięcia. Następnie ciasto polać resztą polewy i ponownie schłodzić (chatkę można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi). Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 200 g wiórków kokosowych, 50 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki mleka, 2 białka z większych jaj, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie
W kuchni u MonikiRobiliście kiedyś mleko z wiórków kokosowych? Jeśli nie, to polecam! Oprócz mleka otrzymacie mąkę kokosową i zdrowy olej kokosowy. Bardzo polecam, bo
Rozpustne gotowanieprzerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach
Blondynka GotujeKolejna masa, która pasuje do każdego rodzaju ciast. Polecam Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła Wykonanie: Mleko gotować z cukrem na karmel około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wsypać wiórki i odstawić do wystudzenia, po czym utrzeć z masłem
Tradycyjna KuchniaKukurydziane mini ciasto na maślance*; z truskawkami i migdałami; kawa z mlekiem *z olejkiem kokosowym Po co być normalnym. Po co dostawać kwiatki na rocznice, skoro można dostać łubiankę truskawek, która cieszy chyba jeszcze bardziej. Po po I to truskawki, a po II zna Cię i wie z jakiego powodu będziesz miała uśmiech jak i pięciolatki ;) Nie sądziłam
More food, love and dreamskokosowego (z kokosowym jest bardziej wilgotne) 1 jajko Wykonanie: z olejem rzepakowym z dżemem z wiśni i brzoskwiń z olejem kokosowym Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i olej, wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła
Kuchcik gotujeoddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. 6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić. 7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników. 8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką
Apetyczna babeczkaRapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej Rapso do smażenia Mleczko kokosowe i wodę zmiksować z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników
Monia miesza i gotujepiekłam prawie 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ale w moim piekarniku czas zawsze jest dwa razy dłuższy niż normalnie. Ciasto udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady E.Wedel, Mieszanką suszonych owoców: ananas płatki kokosowe papaja i posiekanych migdałów oraz musli z czekolada Sante
ClauditteMissCooking