układałam je w foremkach opiekacza. Ciastka piekłam dosłownie 1-2 minuty w zamkniętym opiekaczu. Powinny być ładnie zarumienione. Upieczone ciasteczka wyjmowałam na talerz. Niektóre trochę musiałam obkroić nożem bo ciasto niekiedy wychodzi poza foremkę, jeśli za dużo go włożymy. Ciasteczka są pyszne jeszcze na ciepło, więc musiałam ich pilnować, żeby wystarczyło do zrobienia zdjęcia. Jak też wspominałam na wstępie, ciastka(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjewiórek kokosowych Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto nabieramy łyżeczką, kładziemy na blaszkę. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy aż ciastka nam się zarumienią. Ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem
kgwjanczewowymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Masa kokosowa: 750 ml śmietany 30% 350 g serka mascarpone 225 g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru 2 śmietan - fixy(...)kokosowych, delikatnie połączyć. Pierwszy krążek biszkoptowy ułożyć na paterze, delikatnie nasączyć mocną herbatą i wyłożyć 1/3 kremu kokosowego, na krem powykładać połowę malin, lekko dociskając, przykryć drugim blatem, rozsmarować drugą część kremu i wyłożyć resztę owoców. Przykryć ostatnim biszkoptem, wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewytahini – sprawdza się podobnie jak masło orzechowe hummus – domowy lub sklepowy o dobrym składzie pasuje do wszystkiego DO WYPIEKÓW olej kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej(...)może nam nagle zabraknąć jeśli wykluczymy mleko krowie i jego przetwory). Zawsze czytajcie składy, unikajcie zbędnych dodatków chociażby w postaci cukru. Jeśli nie wiecie które sklepowe mleko kokosowe wybrać, odsyłam Was do tego wpisu. ŚMIETANA DO UBIJANIA – stała część mleczka kokosowego z puszki. Włóż mleczko do lodówki na 2-3 dni, następnie zmiksuj część stałą
Powiedz dietom nieDodatkowo: 1-2 wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem(...)minut w 180*C. Beza z bakaliami i wafelkami: Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C. Masa czekoladowa
Kto ugości moich gości?rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, wilgotne ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami. Bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 45 minutes Ingredients 250 g migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 banany 2 jajka 100 ml syropu z agawy (albo inne słodziwo) 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczony 1/3 szklanki malin 100 g gorzkiej czekolady(...)melakserze na mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W misce rozgnieść banany. Dodać jajka, syrop z agawy, i stopiony olej kokosowy, wymieszać. Zmieszać mokre składniki z suchymi. czekoladę pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta, dodać maliny i delikatnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Cooking for Emilyjaglanej. By choć jedno moje postanowienie się utrzymało, bo co roku obiecuję sobie jeść zdrowiej :) Chciałam i Was skusić na kawałek ciasta, gdzie głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jak dla mnie trochę przypomina sernik. Przy dodaniu mleczka kokosowego pachnie i smakuje jeszcze bardziej kusząco. Standardowo wpasuje się do kubka Waszej ulubionej kawy :) Bazowałam na przepisie z blogu Waniliowa(...)małym ogniu ciągle mieszając. Do gotowej kaszy dodać masło, wymieszać, a następnie wlać mleczko kokosowe i blenderem zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu
pink envelopełyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: W wysokim naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut
KuchniaWeDwoje.plGdy planowałam urodzinowe przyjęcie dla Karolinki od razu pomyślałam o małych tartaletkach. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z
Słodki Pomysłwypiekami jej do twarzy". Mam nadzieję, że zdjęcie spełnia warunki: jest słodko, śmiesznie i z wypiekami do twarzy ( na twarzy i się znalazły). http://owsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki(...)galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy
Pobite gary Barbaryfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki wody do kaszy 3/4 szklanki ksylitolu ale również może być biały cukier jeśli jest tolerowany 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)następnie ugotować ją w podanej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodać ksylitol, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut
W garach u Gosinapoju roślinnego lub wody -70g cukru kokosowego -25g mąki kokosowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżka octu jabłkowego Krem jagodowy -250g sera typu włoskiego -kikla łyżek jagodowej frużeliny -erytrytol (ewentualnie) -sok z połowy cytryny Dodatkowo -świeże ulubione owoce DAKTYLOWE CIASTO 1. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko(...)tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Daktyle zmiksować z olejem, cukrem kokosowym, mlekiem kokosowym i sodą (zalaną octem) na gładką masę. 3. Mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. 4. Do masy daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek. 5. Masę przelać do formy
Candy Pandasmasy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy
Ostra na Słodkomleczka kokosowego - 2 łyżki wiórek kokosowych - można dodać więcej (musi powstać bardzo gęsta masa Dodatkowo - mus kokosowy (ja swój kupiłam w Biedronce) Wykonanie Wafle Do miseczki wrzucamy białka, mleczko kokosowe oraz słodzik. Mieszamy. Olej rozpuszczamy i powoli wlewamy do naszej masy. Na koniec wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut i następnie około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia. Lekko ciepłe ciasto kroimy na kawałki wielkości wafli. Masa W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe z słodzikiem praz masłem orzechowym. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Przestudzoną masą przekładamy nasze wafle
Health-Fit-LifeWyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. KRUSZONKA: 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu ok. 4 łyżek mąki orkiszowej + jagody + łyżka skrobi ziemniaczanej + jajko KRUSZONKA: Masło ucieraj z ksylitolem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj
365 dni dookoła kuchni