Rewelacyjne w smaku ciasto kokosowo-kakaowe. Bez jajek i tłuszczu. Błyskawiczne w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki, nie potrzeba nawet miksera, wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. Uda się każdemu. Doskonałe na co dzień, od święta, czy dla niespodziewanych gości. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 22 cm lub mniejszą ) - 115 g wiórków kokosowych - 190 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku(...)tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy Wykonanie Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszam, wlewam mleko i znów dokładnie mieszam łyżką, do połączenia składników. 3/4 ciasta wylewam na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam na jasne tworząc zygzaki
Kuchnia z widokiem na ogródwersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość bułeczek, proponuję przygotować z połowy składników, z całej porcji mnie wyszły 24 sztuki... Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej dałam 380g mąki orkiszowej typ700 - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej dałam 120g mąki orkiszowej typ2000 - 1 szklanka mleka(...)120g typ2000 ), dodałam ksylitol z cukrem trzcinowym, jajko, ciepłe mleko (nie gorące) wymieszane z drożdżami, stopione masło klarowane z olejem kokosowym. Przy pomocy haka miksera wymieszałam wszystko razem. Następnie dosypywałam stopniowo pozostałą część mąki typ700 tak, by ciasto nie było zbyt klejące ale, by nie było też być zbyt zbite. Ja dosypałam dodatkowo jeszcze 40g mąki orkiszowej dunst (odpowiednik krupczatki
Smaczne ZdroweKilka razy opublikowałam Wam przepisy z bitą śmietaną sporządzoną z mleczka kokosowego - przykłady znajdziecie na końcu tego wpisu. Często mnie pytacie o ubijanie śmietanki i niektórzy z Was pisali, że w mleczku nie było części stałej. Postanowiłam napisać ten post, aby w skrócie wszystko wyjaśnić i abyście więcej nie mieli trudności z ubiciem śmietanki. Dodam(...)tylko, że jest rewelacyjna i doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej. Na jej bazie możecie przyrządzić kremy do ciast, udekorować nią kawę, desery... i zjeść w wersji solo. Polecam! 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się część stała od płynnej) cukier puder (ilość
Di gotujeKokosanki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć(...)cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić
Sama słodycz i szczypta chilitylko korzystać. Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka(...)szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil
Cukiernia Pychotkirzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -30 g cukru -30 g ksylitolu -mąka do podsypywania ciasta -powidła śliwkowe Lukier -ksylitol zmielony na puder + odrobina wody Kandyzowana skórka pomarańczy -2 skórki z pomarańczy bez białej części -Ksylitol i cukier kokosowy PIECZONE PĄCZKI 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem i ksylitolem oraz z olejem(...)parą wodną). 5. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 6. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać powidłami. Następnie układać je w papilotkach i formach na muffiny. 7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły
Candy PandasNie oceniaj innych tylko dlatego, że grzeszą inaczej niż ty. Autor nieznany Po co się przejmować brakiem mąki w szafce, gdy
Weganizm infantylnypuszka tuńczyka w sosie własnym 50 g mrożonego groszku 1 ugotowane jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1 żółtko Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować na 30 minut do lodówki. Farsz: Na patelni rozgrzać olej
KuchniaWeDwoje.pltuńczyka w sosie własnym 50 g mrożonego groszku 1 ugotowane jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1 żółtko Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować na 30 minut
KuchniaWeDwoje.plserek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać
Słodkie okruszkigotowej mąki jaglanej 150 g masła 4 jajka 1 duży dojrzały banan 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki wiórków kokosowych Do dekoracji: 1-2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Mąka jaglana: Kaszę jaglaną zmielić na drobny pył w młynku do kawy lub malakserze. Można też ją wcześniej uprażyć: Rozgrzać suchą patelnię, wsypać kaszę(...)mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło. 5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki
Domowa Cookierenka Agiaromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom(...)Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masło lekko podgrzać w mikrofalówce, tak aby tłuszcz miał płynną konsystencję. Jajka delikatnie roztrzepać rózgą, dodać cukier, marchewkę, wiórki kokosowe, wanilię, olej z masłem – wszystko wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i przyprawami i jeszcze raz zamieszać. Ciasto nakładać do papilotek, formy do muffinek wysmarowanej masłem lub foremek silikonowych. Powinno wypełnić ok. ¾ foremki. Piec w temp
Gotujemy i jemyzdrowa przekąska i zamiennik niezdrowych sklepowych chipsów pełnych tłuszczy trans i innych szkodliwych dodatków, wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto między arkuszami papieru, powycinać trójkąty i piec 10-15 minut. Składniki : 2 szklanki mąki z ciecierzycy 1/4 oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego roślinnego ewentualnie masło klarowane) 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody' 1 płaska
zdrowa vege kuchniaZawsze jest dobra pora na ciasto. Może być do kawy. Nawet porannej. Pachnące wanilią marchewkowe ciasto z wypełnieniem z ricotty. Ciasto: 150 g marchewki 1 szklanka maślanki 140 g mąki 30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego 2 jajka 100 g słodziwa 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Wypełnienie: 250 g ricotty 1 jajko 2 łyżki słodziwa(...)Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Do formy wylewamy część ciasta. Na środek wykładamy masę serową. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. 12 porcji, jedna ma ok. 120 kcal
Kucharzyca