olej kokosowy rafinowany do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż na dwie połowy, wydrążyłam miąższ (łyżka do lodów świetnie się do tego nadaje jakby ktoś pytał), następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na bok. Do miski wbiłam jajko, zmieliłam pieprz, dorzuciłam posiekane zioła i wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się(...)gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię i porządnie wymieszałam łyżką. Smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym, ale jak lubisz smażyć na innym oleju, śmiało ;) Ile smażyłam? Na tak zwane oko, ale nie dłużej niż 2 minuty na stronę
Blondynka Gotujeciast … do deserów … tortów , ciasteczek , naleśników, a nawet pankejków! Smak ten , no i zapach przywodzi na myśl najpiękniejsze wakacje i choć na chwilę zabiera nas myślami na rajską plażę ;) Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych ( a zarazem najlepszych ) pancakes – racuszków. Niesamowicie delikatne , puszyste i rozpływające się w ustach. Przyrządzone na mleku kokosowym(...)szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy mleko zwykłe i mleko kokosowe oraz płatki migdałów i kokos. Wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli zobaczymy , że ciasto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Smacznego
Ostra na Słodkopłatków owsianych 100g wiórków kokosowych 130g mąki 100g cukru 90g miodu ½ łyżeczka sody 130g masła Wykonanie: Wszystkie suche składniki z wyjątkiem sody wymieszać ze sobą. W rondelku rozpuścić masło z miodem. Następnie rozpuścić sodę w 1 łyżce gorącej wody i szybko wlać do masła z miodem. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Z ciasta formować kulki, ściskając je chwilkę
The Sweet Damselpomarańczy Przepis: Do miski wsyp mąkę,cukier,proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą jajko,mleko kokosowe i olej. Dodaj do suchych składników i przemieszaj ( można użyć miksera). Ananasy odsącz i dodaj do ciasta. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozpuścić masło. Dodać sok i skórkę z pomarańczy
Gotowanie-ukPlanuję osiągnąć perfekcję w pieczeniu ciasta drożdżowego, oto kolejny eksperyment. Żeby nie było, wyszły pyszne Ciasto drożdżowe (składniki na 8 bułek): 450 g mąki pszennej 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 25 g świeżych drożdży szczypta soli farsz: kasza pęczak około 100 g suchej pieczarki około 300 g 2 cebule pęczek pietruszki Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce
greenscarfPrzepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik(...)zakupy. Wysyłka powyżej danej kwoty (w zależności od miasta) gratis. Składniki ( na 2 serniczki ): 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) 240 ml mleka kokosowego 1/2 dużego, dojrzałego mango lub 120-140 g pulpy z puszki 14 daktyli ( ok 70 g) duża garść nerkowców (ok 40 g) 30 migdałów
Pora na pora i pomidoraW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami, jabłkiem, bananami…:) Z dodatkiem różnych aromatów,wiórkami kokosowymi lub bakaliami też będzie smacznie i inaczej niż klasyczna zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe
Zasmakuj Kuchnizrobienia a bardzo smaczny i efektowny, zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Składniki na 12 sztuk: - 3 płaty ciasta filo, - olej, - 1 opakowanie tofu jedawbistego miękkiego, - 2 duże łyżki orzechowego masła czekoladowego, - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, - 2 płaskie łyzki agar-agar, - 2 łyżki oleju kokosowego, - ew. coś do posłodzenia (melasa, syrop z agawy itp.) Wykonanie: Jeśli macie wysokoobrotowy blender wystarczy wrzucić(...)czekolada się rozpuści i całość ładnie połączy. Bez takiego blendera trzeba zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali) i dodać ją do pozostałych składników, dokładnie mieszając. Ciasto filo tniemy ostrym nożem na ok 12 cm kwadraty. Na 1 kokilkę potrzebujemy 4 kwadraty, pierwszy smarujemy przy pomocy
Co na wege obiad?duże sztuki cukier waniliowy, 1 opak mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl wiórki kokosowe, 1 szklanka sok z 1/2 dużej cytryny skórka otarta z 1/2 dużej cytryny cukier puder do posypania Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Do ciepłego jeszcze masła dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy przez 3-4 minuty, aż masa
Gotowanie moimi oczamismaku był trochę niewyraźny ;). Mus robiłam na zwykłej śmietance, ale wydaje mi się, że równie pyszny będzie na śmietance kokosowej…o ile nie lepszy :). Mus ananasowy jest delikatny w smaku, dlatego polecam do niego jasny biszkopt lub waniliowe ciasto. P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy ciasto i rozpuszczamy czekolady w śmietance. Dzień
Słodki Pomysłwaniliowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, masło 1/2 łyżeczki, śmietana 30 % 200 ml, wiórki kokosowe 100 gram, cukier puder - ile potrzeba zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i mieszając doprowadzić do powstania gęstego ciasta, lekko wystudzić mikserem ubijać na średnich obrotach i wbijać po 1 jajku, miksować do jednolitej, gładkiej masy blaszka(...)30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek i wystudzone podzieliłam na połowę, można też upiec na mniejszych blaszkach dwa osobne placki połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, w drugiej połowie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną
W Mojej Kuchni Lubiękakao -200g ksylitolu -2 łyżki oleju rzepakowego -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -400-500g serka homogenizowanego -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol -sok z połówki cytryny -mąka kokosowa ok 4 łyzki Polewa daktylowo-kakaowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -czereśnie (lub wiśnie) -dżem wiśniowy lub czereśniowy(...)pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY Serek i jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić
Candy Pandasjesteście ❤️ Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto Rafaello bez pieczenia. Krem zrobiony jest z kaszy jaglanej, więc można powiedzieć, że ciasto jest trochę odchudzone :) Składniki: * szklanka kaszy jaglanej * 3 łyżki miodu (lub więcej) * puszka mleczka kokosowego * opakowanie herbatników * szklanka mleka * wiórki kokosowe * dżem malinowy (opcjonalnie) Mleczko kokosowe otwieramy i wlewamy do garnka. Jeśli jest twarde i oddzielone(...)dolewając około pół szklanki mleka. Dzięki temu krem będzie bardziej kremowy. Opcjonalnie do kremu dodajemy jeszcze około 2 łyżek wiórków. Na talerz wlewamy pozostałe mleko i 2 łyżki wiórków kokosowych. Każdego herbatnika moczymy w mleku i układamy w małej brytwance. Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy troche kremu i powtarzamy tak aby ostatnią warstwę stanowiły herbatniki. Krem nie należy do najłatwiejszych
Klasyka Gotowania