bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli Formę (spód i boki) wysmarować olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić do momentu, aż połączą się w jedną, zwartą kulkę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego
moj przepis nabezglutenowych płatków owsianych łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli Formę (spód i boki) wysmarować olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić do momentu, aż połączą się w jedną, zwartą kulkę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego
moj przepis naKruche ciasto(...)mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe. Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy na 2 części, większą
słodki bratekCiasto bardzo znane wszystkim, ale przeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam. I oto jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru
O kuchni z uczuciemciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam foremką okrągłe ciastka i przekładałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu od razu ciastka wyciągnęłam(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjewiórków kokosowych. Składniki (na około 6 placuszków): 2 łyżki mąki (u mnie kukurydziana plus gryczana – po jednej łyżce), 5 łyżek płatków ryżowych, 1 jajko, 1-2 łyżeczki miodu (w zależności od preferencji), szczypta soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub innego kwasku), woda gazowana (do uzyskania konsystencji luźnego budyniu). Po wyrobieniu ciasta płatki ryżowe będą(...)wyjdą twarde i zbite. Przygotowanie: Jajko wbij do szklanki i roztrzep do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj mikserem. Ciasto wykładaj za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (np. kokosowego). Smaż z każdej strony około 1-2 minut do zarumienienia. Gotowe. Smacznego. Placuszki możesz podawać razem z ulubioną konfiturą, miodem, polane olejem kokosowym
Gar ZdrowiaNastępnie dodaj szczyptę soli, oraz ziarenka wyskrobane z rozciętej wzdłuż laski wanilii. Drewnianą szpatułką domieszaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, wiórki kokosowe i suszoną żurawinę. Dobrze wymieszaj całość łyżką lub rękoma. Z ciasta formuj w rękach kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając je, i pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskauprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą z powodzeniem udaje klasyczny spód do szarlotki. Składniki: SPÓD: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g) - 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - szczypta kurkumy (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej(...)małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania wody). Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem roślinnym i syropem. Rozprowadzamy ciasto na blasze (u mnie 28 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Wszystkie
Smakuje zdrowowyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiłyżki zmielonych orzechów włoskich 3-4 łyżki suszonej żurawiny 2-3 kostki posiekanej czekolady (użyłam kokosowej) łyżka miodu (użyłam cynamonowego) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego :) Ciastka owsiane(...)owsianych bezglutenowych rozgnieciony na papkę dojrzały banan spora łyżka masła orzechowego 3-4 kostki posiekanej czekolady (użyłam kokosowej) jajko Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego :) Artykuł Ciasteczka owsiane w 15 minut
Mienta blogsera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód: 300 g mąki orkiszowj(...)zapiąć bok foremki i wysmarować masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec 15-20 minut w 180`C żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia mak zalać gorącym mlekiem kokosowym, wymieszać rózgą i odstawić, by napęczniał. Rodzynki namoczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kiwi i białego winogronu . Zaskocz swoich najbliższych tym pysznym, oryginalnym wypiekiem. Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty oraz Stovit Składniki: • 3 jajka, • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej • 1/2 szklanki mąki pszennej • puszka kukurydzy • puszka mleka skondensowanego słodzonego • łyżka masła • 20 g wiórków kokosowych Helio • płaska łyżka proszku do pieczenia • 1 słoik dżemu kiwi z limonką(...)osączamy, przelewamy zimną wodą. Miksujemy przy użyciu blendera. Wlewamy po troszkę mleka, miksujemy. Wbijamy jajka, ponownie miksujemy. Dodajemy przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, wykładamy delicjami a następnie ubitą śnieżką. Ciasto
Podróż w kulinariaUpał upałem, ale mimo wszystko mamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takich sytuacjach najlepsze na świecie będzie ciasto bez pieczenia. Po godzinie w lodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)sera śmietankowego (lub z wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36% 3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 8 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Instrukcje Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do czasu, aż wystygną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ciasteczka. Zimną śmietankę
To co lubię - gotuję i polecamnaczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty(...)kcal. Właściwości: Miąższ kokosowy z którego powstają jest bogaty w MCT. To specjalne kwasy tłuszczowe, które przyspieszają przemianę materii. Dlatego kokos poleca się wszystkim pragnącym schudnąć. Powinny po niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też
Ciastka - domowe słodkościiele lat zajęło mi upieczenie tego ciasta. Zobaczyłam go we Florencji. Szukałam na niego przepisu, ale tak naprawdę, to wszystko zależy od tego co chcemy do środka dodać. Ja lubię niesłodkie ciasta. Dlatego w moim Panforte jest gorzka czekolada a cukier zastąpiłam cukrem kokosowym. Wypiekłam go w naczyniu żaroodpornym okrągłym 18x3 cm Składniki: 100 gram orzechów laskowych 100 gram(...)pieprzu- ) 4 -5 pełne łyżki miodu 1/2 szklanki cukru kokosowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do szklanej misy. Dodać pocięte figi, skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao oraz mąkę. Wymieszać dokładnie. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej a z miodu i cukru kokosowego zrobić syrop gotując na średnim ogniu, cały czas mieszając
AZgotuj!Dziś u mnie kolejne szybkie ciasto bez miksera z dodatkiem świeżych truskawek pachnące orzechami, jest pysznie, domowo, weekendowo Takie „wdzięczne” ciasto przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak: – z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami
Zasmakuj Kuchni