roślinnej - 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam
Kuchnia co dniakakao i mleko, i wszystko razem podgrzewam,aż powstanie czekolada.Dodaję rum oraz pokrojone drobniutko bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do czekolady. Mieszam, studzę i mokrymi rękoma, z zimnej masy, formuję niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce. Ot i całą filozofia. Ja użyłam
Ciasteczkowy Potwórodstaw na 10 minut . Trzy rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie
Food Squarepszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis tutaj ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało
VioletoweKucharzenieprzypraw niezmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki
KUCHARNIAMasło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia, dodać resztę mąki i połowę wiórków kokosowych, utrzeć, na koniec dodać resztę wiórków, utrzeć, a następnie zagnieść ciasto tak aby było elastyczne. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, zrobić kulkę, spłaszczyć na medalion, a następnie odcisnąć wzorek widelcem wcześniej zanurzonym
Mix smakuzłotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem
chwile dla mnieKochani minęły wakacje, zamknął się jakiś etap. Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na krótkie podsumowanie tego okresu. Prezentuję Wam zbiór zdjęć z tego okresu i spis przepisów
SMYKWKUCHNIkakao gorzkie 0,5 łyżeczki jogurt naturalny 200 ml czekolada mleczna 20 g banany 2 szt olej do smażenia Przygotowanie: Mleko kokosowe, mąkę pszenną,mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować.Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać.Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić
Ala piecze i gotujeciasto jest po prostu idealne Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki twardej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego wcześniej w lodówce przez 24 godziny 4 łyżki zimnego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody(...)zwykle przygotowuję tak rabarbar wieczorem i odstawiam na noc. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Następnie, mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia, sodę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy twardą część schłodzonego mleka kokosowego oraz zimny olej kokosowy i wyrabiamy ręką aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie
Lamarida.plżeby domowników wporwadzić w stan świąt makiem, ale taka tarta to ciekawa odmiana dla makowców. Składniki na formę o średnicy około 30 cm: ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła kokosowego 100 g daktyli 100 ml gorącej wody do namoczenia daktyli i późniejszego zblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy(...)kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz z wodą w których się moczyły (100 ml!) zblenduj razem na gładką masę Zagnieć gładkie ciasto z masy daktylowej, mąki i masła. Teraz możesz
greenscarfpolubi ciasto każda Mama. :) Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć we wszelkich żeglarskich wyprawach! :) Gorąco polecam ten przepis! :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 4 jajka 100 ml mleka 70 gramów oleju (zwykłego lub kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Dodatki: 100 gramów szpinaku(...)gramów oleju kokosowego (jeśli go używasz). Odstaw do ostudzenia. Pokrój w drobną kostkę pozostałe składniki. Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno, dodaj kolejno po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki). Podłużną
Garniec Magaliekremówka czekoladowa- 750 ml śmietana - 18% - 400 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka budyń śmietankowy 1 opak białka jaj - 6 szt wiórki kokosowe zalane 2 tygodnie wcześniej spirytusem - 3 łyżki cukier kryształ - 0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami i cukrem do mąki, przygotować
Kuchnia Danusisamo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie(...)serek, miksując na gładką masę. dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 3 galaretki np. pomarańczowe lub brzoskwiniowe 1000 gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. złożenie ciasta: W foremce umieszczamy jeden biszkopt kakaowy, rozsmarowujemy 1/3 część masy, układamy ciasto kokosowo makowe, rozsmarowujemy drugą część masy, układamy drugi biszkopt kakaowy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Układamy okrągłe biszkopty
Domowy Smak Jedzenia