można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka 1/2 szklanki ksylitolu(...)kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Artykuł Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) pochodzi
Fitkotmożna go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym - będzie bardziej kontrastowo i barwniej :) Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka 1/2 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki(...)kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
FitKotnaleśniki czekoladowe, wypełnione po brzegi prawdziwym kremem kokosowym. Przypominają w smaku ciastka Oreo i batonik Bounty. Wyszły mi fenomenalne, a jak to zwykle bywa, były następstwem pustej lodówki. Przeszukałam szafki, zobaczyłam co mam i tak zrobiłam najlepsze ever naleśniki. Naleśniki są elastyczne, nie pękają, nie zsychają się i są pyszne. Krem kokosowy jest z prawdziwym kokosem, jest gęsty pyszny(...)oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W/w składniki umieść w misie i wymieszaj dokładnie rózgą, ciasto może wydawać Ci się luźne, ale ciasto zgęstnieje. Ciasto odstaw na minimum kwadrans najlepiej 30 minut. W tym czasie wykonaj krem kokosowy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Uzyskałam 15 naleśników. KREM KOKOSOWY - 420 g mleka - 75 g mąki kokosowej - 2 płaskie
SMYKWKUCHNItakie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki) 220 g mąki 7 jajek duża szczypta soli 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych(...)jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie, wylewamy na blaszkę. 6 . Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając odrobinę soli. Dodajemy do ubitej piany wiórki kokosowe i 5 łyżek cukru, ubijamy, aż będzie lśniące. Wykładamy pianę na ciemne ciasto w blaszce. 7 . Banany kroimy w plasterki, ok. 0,5-centymetrowe, delikatnie układamy "dachówkowo" na pianie, wlewamy delikatnie jasne ciasto na banany
Kuchnia Prezydentowejinni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi. Składniki: ok 200 g herbatników kakaowych 500 g sera z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Posypka kokosowa: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie(...)herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Posypka kokosowa: Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Proponuję podać z lampką wina Monte Santi. Przepis
Ala piecze i gotujepotem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha, jak zwykle banalne do zrobienia. Do jednej miski wsypujemy: - 2 szklanki mąki, - 1 szklankę wiórków kokosowych , - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do drugiej miski składniki mokre(...)dodajemy odrobinę oleju i kiedy czekolada lekko zgęstnieje wylewamy ją na ciacha. Na górę jeszcze raz wiórki kokosowe i w zasadzie można jeść od razu, oblizując palce z czekolady ;) Niestety po upieczeniu nie widać już tego pięknego buraczanego koloru, jakie miało surowe ciasto, jedynie po wierzchu jest trochę różowawo, ale smak jest jak najbardziej buraczano-kokosowo-czekoladowy (nie bananowy!), całkiem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam..ale to nie jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się upiekło[ nawet ciut za mocno -po prostu nie dopatrzyłam się]..no a do ciacha winko ..Monte Santi..i goście już mogą wpadać do domku(...)wymieszać razem.Ciasto przełożyć do foremki , ułożyć owoce.Posypać kruszonką , ale można upiec i bez kruszonki [ dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam cukrem kokosowym].Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Ciasto wystudzić , ewentualnie posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieklonowego/miodu - sezam do posypania na wierzch Wykonanie Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz wiórki kokosowe. Dolewamy syrop klonowy, mleko oraz wbijamy jajko. Na koniec dodajemy startą gruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20-25 min. Dodatkowo
Health-Fit-Lifeuruchamiam mikser. Całość dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka żytnia tak jak i orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania. Wymieszane ciasto przełożyć do dwóch form (ja używam silikonowych, ale ponieważ są już naznaczone zębem czasu delikatnie smaruję je olejem kokosowym, wówczas mam pewność, że chlebki się nie przykleją, metalowe musimy dokładnie wysmarować i wysypać otrębami lub mąką). Łyżką maczaną
Smaczne Zdrowewiórków kokosowych 50g masła/margaryny 50g smalcu (*) 4 łyżki cukru (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ma jednolite ciasto. Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo(...)wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 w 180 stopniach. ( Ciasteczka powinny być delikatne oraz tylko odrobinę zarumienione. Podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.) Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - dodatkowe informacje: (*) Smalec nadaje ciastkom większej kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Można go zastąpić masłem lub margaryną
Di gotujegałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru mielonego ½ łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki smarujemy olejem kokosowym. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich puree z dyni, jajka oraz masło. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy około 30-35 minut, aż będzie rumiane od góry, lub patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Smacznego
PaleoLifeDzisiaj przepis na błyskawiczne w przygotowaniu kulki owsiano-czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego
Ugotowaćpodania jogurt limonkowo miodowy mango Zmiksuj kokosowe wiórki w blenderze jeśli nie są drobne. Wymieszaj wiórki z mąką i solą. Dodaj kokosowe mleko, jajko i dokładnie wymieszaj łyżką. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Ciasto naleśnikowe jest dosyć gęste, ale takie ma być. Smaż małe okrągłe naleśniki. Wymieszaj 250 ml jogurtu, 2 łyżki soku z limonki i otartą skórkę
codojedzeniaJajka 4 Woda 5 łyżek Cukier waniliowy Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa serowa: Twaróg mielony 500-700 g Żółtka 3 Cukier 1/2 szklanki Masło 100 g + wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło, cukier, kakao oraz wodę gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut do rozpuszczenia się masła oraz cukru. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić(...)Wszystko razem zmiksować. Wyłożyć łyżkami kleksy serowe na masie kakaowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odrazy polewamy ciasto pozostawianą polewą. ( jeśli mocno zgęstnieje możemy lekko podgrzać. Na koniec całość posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygody