jasnego brązowego cukru 2 jajka 2 łyżki powideł śliwkowych garść suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 100g białej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać (masa troszkę się spieni), odstawić(...)Około 15 minut przed końcem pieczenia ciasto można nakryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Ostygnięty piernik ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze
Mała Cukierenkadrobno zmielonych ziaren ryżu. Idealna do placuszków, ciast, ciasteczek, zagęszczania sosów. A teraz… zapraszam Was na przepis Składniki: (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje) 4 pełne łyżki mąki ryżowej 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder, listki świeżej mięty(...)cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto (powinno być ciut gęstsze od naleśnikowego) odstawiamy na około 5 minut. Następnie mieszamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym (niewielka ilość) olejem kokosowym. Placuszki smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej się później obracały smażmy je pod przykryciem (pokrywką). Gdy pojawiają
Słodkie okruszkiSkładniki: (na 4-6 porcji) Ciasto: 3 duże buraki ugotowane na miękko 1 do 1,5 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli szczypta pieprzu szczypta curry szczypta garam masala 1 łyżka soku z cytryny Farsz: Papryczki jalapeno kiełki fasoli mung proscutto- 1 plasterek na porcję Dekoracja: 10 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu ogórkowego: przepis znajdziecie poniżej(...)grudek 4. Na patelni położyć papryczki plasterek szynki i kiełki, 5. Następnie polać ciasto buraczkowe 3. Smażyć na patelni grillowej, z obu stron (bądź na zwykłej patelni na odrobinie oleju) na małym ogniu do momentu aż placuszek będzie sztywny i zarumieniony, Podawać polane mlekiem kokosowym, z odrobiną kiełków, dżemu ogórkowego, posypane garam masala. Smacznego
KreatywnePinyCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić
przepisy- MilkiCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać(...)Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić
ciasta i desery czyli na słodkoCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić
Camilla w kuchniDzisiaj podaję przepis na wykorzystanie białek . Często zostają nam białka I nie wiemy co z nimi zrobić - miłośników wiórek kokosowych , ucieszy na pewno ten przepis
Smaki Edytyżółtka(białka do piany) sok z połowy cytryny Dodatkowo: 5 białek 0,5 szklanki cukru 50 gram wiórek kokosowych Forma 25x40 cm. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony(...)oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z białek bijamy pianę , ucierając dodajemy cukier, masę wykładamy na gorący sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, wierch powinien być lekko zrumieniony
Bajeczna Kuchniadużooo picia i jedziemy na działkę. Składniki: 2 banany banan 2 jajka opakowanie serka wiejskiego 20-30 g mąki ryżowej 10 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy, na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto porcjami, używam to odmierzenia dużej łyżki.Jeśli na placuszkach pojawią się pęcherzyki powietrza to znak, że należy obrócić. Placki smażymy na bardzo małym
Życie zaczyna się w kuchniczasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty King of Ceylon Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru(...)zimnego masła Nadzienie: 20 dag twarogu 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych białych 1 jajko Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać
Wanilia i Kardamonamarantusa ekspandowanego (dałam z melasą)W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki
Smaczne Zdrowemnie sojowe szczypta soli 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki oleju kokosowego Jak zrobić gofry gryczane z komosą ryżową: Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw do miski wsypujemy make gryczaną, kaszkę z komosy ryżowej i prosa, sól, cynamon i mieszamy. Następnie siemię
Dorota SmakujeZachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje. Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie ciasto wychodzi idealne. Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub eczek jogurtu greckiego (mój 330g) 1,5 kubeczka cukru (w oryginale 2, zmniejszyłam ilość) 3 kubeczki mąki 3/4 kubeczka oleju(...)partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut
Walijskie Pichceniestartej na dużych oczkach marchewki Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Do miski wsyp cukier, mąkę, wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Dodaj jajka, olej. Zmiksuj (ciasto będzie dość gęste). Dosyp startą marchewkę i dobrze wymieszaj. Przełóż do przygotowanej blaszki, wyrównaj. Piecz okolice 25-30 minut, do momentu gdy wbita
Lejdi of the houseTradycyjne jagodzianki doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka. SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: jagody, cukier, żółtko, wiórki kokosowe WYKONANIE Mleko podgrzewamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia(...)mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jagody mieszamy z cukrem do smaku. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na kwadrat, tniemy na mniejsze kawalki. Nadziewamy jagodami. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym żółtkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach
słodki bratek