ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:168/932)

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wegańskie :) 163

zrodził się pomysł na mocno czekoladowe ciacho, które zachwyci każdego smakosza słodkich smaków i nawet nie poczuje, że jest zrobione z ciecierzycy! Ciasto wyszło genialne! Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, aksamitne! Słodziutkie, z akcentem kokosowym i waniliowym. Czekolada odgrywa tu główną rolę i występują pod postacią kakao oraz tabliczki czekolady. Coś pysznego! Polecam 😀 Składniki: 1 puszka ciecierzycy  50 g gorzkiego(...)piekarniku i piecz przez 60 minut.  Ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.  Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto, a wierzch obsyp plastrami kokosowym

Zdrowie na języku :P
Rolada z budyniem kokosowym 126

Waszych domowników? Coś co sprawi, że będą chcieli sięgać po kolejny kawałek, coś co sprawi, że nie będą ciastem znudzeni? Muszę nieskromnie przyznać, że wpadłam na naprawdę świetny pomysł. Pyszne budyniowe wnętrze z żurawiną w czekoladzie, która doskonale przełamuje smak masy kokosowej oraz biszkoptem, któremu kolor nadają lifolizowane owoce aceroli. Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)wraz z cukrem. W pozostałym mleczku kokosowym rozpuszczamy proszki budyniowe i dolewamy do gorącego mleka. Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku klasycznie gotowanego budyniu. Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia na końcu dłuższego boku

MamaOskarka
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 149

chrupki i dość mocno kakaowy, masa na wierzchu intensywnie kokosowa, ciągnąca i lepka. Mmm... Pycha! I choć nie jest to jeszcze typowo wiosenne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Zniknie, zanim wiosna zdąży się na dobre zadomowić.Kokosowe pyszotkiSkładniki:(na formę 20x20 cm)spód:215 g ciastek digestive30 g kakao90 g masłamasa kokosowa:175 g słodzonego mleka skondensowanego1 jajko1 białko1 łyżeczka ekstraktu(...)kokosowej.Mleko, jajko, białko, ekstrakt i cukier zmiksować razem na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać wiórki, połączyć.Masę kokosową wyłożyć na schłodzony spód.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż wierzch nabierze złotobrązowej barwy.Ostudzić.Ostudzone ciasto pokroić w kwadraty.Smacznego!C. wrócił z pracy w okolicach czwartej rano, a ja, po południowej drzemeczce, dzielnie na niego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KETO TIRAMISU (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 659

odpowiedni keto biszkopt a do kremu nie dodać cukru a powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki(...)proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej opcji podania ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm). Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze

Ola la LCHF
Kokosowe chmurki 69

Zastanawiam się jak Wam przybliżyć smak kokosowych chmurek.. jak zachęcić do upieczenia pierwszej blaszki, bo jest to deser nietypowy. Kokosowe chmurki, to takie niby ciasto, którego się nie kroi. Oczywiście możesz to zrobić. Możesz wyciąć z niego dowolne kształty np. foremką do ciastek. Jednak zacznij tak jak ja.. polecam :-) Tę kokosową rozkosz rwij po kawałku... rwij(...)zjesz całą blaszkę. Jest delikatna, słodka, kokosowa, rozpływająca się w ustach.. pięknie pachnie. Dodam jeszcze, że jest to ciasto bez dodatku mąki. Czas przygotowywania: 20 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji: Blaszka

AniaGotuje.pl
Ciasto kukurydziane z morelami i bourbonem 108

roztrzep żółtka wraz z mlekiem kokosowym, 50 ml syropu klonowego i 50 ml bourbonu. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie ciasto wymieszaj delikatnie z pianą powstałą z białek. Formę posmaruj olejem kokosowym i wlej masę. Morele poprzekrawaj na połówki i ułóż w cieście. Całość posyp rozmarynem. Piecz 40 minut w 180°C do suchego patyczka(...)pieca, a ciasto ponakłuwaj wykałaczką w wielu miejscach. Następnie polej je suto burbonem i syropem klonowym. Odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych, zaś później może stanowić doskonały dodatek do herbaty. *Mleko kokosowe można zastąpić również jogurtem naturalnym

Food Square
,,Ciasto kakaowe z musem chałwowym’’ 145

białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto: 6 jajek 113 g mąki pszennej 90 g cukru szczypta soli 1,5 łyżki kakao przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier(...)Przygotowujemy formę. Na początku smarujemy ją masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie ostrożnie docinamy biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Boki odcinamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem. Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy na min. 2-3 h do lodówki. Kiedy mus chałwowy zastygł wyjmujemy ciasto z formy i przekładamy na talerz do serwowania. Ciasto kroimy

Podróż w kulinaria
Wegański torcik ryżowy z kremem kokosowo-jagodowym (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 163

się uchowało). Tym, jakże kolorowym akcentem żegnamy letnie wpisy i już niedługo zacznie się szał jesiennych przysmaków 😉     Wegańskie ciasto ryżowe (2 x śr: 10cm) -190g mąki ryżowej -40g skrobi z tapioki/kukurydzianej -100g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić(...)oczyszczonej Krem kokosowo-jagodowy -śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki -rozmrożone jagody  (ilość dowolna) -ksylitol -ok 4-5 łyżek mąki kokosowej Dodatkowo -garść jeżyn i liści do ozdoby WEGAŃSKIE CIASTO RYŻOWE Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąkę, skrobie, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej

Candy Pandas
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 332

krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7)  ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz(...)francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. U mnie sprawdziła się jako przekąska sylwestrowa ;) Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 235

krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7)  ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz(...)francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. U mnie sprawdziła się jako przekąska sylwestrowa ;) Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA 140

blachę wyłożoną papierem,potem wkładamy na 40 min.do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuwamy widelcem,nagrzewamy piekarnik do 200C i zapiekamy ok.20 min.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. Czas na masę kokosową.Białka ubijamy na sztywno,dosypujemy porcjami cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy do białek z cukrem śmietanę - miksujemy na wolnych obrotach.Wiórka kokosowe mieszamy razem(...)budyniami i mąką ziemniaczaną,dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.Masę kokosową wykładamy na podpieczony spód.na wierzch kładziemy owoce. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce i układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w 180C przez ok.70 minut.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Ule kokosowe z masa kajmakową 207

tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto porzeczkowy raj. 212

jakie zrobić ciasto. Co ja poradzę, że mam bzika, na tym punkcie :) W każdym bądź razie, myślałam i wymyśliłam :) Nazwałam to ciasto porzeczkowy raj, ponieważ krem jest z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, natomiast do biszkoptu. dodałam wiórki kokosowe, a kokos kojarzy mi się z rajem :) Nie jest to, jakiś mój super wynalazek. Kiedyś moja kuzynka, zrobiła tort z podobną(...)następnie po woli wsypywać cukier. Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na krem, dodać mascarpone

Agusiowe smakołyki
Pancakes gruszkowe z czekoladą i sosem cytrynowym 128

cytrynowy 1 jajko starta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 100 g cukru trzcinowego  2-3 łyżki mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 30% Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ciasto przygotowujemy w naczyniu miksującym, gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy(...)Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i  miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie już ręcznie mieszamy ciasto.  Placuszki smażymy na oleju kokosowym, aż zarumienią się z obu stron. sos cytrynowy w kąpieli wodnej ocieramy jajko, skórkę z cytryny, sok, cukier i mleko kokosowe. wszystko podgrzewamy i ubijemy, aż powstanie

Niezły Młynek
Drożdżowy szarpaniec ze śliwkami 142

poszłam do kuchni, zabrałam się za ciacho i stres minął. A ciacho jest - zapraszam :) dodatki : 500 g śliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego  Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500  Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej 1/3 kostki masła 2 jajka 1 szk mleka 2% 50 g świeżych(...)wrzucić drożdże. Mieszać rózgą przez chwilę i lekko wszystko podgrzać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki i cukier kokosowy, wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i znów przemieszać. Następnie wlać wyrośnięty zaczyn i tłuszcz i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie chwilkę wyrobić i rwać na kawałki wyłożyć dno blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia

Ewa w kuchni
Rogaliki kokosowe 131

mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować.  Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka 3,2%, 70 g cukru trzcinowego, 2 jajka, ciasto: ok. 800 g mąki, typ 480, 25 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 3,2%, 150 g cukru białego, 150 g masła, 3 jajka(...)Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Rogaliki przekładamy

Moniki Smakołyki