chlebek bananowy bez cukru, bez tłuszczu, bez laktozy, bez białej mąki i w dodatku wegański. Zalegają Ci banany? Na co czekasz? Koniecznie zrób chlebek bananowy! To jedno z tych ciast, które lubię najbardziej. Nie dość, że to samo zdrowie, to ich przygotowanie jest banalnie proste, a w smaku są nadzwyczaj pyszne. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na chlebki bananowe(...)cynamonem Składniki: – 4 banany – 3 jajka (lub flaxseed eggs, czyli wymieszane 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody) – 100g masła orzechowego – 80g mąki kokosowej – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/4 łyżeczki soli
Be Fit Be StrongMASZYNK I 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 1 i 3/4 kostki miękkiego masła 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na części, utoczyć wałeczki o grubości zbliżonej do tuby maszynki i wyciskać ciasteczka na lekko natłuszczonej blaszce. Piec
Pieguskowa Kuchniapudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchenpudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchensobie banany są trochę mdłe i mało wyraziste. Drogą eksperymentów upiekłam ciasto bananowe z lekką nutą cytryny i z chrupiącymi migdałami. Przewodnią nutą są jednak banany. Ciasto wilgotne, słodkie i szybkie do przygotowania. Polecam Wam ten przepis. Może i komuś z Was przypadnie do gustu. Pan mąż zajadał się tak po cichu że zostawił(...)wymieszaną z proszkiem i sodą. Zamieszać do połączenia i dodać podprażone migdały. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja wysypałam wiórkami kokosowymi). Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Powodzenia. * Banany powinny by mocno dojrzałe, ciemne, czarne nawet
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwrzucamy na patelnię i "karmelizujemy" z ogromną ilością cynamonu. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, a następnie podduszone jabłka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. 1/6 ciasta ma 330kcal
CzarnawisienkaPrzepis na biszkopt pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę
Passions hobbies lifepłatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować. Bardzo polecam, jako równie pyszną odmianę od chlebka bananowego :) Składniki (keksówka 24 x 13 cm): 1 szklanka zmielonych płatków owsianych lub płatków(...)wymieszać dokładnie do połączenia. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Piec w 180ºC przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Gdyby góra ciasta zbyt się przypiekała można przykryć je folią aluminiowa. Wyciągnąć i ostudzić na kratce. *Mus jabłkowy można przygotować samemu. Do tego przepisu wystarczy
Healthy food explorerciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku, ale lekko go zmodyfikowałam. Ciasto marchewkowe z polewą Składniki: Ciasto200 g mąki1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka100 g trzcinowego cukru75 g cukru zwykłego150 g startej drobno marchewki150 g ananasa150 ml oleju rzepakowego50(...)Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy powoli olej cały czas miksując, a następnie startą marchewkę, wiórki kokosowe i przyprawy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
Kulinarne przygody GatityKtóre lepsze, musicie ocenić samodzielnie. 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było puszyste – ja dałam 150 g mąki pszennej, 75 g mąki z ciecierzycy, 50 g mąki ryżowej i 50 g mąki kokosowej 10 g drożdży instant 1/2 szklanki(...)mleka 150 g puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zmiksowana na gładko) 1 jajko 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego 30 g erytrolu szczypta soli 1 łyżka spirytusu Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy puree z dyni i jajko, wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz i zagniatamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy
Kucharzycakąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Przestudź. Rozpuść również olej kokosowy (wstawiam do w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika. Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę i sól przesiej lub wymieszaj rózgą. Zblenduj na gładką masę olej kokosowy, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Następnie stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników. Gotowe ciasto jest dosyć gęste. Porcja na jedno ciastko to czubata
greenscarfsłodkości. Będą już całkowicie fantastycznie ze sobą współgrać w rozkosznie chrupiących ciastach owsianych – ciastkach pieczonych bez dodatku jajek, laktozy, cukru czy glutenu (pod warunkiem użycia certyfikowanej mąki). To znany i lubiany duet smakowy, zamknięty w wyjątkowo udanym wypieku. Składniki na około 10 – 12 sztuk: 60 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej, 70 g syropu klonowego, 1 łyżka siemienia lnianego(...)temperatury 160°C(T). W misie umieścić olej kokosowy i syrop – miksować przez około minutę, do połączenia. Dodać spęczniałe siemię, szczyptę soli i ekstrakt, miksować kolejne 1 – 2 minuty. Dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek – zmiksować do połączenia, po czym dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksować. Nabierać porcje ciasta i toczyć kulki wielkości nieco mniejszej niż piłeczki pingpongowe
Even Better Foodsmaku. Szybko znika na spotkaniu ze znajomymi lub rodzinką. Ilość alkoholu możemy zwiększyć lub zmniejszyć wedle uznania a wiórki można wykorzystać np.do ciasta. Ja go zrobię napewno jeszcze nie raz! Składniki: 300 g wiórek kokosowych 300 ml spirytusu 400 ml mleka skondensowanego słodzonego 200-250 ml przegotowanego zimnego mleka Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem (najlepiej w słoiku) i szczelnie zakręcamy
Przepisy mojej mamyglutenu także idealna dla osób z różnymi nietolerancjami. Składniki: 2 szklanki mąki jaglanej (dostępna na Skworcu.pl ) 120 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem) 1 jajko 2-3 łyżki erytrolu Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy
Cynamonowe szczęście