razem zabrałam się za tartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał(...)pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę, karob, pokrojoną gorgonzolę i mozzarellę
Wielki apetytPrzepis na proste i szybkie ciasteczka, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, albo zaskoczą nas wizytą niespodziewani goście. Kokosanki są bardzo pyszne, nawet dla
e-PrzepisyKulinarnesmaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona na dwa sposoby. A efekt tej działalności na dwa fronty? Sami oceńcie i wybierzcie, która wersja jest dla Was. Składniki: na 6 babeczek chili 150 gram maki pszennej(...)silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż to na wytrawne babeczki. Nakładam do 3/4 wysokości foremek silikonowych. Babeczki wstawiam razem w blaszce do piekarnika nagrzanego
Kuchnia po mojemuprawda mamy swoje zamrożone zapasy, ale to nie to samo, co świeże, które przypominają w smaku lato. Jadamy je pod każdą postacią - surowe, w kompocie, lemoniadzie, w cieście czy do obiadu. Byle tylko nacieszyć się tym czasem, kiedy są takie pyszne i soczyste. Korzystając zatem z tego, że sezon na rabarbar i truskawki w pełni, przygotowałyśmy sernik na zimno(...)wsypać żelatynę i zalać ją wrzątkiem do 1/3 wysokości kubka. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zostawić do ostygnięcia. 2. Rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego otręby i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć mieszanką formę do ciasta. Wstawić do lodówki. 3. W dużej misce wymieszać jogurt, mascarpone i pozostałe składniki masy sernikowej. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać - można
two broke sistersDzisiaj przedstawiam Wam pyszne marchewkowe ciasto z dodatkiem jabłek :). Przepis na to ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku ja jednak trochę je zmodyfikowałam po swojemu.nie dodałam wiórków kokosowych a zamiast ananasa użyłam jabłek. Wyszło pyszne :) SKŁADNIKI 2 jajka 250g cukru pudru 175ml oleju 250g startej na drobnych oczkach marchewki 1 duże jabłko 250g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)150C. Do miski wsypujemy przesiana mąkę,proszek do pieczenia,sodę i cynamon,wszystko mieszamy . Taką mieszankę dodajemy do masy z marchewką i delikatnie mieszamy do połączenia się skladników. Ciasto wykładamy do blaszki-wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy tak przez ok.1 godzinę do suchego patyczka :). Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i studzimy.Po wystudzeniu ciasto przekrajamy wzdłuż
Mała w garnku mieszaJeśli: jesteś odważny i otwarty na nowe doznania smakowe, pieczenie serników nie sprawia Ci żadnych problemów, szukasz zdrowych przepisów na wypieki, a na co dzień
Nastoletnie WypiekaniePostanowiłam zrobić dziecku przyjemność i zrobić jak to Miśka później określiła „królewskie śniadanie”. Zrobiłam naprawdę lekkie i pożywne placuszki, które wbrew pozorom robi się bardzo szybko: przygotowanie ciasta to maksymalnie 10 minut i drugie tyle smażenie, no może 15, ale zawsze można smażyć na dwóch patelniach na raz, co często robię i wtedy to już w ogóle idzie(...)olej. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Połącz dokładnie zawartość obu misek. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Polecam smażyć te placuszki na dobrze rozgrzanym, dosyć głębokim oleju kokosowym, rafinowany będzie tu idealny, bo ma wysoką temperaturę dymienia i jest totalnie bezzapachowy. Nakładaj ciasto porcjami, idealna porcja to duża łyżka, bo placuszki naprawdę rosną. Smaż na małym ogniu z obu stron aż będą złote, ale uważaj
greenscarfoleju 4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam
nietadietazniknęło w tempie ekspresowym!I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie!Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym.Podana z lodami waniliowymi i świeżą miętą podbiła serca domowników!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* cukier – 1 szkl* jajko L – 4 szt* mąka pszenna – 1 szkl* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl* kokos
Ostra na Słodkokarobowo -kokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę usmażyć? Szybciej będzie! Takie ciasto z patelni :) Smakuje tak samo jak to pieczone. Brakowało mi tych fasolowych dziwności-pyszności :) Wczoraj praktyki - dzisiaj dzień wolny - od jutra znów praktyki, miesiąc, 8 godzin dziennie...Dlatego dzisiaj(...)lenię się na maksa, bo jednodniowy weekend się zdarzył... PRZEPIS /1 porcja/ ~130g ugotowanej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~łyżka karobu ~25g mąki pszennej razowej ~łyżka mąki kokosowej (15g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku (ja muszę duzo dosłodzić żeby zniwelować smak fasoli :D) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtko, mąki
breakfast of dreamswyobrażam sobie owsianki, czy ciastek bez dodatku wanilii, idealnie pasuje do nich także gorzka czekolada, miód czy owoce. To ciasto robi się bardzo prosto i szybko, wystarczy stopić olej lub masło, wymieszać z cukrem kokosowym lub innym używanym przez was słodem, dodać wanilię, płatki owsiane i zagotować 5 minut, wyłożyć na blaszkę, polać stopioną czekoladą wymieszaną z masłem, przykryć(...)mamy ochotę na coś słodkiego a nie chce nam się nic robić :) Składniki na małą kwadratową blaszkę : 1/2 szklanki oleju kokosowego lub masła 1/4-1/2 szklanki cukru kokosowego lub innego słodu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii 3 szklanki płatów owsianych szczypta cynamonu szczypta soli ok 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki masła
zdrowa vege kuchniamasła dżem porzeczkowy wiórki kokosowe 150-200g czekolady białej (użyłam kuwertury) jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łyżką lub przy użyciu mocnego robota. Ciasto będzie gęste i kleiste. Nałożyć(...)małych kółek na czapki, uformować 20 kulek na guziki i 20 mniejszych na oczy. Z pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać
https:KKuchniaMniamprzepisy tak, by bardziej odpowiadały moim gustom, upodobaniom moich bliskich, tudzież aktualnym grymasom:) Tak było w przypadku tego ciasta. W ogrodzie Taty zebrałam sporo pysznych, pachnących malin, chciałam upiec jakąś słodkość z ich dodatkiem. Początkowo chciałam połączyć je z kremem kokosowym, ponieważ jednak wykorzystałam już wcześniej kokos do przygotowania innego wypieku zaczęłam się zastanawiać, jaki inny krem byłby odpowiedni, pomyślałam
6niebokonsystencję dorzucam jajko + białko pozostałe z farszu, szczyptę soli i cukier waniliowy. Mieszamy.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy, który daje całkiem inny wymiar smaków i zapachów.Gdy już mamy gorącą oliwę, delikatnie na pochyloną patelnię wylewamy ciasto. Po 2-3 minutach przewracamy i rozkładamy farsz. Zwijamy dowolnie, jak lubimy. Oczywiście zamiast twarogu, mogą być powidła, dżemy, nutelle
Pasje Jolkiłyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniakopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;( Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza(...)Polewa: 150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się
Codziennik Kuchenny