Przepis na kruchutkie i apetyczne ciasteczka kokosowe, które znikają kilka chwil po upieczeniu! Składniki: 4 białka 4 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1
Wasze PrzepisyZupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to prosty pomysł na zupę z lekką nutą orientu. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Źródło inspiracji: Kwestia Smaku Artykuł
Pogotujmy.plSerce raffaello z kremem kokosowym na śnieżce to ładniejsza wersja mojego pierwszego w życiu tortu! Tort raffaello zrobiłam na moje 18-te urodziny. Na szczęście w
Słodki PomysłSerce rafaello z kremem kokosowym na śnieżce to ładniejsza wersja mojego pierwszego w życiu tortu! Tort rafaello zrobiłam na moje 18-te urodziny. Na szczęście w
Słodki PomysłNiespełna rok po urodzinkach Karolinki dowiedziałam się jak bardzo spodobał się jej tort dla baletnicy, który dla niej zrobiłam w ubiegłym roku! Dwa tygodnie przed swoimi
Słodki PomysłDelikatny nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie kokosowy tort z malinami, to idealny pomysł na wyjątkową uroczystość: roczek lub komunię. Niebawem Dzień Matki i
Słodki Pomysłłyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego do posypania mleko do posmarowania Przygotowanie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszać. Ciasto pokroić na równe kwadraty o boku 9 cm i na środek każdego z nich nakładać po łyżeczce sera. Brzegi ciasta smarować odrobiną
Kuchcik gotujeCiasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO pół puszki mleka kokosowego BIO 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao 1 jajko 4 szklanki pokrojonego rabarbaru agawa/stevia/ miód do posłodzenia Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek(...)misce rozbiłam jajko, dodałam olej, mleko kokosowe i mleko ryżowe (mokre składniki). Połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami i dosłodziłam agawą oraz miodem. Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC i w międzyczasie obrałam i pokroiłam rabarbar na kawałki ok. 2 cm.. Rabarbar wymieszałam z agawą i miodem. Wylałam masę na ciasto do tortownicy. Włożyłam do piekarnika
nietadietaSkładniki na około 24 pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu
Świat CiastaNie piekłam ładnych kilka dni bo było tak gorąco, że na samą myśl o włączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy
Smaczna Pyzałyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz(...)marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniużyję mniej miodu aby nie było tak mocno słodkie, daktyle zapewnią odpowiednią ilość słodyczy. Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: 100 g mąki owsianej 100 g mielonych migdałów 2 jajka 0,5 szklanki jogurtu greckiego 100 g miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 g daktyli (około 8 sztuk) 100 g suszonej żurawiny 50 g orzechów laskowych 1 jabłko(...)gałkę, cynamon i sodę. Miód i olej kokosowy podgrzewamy by były płynne, a następnie miksujemy z daktylami. Jajka ubijamy z jogurtem greckim. Do ubitych jajek dodajemy zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy
Przysmaki Karolkiwaniliowym na puszystą masę. Następnie dodawaj do niej kolejno kakao, miód oraz pokruszone ciastka. Miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z ciasta formuj małe kulki, a następnie każdą z nich otocz w pokruszonych orzechach, wiórkach kokosowych, cukrze pudrze lub rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Kulki mocy a’la kasztanki układaj na talerzu, potem wstaw go do lodówki
365 dni dookoła kuchniSłodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje im krem czekoladowy, słodzony cukrem kokosowym. Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym sprawdzą się jako przekąska do kawy albo słodki dodatek do prezentów na święta:) Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka Twarogowe rogaliki(...)nadzieniem orzechowo-czekoladowym Składniki (na 16 sztuk): 170g twarogu półtłustego 80g masła 160g maki (1 szklanka) nadzienie: 2 łyżki kremu czekoladowego 0,5 szklanki mielonych orzechów Składniki na ciasto zagnieść, uformować kule i odstawić na 30 minut. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na 2 kawałki. Podsypując stolnicę mąką każdy kawałek ciasta rozwałkować na krąg 22cm, pokroić na 8 segmentów
Obiad gotowyCiasto Rafaello bardzo lubię. Poniżej podaję proporcję na mniejszą blachę, jeżeli ktoś chce większą wystarczy podwoić ilość składników na kokosową masę. Read more
Paulina Kwiatkowskapołączyć ze sobą mąki, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec przez ok. 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić. Mleczko kokosowe ubijać mikserem* i powoli dodawać cukier. Muffinki udekorować, nakładając krem małą łyżeczką.** Na koniec posypać cynamonem. *Przed ubiciem, mleko kokosowe
Healthy food explorerłyżeczka sody oczyszczonej - 70g czekolady gorzkiej -2 łyżki prawdziwego kakao -2 łyżki syropu z agawy - 1 łyżka oleju + do smażenia dodatkowo: 2 paczki malin + odrobina cukru kokosowego Przygotowanie: -Płatki owsiane zalewamy mlekiem roślinnym, dodajemy 2 łyżki syropu z agawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż do momentu napęcznienia i zmięknięcia płatków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nad rondelkiem(...)sodę oczyszczoną oraz olej i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia ( jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, a jeśli zbyt rzadkie mleka roślinnego). Odstawiamy na około 15minut, aby składniki w cieście przegryzły się - W międzyczasie sporządzamy polewę malinową. Maliny miksujemy ze szczyptą cukru kokosowego i zostawiamy kilka do dekoracji. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej
Symfonia Smakówbardzo aromatyczne. Postanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia, żeby nie było w nim zakalca. Więc jeśli macie w domu takie dojrzałe banany i uważacie, że do niczego już się(...)szklanki mąki pszennej razowej 1 jajko 3 bardzo dojrzałe banany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki włoskich orzechów 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 1 banan do ozdoby ciasta garść orzechów włoskich Wykonanie: W misce blendujemy banany, jajko i olej. Następnie dodajemy przesiane z sodą, proszkiem i kardamonem obydwie mąki. Dokładnie
Kulinarne przygody Gatityuznania) Wykonanie: W pierwszej kolejności zmiksować blenderem płatki owsiane, następnie dodać pokrojone banany i jajka. Całość jeszcze raz dokładnie zblendować. Ciasto odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotować owoce, umyć, obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, rozetrzeć go ręcznikiem papierowym i smażyć po 4 placuszki, z każdej strony na rumiano. Podawać z miodem i owocami. Smacznego
Trufelkowoużyłam ksylitolu, ale myślę, że dobrze sprawdzi się również miód. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Składniki ( forma 26 x 21 cm) : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki ksylitolu (lub miodu) 1 duże jajko 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 450 g śliwek(...)przekroić na pół . W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej misce połączyć roztopiony i przestudzony olej kokosowy, jajko, ksylitol i mleko. Przelać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta układać śliwki skórką do dołu. Piec w 170ºC przez
Healthy food explorerzapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm: Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej, 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej), 1/2 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył, * w wersji bezglutenowej: 3/4 szklanki mąki gryczanej + 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej + 3/4 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył(...)sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego, 30 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli. Nadzienie: 4 szklanki cukinii startej na grubych oczkach, 1 płaska łyżeczka soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętgo przez praskę, 1 płaska łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich olej, wodę i ocet
Jeść, by żyć w zdrowiuciasto ma konsystencję klejącą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie i formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20 minut . Czekoladę rozpuścić s olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej górną część pierników . Dekorować według własnego pomysłu , odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.Przechowywać w szczelnie
Sama słodycz i szczypta chili