glutenu i masła i do tego nie dodawałam do niej cukru to sam by się nie zorientował ;) Stwierdził, że ciasto smakuje jak tradycyjne. Polecam ten pyszny deser :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżka syropu z agawy 4 duże jabłka 2 łyżki konfitury
Mienta blogPieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naładowana duża ilością jabłek, nie za słodka, idealna na popołudniowe małe co nieco do herbatki Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: Ciasto: 600 g mąki pszennej białej szklanka cukru pudru szklanka cukru 250 g miękkiego oleju kokosowego lub margaryny roslinnej szczypta soli Nadzienie: 1 kg dowolnych jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 100 g dżemu
greenscarfjajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę(...)mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone na papierowym ręczniku i obsypane 2, odłożonymi łyżkami mąki. Piec około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut, a następnie studzić
Kraina Miodem PłynącaPieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru Krem: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24/24 cm wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Zmielony(...)Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysto, wyłożyć na upieczony i zimny sernik, na wierzchu ułożyć plasterki obranego i pokrojonego mango, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonKolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą
Programista w kuchniKolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą
Programista w kuchnimasła) -250g wiórków kokosowych Olej rozpuścić w garnku z masłem. W drugim garnku ksylitol z mlekiem. Wymieszać razem i dodać wiórki kokosowe, pomieszać i chwilę pogotować. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty składników. Gotowe ciasto najlepiej formować w kulki i wykładać na blachę wyłożoną papierem. Piec w temp. około 180 stopni C przez 15-20 minut
Smaczne ZdroweRewelacyjne w smaku ciasto kokosowo-kakaowe. Bez jajek i tłuszczu. Błyskawiczne w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki, nie potrzeba nawet miksera, wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. Uda się każdemu. Doskonałe na co dzień, od święta, czy dla niespodziewanych gości. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 22 cm lub mniejszą ) - 115 g wiórków kokosowych - 190 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku(...)tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy Wykonanie Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszam, wlewam mleko i znów dokładnie mieszam łyżką, do połączenia składników. 3/4 ciasta wylewam na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam na jasne tworząc zygzaki
Kuchnia z widokiem na ogródwersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość bułeczek, proponuję przygotować z połowy składników, z całej porcji mnie wyszły 24 sztuki... Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej dałam 380g mąki orkiszowej typ700 - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej dałam 120g mąki orkiszowej typ2000 - 1 szklanka mleka(...)120g typ2000 ), dodałam ksylitol z cukrem trzcinowym, jajko, ciepłe mleko (nie gorące) wymieszane z drożdżami, stopione masło klarowane z olejem kokosowym. Przy pomocy haka miksera wymieszałam wszystko razem. Następnie dosypywałam stopniowo pozostałą część mąki typ700 tak, by ciasto nie było zbyt klejące ale, by nie było też być zbyt zbite. Ja dosypałam dodatkowo jeszcze 40g mąki orkiszowej dunst (odpowiednik krupczatki
Smaczne ZdroweKilka razy opublikowałam Wam przepisy z bitą śmietaną sporządzoną z mleczka kokosowego - przykłady znajdziecie na końcu tego wpisu. Często mnie pytacie o ubijanie śmietanki i niektórzy z Was pisali, że w mleczku nie było części stałej. Postanowiłam napisać ten post, aby w skrócie wszystko wyjaśnić i abyście więcej nie mieli trudności z ubiciem śmietanki. Dodam(...)tylko, że jest rewelacyjna i doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej. Na jej bazie możecie przyrządzić kremy do ciast, udekorować nią kawę, desery... i zjeść w wersji solo. Polecam! 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się część stała od płynnej) cukier puder (ilość
Di gotujeKokosanki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć(...)cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić
Sama słodycz i szczypta chili