Inspiracja z blogu: Zjem to! (Jednak troszkę u siebie pozmieniałam.) Na swoje imieniny planowałam zrobić szybkie ciasto typu Rafaello. Już o dawna noszę się z takim zamiarem, ale tym razem także nie wyszło... Jednak nie żałuję, bo Kokosowa Princessa Zebra okazała się istnym hitem! Wyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym(...)folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać). Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować wg uznania. (*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych ciastek jak Petit Beurre Blacky
Di gotujewięc nie upiec choć jednego ciasta z tymi owocami. Na więcej zabrakło mi czasu...i po prostu moreli, bo sporo poszło na przetwory i najzwyczajniej w świecie bezpośrednio do naszych brzuszków :D Ale ciasto, które powstało, było naprawdę wyborne! Taki niby zwykły, a jednocześnie niezwykły ucieraniec. Na tę "niezwykłość" zdecydowanie wpłynął dodatek wiórków kokosowych i skórki z cytryny. Ciasto smakuje(...)Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać połowę przesianych składników oraz połowę wiórków kokosowych i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników. Dodać połowę jogurtu i również wymieszać tylko do połączenia. Tak sam postąpić z drugą połową suchych składników oraz z drugą połową jogurtu. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
Opowieści z piekarnikaogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią, ananasem i kokosen Składniki: okrągła foremka o średnicy 27 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 180 g cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii(...)małego garnuszka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zmniejsz temperturę i gotuj przez 10 minut. Mleko powinno być dosyć gęste. Tak przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta, a następnie posyp kokosowymi wiórami
codojedzeniaweekendu – proste ciasto bez miksera z soczystymi morelami. Dla wygodnych i niecierpliwych, ciasto w chwilę, bardzo smaczne, które można dowolnie modyfikować, np. dodając kakao, wiórki kokosowe lub ulubione inne owoce, nawet mrożone. Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami, delikatne i pyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi(...)krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie! Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu:) Składniki (moja blaszka o wymiarach: 20×22): 2 szklanki mąki pszennej 150 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego
Zasmakuj KuchniCzas czytania: 2 min Ciasto pomarańczowe jestem pewna, że pokochacie je za smak i łatwość wykonania. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy dobrego dżemu z pomarańczy najlepiej, gdyby był z dodatkiem skórki. Do tego jeszcze wiórki kokosowe i semolina, czyli mąka gruboziarnista lub inaczej drobna kaszka z pszenicy durum. Smak ciasta jest wspaniały, a to za sprawą połączenia właśnie smaku kokosa(...)czyli jest to dość mała porcja, ale zawsze możecie upiec więcej 🙂 Smacznego! Print Ciasto pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne ciasto ze wspaniałą nutą pomarańczy. Course Desery Cuisine Izraelska Keyword pomarańcza, wiórki kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients 90 g oleju słonecznikowego
SprawdzonaKuchnia.plOrkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami to wspaniała i bardzo smaczna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi i słodkimi ciastami. W cieście znajdziecie między innymi sezam, orzechy, wiórki kokosowe, otręby i razową orkiszową mąkę, czyli składniki mało przetworzone i bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Orkiszowe ciasto jest poza tym bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie(...)szklanka otrębów pszennych lub orkiszowych 1 szklanka mąki orkiszowej razowej 5 łyżek gęstego naturalnego jogurtu 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu powinno być
Kulinarne przygody Gatitysuchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu -1/2 dużego jabłka lub 1 małe -skórka pomarańczowa(...)mleka roślinnego lub zwykłego -80-100g ksylitolu -40g budyniu Kruszonka -100g mąki kukurydzianej -50g mąki orkiszowej -50g oleju kokosowego płynnego -30-40g ksylitolu lub cukru kokosowego -20-30g syropu ryżowego lub miodu -2 łyżki wody MASA MAKOWA 1. Mak wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu (warto
Candy Pandasrewelacyjny przepis. Smacznego! Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Ciasto: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 laska wanilii 5 łyżek oleju kokosowego pół szklanki cukru kokosowego + 1 łyżka do posypania ciasta 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej lub owsianej Nadzienie: 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki erytrytolu (można pominąć, jeśli macie bardzo
Domowa Cookierenka AgiStefanka, czyli czekoladowe ciasto z kaszą manną. Nietypowy, wilgotny i pożywny deser dla małych i dużych łakomczuchów! Deser robi się naprawdę szybko. Składniki: 2 łyżki wiórków kokosowych, 5 paczek herbatników. 1 l mleka, 1 szkl cukru, Kostka margaryn, 1 szkl kaszy mannej, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy Polewa: 100 g masła , ½ szkl cukru, 2-3 łyżki kakao(...)Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu wyłożyć, lekko uciskając herbatniki. Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorącą polać wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi
Słodki ZakątekPoczątkowo chciałam ją zrobić na zwykłym mleku, ale jakiś czas wcześniej poznałam u Olgi Smile sposób na zrobienie w prosty sposób domowego mleka kokosowego. I zrobiłam je samodzielnie po raz pierwszy. Bomba! Ciasto jest bardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże(...)ugotowaniu. Przełóż ugotowaną kaszę do miski lub malaksera i wlej biały ganasz czekoladowy. Wbij żółtka jaj. Zmiksuj blenderem na jednolitą gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Formę wyłóż papierem lub natłuść. Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości i wyłóż nim formę, dopasuj brzegi (w tortownicy na jakieś 4-5 cm wysokości). Schłódź kilkanaście minut
Anioszek w kuchniCIASTO KRUSZONKOWE: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 15 dag/zimne, cukier 1/2 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza(...)manna 2 łyżki, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, wiśnie z kompotu 1 szklanka poza margaryną do ciasta wszystkie składniki temperatura pokojowa - zimną margarynę, jajka, cukier, wiórki kokosowe, kakao, mąkę z proszkiem przesianą utrzeć mikserem na ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki w robocie utrzeć do białości żółtka z cukrem (z 5 minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną
W Mojej Kuchni Lubiękoniecznie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam na 16 części) to: 182 kcal w tym: B: 5 g; W: 18 g; T: 10 g. Składniki - 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki owsianej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 5 jajek - 100 g czekolady gorzkiej - 50 g cukru/słodzika - 80 g oleju kokosowego - 20 g orzechów nerkowca(...)pokrojone orzechy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut. Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy ciasto polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego i czekolady. Na koniec wierzch posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Ciasto przechowujemy w lodówce a im dłużej się w niej znajduje tym lepiej smakuje. Smacznego
Health-Fit-Lifemasło z cukrem i mlekiem-wystudzić.Następnie dodać jaja,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.Całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28cm. Przygotować wierzch. Składniki na warstwę kokosową: 400 cukru 6 łyżek mleka 240 g masła 500 g wiórek kokosowych(...)Sposób przygotowania: Masło rozpuścić wraz z cukrem i mlekiem w garnuszku.Zagotować i zdjąć z palnika.Dodać wiórki kokosowe,zamieszać i poczekać aż całość przestygnie. Masę kokosową wylewamy na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.Gdy ciasto będzie już gotowe,studzimy je i przekrawamy na 2 blaty. Przekładamy je kajmakiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytweekend to idealny moment na upieczenie czegoś słodkiego do po południowej herbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód - 200 gram mąki owsianej(...)spodu formy). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Masa Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao, banany oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość bardzo dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę rozkładamy na jeszcze ciepłym cieście i wkładamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie odstawiam do ostygnięcia. Polewa W garnuszku rozpuszczam olej kokosowy oraz czekoladę
Health-Fit-LifeKokosowe z Orzechami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 230g miękkiego masła 210g cukru (użyłam jasnego brązowego) 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70g posiekanych orzechów włoskich 100g wiórków kokosowych 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody szczypta soli 210g płatków owsianych 130g rodzynek (lub żurawiny, pokrojonych moreli, daktyli) 1. Masło przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem(...)dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z sodą, solą. Do maślanej masy dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na niskich obrotach. 3. Do ciasta dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy, wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). 4. Z ciasta formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków
Mała Cukierenka