ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:423/932)

Racuszki ryżowo jabłkowe 127

olej kokosowy do smażenia- cukier puder do oprószenia- syrop klonowy (opcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka

mojewypiekiinietylko
Brak tytułu 160

Dzisiejszy dzień spędziłam w dużej mierze - w kuchni.Zapas ciasteczek do kawy, herbaty i po prostu - do pochrupania - zrobiony ! OWSIANE CIASTECZKASkładniki:1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku

kolorowotorcikowo
Cupcakes! 114

jajka Dodatkowo 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki kakao wiórki kokosowe Sposób przygotowania W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Przelać mokre składniki do suchych. Przemieszać ciasto, do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do wysokości

pink envelope
Szybkie i zdrowe ciasto fasolowe z chili 100

Porcje 16 Oceń Zapisz przepis Drukuj ciasto 240 g czerwonej fasoli - gotowana lub konserwowa (1 puszka) 2 łyżki kakao bez cukru 60 g płatków owsianych (1/2 szklanki) szczypta soli 6 łyżek syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią duża szczypta mielonej papryczki chili Polewa 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo owoce do przybrania, np. maliny, truskawki, borówki Przygotowanie Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Piecz 20 minut w 180 stopniach C Wyjmij z piekarnika i odstaw

Powiedz dietom nie
Sernik czarno biały 272

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki  roztopionego masła 1 olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka

Apetyczna babeczka
SERNIK NA MROŻONYM CIEŚCIE KAKAOWYM 118

proszek do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szkl. cukru pudru cukier waniliowy aromat waniliowy 5 łyżek wiórek kokosowych Masa serowa: 1 kg sera 2 szkl. cukru 20 dag margaryny 2 łyżki mąki kartoflanej 2 łyżki manny 8 żółtek i 8 białek WYKONANIE Ciasto: Wszystko składniku razem zagniatamy i dzielimy na 4 części. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Masa serowa: Margarynę

słodki bratek
Sernik karmelowo-kokosowy. 200

smak! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik karmelowo-kokosowy: KRUCHY SPÓD: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki wiórków kokosowych      Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy na masę karmelową. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru

Rozpustne gotowanie
Kora orzechowa wg Aleex 131

świetnie uzupełniają całość, która jest naprawdę pyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną) • 10 dag wiórek kokosowych • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 puszka brzoskwiń • 2 budynie waniliowe bez cukru

W mojej kuchni
Tofurnik z mango 108

tofu tym lepiej. Następnie przełóż go do misy malaksera, dodaj banana pokrojonego na mniejsze kawałki, rozpuszczony olej kokosowy, twardą część mleczka kokosowego, erytrol oraz mango pokrojone na małe kawałki. Całość zmiksuj dokładnie. Gotową masę wyłóż na spód ciasta. Wyrównaj wierzch. Tofurnik wstaw do lodówki na ok. 3h. Jeśli chcesz możesz go ozdobić rozpuszczoną czekoladą lub w inny, dowolny sposób. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Ciasto Raffaello 82

Delikatne, wytworne i obłędnie smakuje, tak można opisać w wielkim skrócie ciasto Raffaello. Przypomina smakiem znane nam czekoladki o tej samej nazwie. Bardzo elegancko się prezentuje i z pewnością zada szyku na stole, na wytwornym przyjęciu. Stopień trudności do ogarnięcia przez amatora cukiernika i szczerze polecam Z pewnością rodzina i znajomi będą zachwyceni i będziecie wracać do przepisu jeszcze(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy serek oraz przestudzoną czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Dolny umieścić ponownie w formie wyłożonej papierem. 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować pozostawionym kremem i obficie posypać wiórkami. Można udekorować wierzch czekoladkami Raffaello.   Smacznego:) Artykuł Ciasto Raffaello

gotuj ze mną
MUFFINKI NA MLEKU KOKOSOWYM 158

szkl oleju 1 kopiasta łyżka prażonych wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka startej czekolady A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski (nie ma potrzeby rozdzielania na suche i mokre składniki, a następnie ich łączenia) i bardzo energicznie je wymieszać, aby powstała gładka masa. Jeśli ciasto jest(...)zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleczka. Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami, które następnie wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu udekorować rozpuszczoną czekoladą i prażonymi wiórkami kokosowymi

Kuchnia w opałach
Gryczane ciasteczka :) 156

czubata łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 15 - 20 pastylek słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche dolać więcej mleka bądź jogurtu. Rozwałkować

Zdrowie na języku :P
Szybkie pierniczki bezglutenowe 100

łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy korzennej 2 łyżeczki kakao 2-3 łyżki wody lub mleka roślinnego 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Do dzieła: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy na wilgotne ciasto, które po podsypaniu na desce da się rozwałkować. Wodę lub mleko dodajcie stopniowo wg potrzeby. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy na 30 minut

Spektrum Smaku
Wegańskie trufle czekoladowe 89

wegańskimi słodyczami, ale muszę powiedzieć, że ten przysmak bardzo przypadł mi do gustu. Mocno czekoladowy, z dodatkiem słodkich daktyli i oleju kokosowego. Całość obtoczona jest w gorzkim kakao. Wegańskie trufle czekoladowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Krewetki z czosnkiem i imbirem 112

Aromatyczne i pyszne krewetki z czosnkiem, imbirem , sosem sojowym i chili, smażone na maśle z dodatkiem oleju kokosowego. Całość skropiłam sokiem z limonki, posypałam kolendrą i

Oryginalny smak
Zupa Tom Yum z krewetkami 92

Zupa Tom Yum to klasyka kuchni tajskiej. Wersji tej orientalnej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez. Najczęściej przyrządzana jest

Oryginalny smak
PUSZYSTY MUS CZEKOLADOWY Z DELISHIOS – WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY 101

dodatku konserwantów i oleju palmowego. Idealne jako przekąska w pracy albo szkole. Idealny dodatek do jogurtu na śniadanie i czekoladowa ozdoba ciast. Idealny dodatek do tego musu! Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * gorzka czekolada – 200 g * mleko kokosowe – 100 ml * aquafaba ( zalewa z puszki ciecierzycy ) – 120 ml * cukier – 2 łyżki ( cukier można zamienić na inne słodzidło ) + dodatki

Ostra na Słodko
Wegańskie trufle czekoladowe 109

wegańskimi słodyczami, ale muszę powiedzieć, że ten przysmak bardzo przypadł mi do gustu. Mocno czekoladowy, z dodatkiem słodkich daktyli i oleju kokosowego. Całość obtoczona jest w gorzkim kakao. Wegańskie trufle czekoladowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 215

Zupa curry w stylu tajskim z kurczakiem, cukinią, papryką oraz marchewką, na mleczku kokosowym. To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe, które porządnie rozgrzewa od środka. Na

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto ciecierzycowo-kokosowe 154

Mieszanka dwóch zupełnie innych smaków. Ciecierzyca i kokos? A w dodatku w postaci ciasta? Warto przygotować dla gości! Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki mąki z ciecierzycy 2 łyżki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy olej i ponownie miksujemy. Następnie

Truskawkowa Fiesta
Przepisz #191 🎄 Świąteczne pierniczki (bez glutenu) 139

greckiego *można użyć tylko jednego rodzaju mąki np. 30 dag mąki gryczanej lub owsianej  Wykonanie Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, rozpuszczony olej kokosowy, jogurt, miód oraz przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy w twarde ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich

Health-Fit-Life
Orkiszowo-żytnie rogaliki nadziane kremem Super Krówka (bez cukru białego, laktozy, wegańskie) 121

suchych drożdży -250ml napoju roślinnego/ mleka/ wody (u nas mieszanka ryżowo-kokosowa) -60g oleju kokosowego -80g cukru kokosowego -2 jajka lub 200g puree z dyni pieczonej w wersji wegańskiej -mąka orkiszowa lub żytnia do wyrobienia ciasta ok 200g do nawet 3000g -krem pistacjowo-kakaowy Super Krówka ( recenzja ) -gorzka czekolada i pistacje do ozdoby 1. Napój, olej

Candy Pandas
Kokosanki, kokoski 74

Ubić białka z solą i sokiem z cytryny, aż otrzymamy sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodawać cukier. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej porcje ciasta bezowego łyżką, lub wyciskać porcje ciasta z rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut. zastawa

królestwo garów
Brownie z cukinii 157

Kolejny rewelacyjny przepis na super szybkie ciasto z warzywa! Smak cukinii absolutnie nie jest wyczuwalny, a ciasto znika w mgnieniu oka! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 mała cukinia Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tartce o grubych

Truskawkowa Fiesta
JAGIELNIK KOKOSOWY wegańskie ciasto 210

Latem mój zapał do pieczenia ciast zanika, ale apetyt na słodkości pozostaje taki sam! Dlatego częściej decyduję się na przygotowywanie ciast, które wcale nie wymagają pieczenia

Kasia Sarna
Tarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia 174

pieczenia to pyszny deser, który zrobicie bez dużego wysiłku. Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone tworzą przyjemne w smaku ciasto. Spód tarty z daktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa. Daktyle są tak słodkie

Kuchcik gotuje
Kokosowy pudding z chia 125

Na wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty

Oryginalny smak
PLACEK Z MĄKĄ KOKOSOWĄ 129

łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g 4 łyżki mleka 2% ok. 40 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnuszka i zblendowałam. 2. Ciasto wylałam na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię i smażyłam na najmniejszym ogniu z obu stron. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 porcji: 459 kcal

Vroblewska-fitlife
Babeczki kokosowe 124

ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę z masłem, mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C około 25 minut. Wszystkie składniki na polewę mieszamy i smarujemy wystudzone babeczki

Zainspirowana w kuchni
Kokosanki, ciasteczka 135

dodawać po łyżce cukru nie przerywając mieszania. Do sztywnej piany z białek wlać olejek migdałowy i powoli wsypywać wiórki kokosowe. Formowanie ciasteczek – za pomocą łyżki nabierać masę i drugą łyżką zsunąć na papier. Nabierać około 1/2 łyżki. Każdą kuleczkę ciasta spłaszczyć łyżką. Przyciskając masę okrężnymi ruchami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 140 C i piec ciasteczka 30 minut. Jeśli(...)dodać białka, szczyptę soli, ubijać 3,5 minuty, obroty 3,5 cały czas ubijać obroty 3 i wsypywać cukier, wlać olejek ubijać obroty 1.5 i dodawać po łyżce wiórek kokosowych reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Wegański sos toffi 171

Wegański sos toffi- to możliwe, i banalnie proste do zrobienia. Idealne do naleśników, gofrów, ciast, a jak za długo pogotujecie, to będziecie mieć wegańskie krówki! Składniki: 200 g mleka kokosowego 250 g cukru trzcinowego 100 g oleju kokosowego opakowanie cukru wanilinowego Wszystkie składniki umieść w rondelku z grubym dnem. Gotuj wszystko cały czas mieszając przez 3 minuty. Gotowy, przestudzony

greenscarf
Pianka kokosowa na lekkim brownie 96

masz ochotę na coś lekko słodkiego, kakaowego.. z nutką kokosową.. przychodzi Ci z pomocą ten właśnie przepis :-) Nie jet to typowe brownie.. ciasto będzie bardzo delikatne w smaku, lekko klejące.. cudowne do kawy. Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Naleśniki ryżowe bez mleka 88

przepis na naleśniki z mąki ryżowej. - bez mleka - bez glutenu - tylko kilka składników - bez proszku do pieczenia - z mlekiem kokosowym Smak fantastyczny.. i ten zapach - jak w raju :-) Czas przygotowywania:  5 minut + leżakowanie ciasta 30 minut Czas smażenia: do 30 minut Ilość naleśników: do 10 sztuk średnicy

AniaGotuje.pl
dyniowe muffinki z czekoladą! Najlepsze! 107

czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijamy i mieszamy z ksylitolem, pure z dyni i olejem kokosowym. Dodajemy przyprawy, mąkę kokosową i wszystko ponownie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy ją na nasze ciasto i dalej ponownie mieszamy najlepiej patyczkiem albo nożem, aby uzyskać czekoladowe “zawijasy”. Dyniowe muffinki pieczemy 20-25 minut, albo do czasu

PaleoLife
Ciasto z buraka 102

kilku dni mam totalną "fazę" na buraka! Mogę z niego zrobić każde danie, które jest wyśmienite. Przedstawiam bardzo smaczne ciasto z buraka. Składniki: 2 jaja 2 łyżki cukru trzcinowego 1 burak 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki z tapioki 1-4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Między czasie gotujemy

Truskawkowa Fiesta
Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru 404

cukru i można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki

Mała Cukierenka
Zielone naleśniki matcha 175

użyć miksera na małych obrotach. Następnie wbijamy jajko i znów dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na patelni (u mnie na małej ilości oleju kokosowego) z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Propozycja podania: konfitura truskawkowa lub świeże truskawki (pocięte na plasterki) i porcja bitej śmietany (doskonale smakuje

Słodkie okruszki
PLACEK Z MĄKĄ KOKOSOWĄ 146

łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g 4 łyżki mleka 2% ok. 40 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnuszka i zblendowałam. 2. Ciasto wylałam na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię i smażyłam na najmniejszym ogniu z obu stron. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 porcji: 459 kcal

Vroblewska-fitlife
Kokosanki z mąki kokosowej 131

mocno kokosowe i rozkosznie chrupie w nich brązowy cukier. Składniki: 100 g masła, stopionego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki kokosowej 1 duże jajko pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulki

Czerwień i błękit
Sernik na zimno z oreo 345

Składniki: 0,5 kg serka naturalnego 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + pół szklanki mleka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 2 paczki ciastek

czarrna od kuchni
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi 137

zwykle placki podajemy z mlekiem Placki możemy smażyć na suchej patelni, ja jednak preferuję niewielki dodatek oleju rzepakowego lub oleju kokosowego. Placuszki formujemy nie za duże, bo będzie problem z ich przewracaniem. Ja wykładam porcje ciasta wielkości łyżki stołowej, co daje nam placuszek ok 5 cm. Z podanej ilości wychodzi ok. 10 placuszków. Drukuj Placuszki bananowe z płatkami owsianymi Składniki

Mieszam w Garnku
Najlepsze pomysły na fit śniadanie! 208

odstawić do napęcznienia. Dodać jajko, rozgniecionego banana, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, chwilę przemieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie polewa z masła orzechowego, plasterki banana i pomarańczy. 👌 Pełnoziarniste kanapki z twarożkiem, rukolą i pomidorem

Kuchnia Ellie
Owsiane ciasteczka z marchewką i czekoladą 93

łyżki roztopionego oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego 50 g startej drobno marchewki 50 g suszonej żurawiny 2-3 kostki posiekanej czekolady kokosowej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Z ciasta formujemy niewielkie ciasteczka i ukladamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia

Mienta blog
Krajanka bakaliowa 130

Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mąki kokosowej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kokosowego 5 dkg żurawiny 5

czarrna od kuchni
Naleśniki kokosowe 114

Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę, olej rzepakowy i wymieszać. Stopniowo wsypywać obie mąki, mieszając aby nie powstały grudki. Na koniec dodać wiórki kokosowe i skórkę startą z limonek. Ponownie wymieszać. Rozgrzać średniej wielkości patelnię i wlewać porcjami ciasto. Smażyć bez dodatku tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej) z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać od razu z wybranymi dodatkami

Passions hobbies life
OLA LA KETO MUFFINKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy) 362

mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut

Ola la LCHF
Szybkie ciasteczka ryżowe 151

konsystencja bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Składniki: 250g kleiku ryżowego, naturalnego 3 jajka 200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie gdzie po upieczeniu ułożymy marmoladę. Ciastka układać

W garach u Gosi
Wegańskie wiśniowe Delicje 132

Przygotowanie: Dodaj do mleka octu jabłkowego i odstaw na chwilę, aby mleko się lekko ścięło. Zblenduj na puszystą masę cukier z olejem kokosowym. Mąkę z sodą przesiej do dużej miski, dodaj masę cukrowo-ojejową, wymieszaj, Do ciasta dodaj mleko z octem. Zmiksuj wszystko razem. Gotowe ciasto jest lekko lejące. Przełoż ciasto do blaszej wyłożonych papierem do pieczenia i piecz

greenscarf
Najlepsze bezglutenowe kruche ciasteczka świata :) 238

mąki amarantusowej 1/2 szklanki cukru dark muscavado 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka cynamonu szczypta kardamonu 1/4 szklanki mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynnego) Przygotowanie: Zmieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać, stopniowo dodawać mleko i zagnieść ciasto (powinno być spoiste, lekko klejące, ale nie sprężyste) Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut Piekarnik nagrzać

pyszne zdrowości
Placuszki kokosowo-truskawkowe z mlekiem w proszku (mleczne) 150

porcji składników! Są naprawdę przepyszne!   Delikatne ciasto, smak truskawek i kokosa... Zresztą koniecznie (!!!) sami spróbujcie! (15-18 sztuk) 1 jajko (duże) 60g mąki pszennej 40g mleka w proszku (w wersji mniej zdrowej może być śmietanka do kawy) 1 łyżka ksylitolu (płaska; wg smaku) 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 70 ml mleka 2 łyżki wiórek(...)proszku. Białko ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać do powyższej masy. Dodać wiórki kokosowe i truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje
Welsh cakes - walijskie ciasteczka smażone (również w wersji pieczonej) 165

pieczenia (płaska) 50g masła 50g smalcu 75g cukru 1 jajko 2 łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka (u mnie o średnicy 6 cm). Wersja smażona: Ciasteczka smażyć na patelni

Di gotuje
Mleczko kokosowe 98

można powtórzyć kolejny raz, aby uzyskać intensywniejszy smak. Wystarczy wiórka przelać 1 szklanką ciepłej wody zblendować i wycisnąć.  Tak przygotowane mleczko kokosowe można przechowywać do kilku dni w lodówce. Dodawać je można do owsianki, zup, kremów, ciast

Kukuleczki
Kremówka kokosowa 131

pierzynkę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny, kokosowy zapach, a pierzynka ładnie się zarumieni. U mnie czas pieczenia był nieco krótszy.   Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie umieścić w lodówce na kilka godzin, by kremówka nabrała odpowiedniej konsystencji. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśniki ryżowe z masłem orzechowym i truskawkami 168

łyżeczce na naleśnika) masła orzechowego, np. z tego przepisu - truskawki Przygotowanie: Jajko, mąkę i mleko wymieszać za pomocą trzepaczki, do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażyć z obu stron. Ja smażę bez tłuszczu, ale można użyć np. oleju kokosowego. Naleśniki wysmarować masłem orzechowym i ułożyć truskawki. Smacznego! Makra: Kcal: 361 Białko: 16 g Węgle: 38 g Tłuszcz

Zgrabne Gotowanie
Holenderskie kruidnoten. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 82

łyżeczka proszku do pieczenia BIO 4 łyżki mleka ryżowego miód/agawa Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, kakao. Następnie dodałam masło kokosowe, olej, miód i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam. Na sam koniec dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Piekarnik rozgrzałam do temp. 160°C. Z ciasta uformowałam małe kuleczki i ułożyłam na papierze do pieczenia i włożyłam do piekarnika

nietadieta
Ciasteczka na każdą pogodę 124

złoty syrop, dobrze wymieszać (nie gotować). Sodę rozpuścić we wrzącej wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe racuchy z truskawkami 98

drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego

greenscarf
.752. figa z...kokosem 88

kokosowe* kluski "leniwe" z figami i gorzką czekoladą ; zielona herbata kaktusowa ~ *z mąki kokosowej Przepis - jak TUTAJ (przepis nr 066) tylko zamiast robić je jak "tradycyjne" leniwe, z ciasta brałam kawałki masy z których formowałam kulki :) Wszystko inne tak jak w przepisie. W końcu udało mi się znaleźć figi w cenie która pozwoliła mi kupić ich zadowalającą liczbę

breakfast of dreams
.815. dyniowy stos 139

dyniowe z kremem speculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste), mieszamy, rozgrzewamy patelnię

breakfast of dreams
Andrut z kokosem i biszkoptami 118

Uwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1

Tradycyjna Kuchnia
3xR :Rabarbarowe racuchy z rabarbarowym sosem 175

łączymy w dużej misce, a w drugiej rozgniatamy banana i mieszamy z mlekiem. Łączymy wszystko razem i dorzucamy obrany i pokrojony rabarbar. Ciasto powinno być dosyć gęste. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej (ja zawsze smażę na kokosowym maśle rafinowanym), smażymy na złoty kolor po oby stronach (3 minuty co najmniej każda). A teraz sos: do małego rondelka wrzucamy rabarbaru

greenscarf
Niedzielna kawa o smaku kokosowym 127

więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się już stopić w temperaturze, która panowała dziś w kuchni :) Niedzielne słodkie ciasto zastąpił jednak wytrawny muffin . Na osłodę mogę teraz obejrzeć film z puli moich ulubionych - jeden z kanałów nadaje właśnie "Buntownika z wyboru

Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta 129

tylko we dwoje, chcieli aby na ich stole gościła jakaś słodycz w minimalnej ilości. Bo nigdy nie dawali rady zjeść całej blaszki ciasta, a wyrzucać też go później nie chcieli. I tak... wpadłam na pomysł czekoladowo-kokosowych serniczków w kieliszkach. Spróbujcie i Wy, polecam. ... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu... Składniki

Słodkie okruszki
822. Knedle z ricotty z jagodami. 113

 Knedle z ricotty z jagodami, polane śmietanką i cukrem trzcinowymNauki ciąg dalszy.Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :)Przepis: 100g ricotty1/2 jajka30g mąki pełnoziarnistej20g

More food, love and dreams
Kuleczki Rafaello 133

Składniki na około 70 sztuk:20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 100 g herbatników Petit Beurre 50 sztuk migdałówMasło

Świat Ciasta
Ciastka kokosowe 209

Ciastka kokosowe na drożdżach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Można im nadać dowolny kształt.Ciasto:50 dag mąki25 dag margaryny5 dag drożdży2 łyżki cukru2 jajka2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowegoszczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa:1/4 kostki margaryny mlecznej4 łyżki cukru1 łyżka kakao1 łyżka wodyDodatkowo:cukier kryształ do obtaczaniakokos do dekoracjiNa blacie połączyć mąkę z margaryną

Praktyczna pl