pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski wypiekał chleb po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych rąk do modlitwy, a w tamtych czasach modląc się
SprawdzonaKuchnia.plskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności
Domowy Smak JedzeniaDomowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko(...)się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie: łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany Farsz
Wrzosowa Polanamorele.Jesli ktos sie zastanawia szarlotka,czy jablecznik,ma juz odpowiedz,bo nasz polski jablecznik to ciasto ,ktore w swoim skladzie ma wylacznie jablka. Ciasto o nazwie charlotte russe stworzyl specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Maria-Antoine Careme. Nazwe swa zawdziecza ksieznej Charlotcie szwagierce imperatora,pozniejszej carycy. Dzisiejsza szarlotka ma wyjatkowy smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Profiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym
Oryginalny smakkawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych
Raj dla Podniebieniakawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych
Raj dla Podniebieniadworze upał czy mróz. Rogale teraz w ten upał rosły jak szalone. Polecam je gorąco bo pracy przy nich mało a efekt jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České
Moje Małe Czarowaniekawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych
Raj dla Podniebieniasumie nie wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy
Jacob TastesClafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest
Nastoletnie WypiekaniePierwsze w moim życiu makaroniki! Czekoladowe z kremem z nutelli. Delikatne, chrupiące, prawdziwe, przepyszne makaroniki. Jestem z nich tak cholernie dumna, że rozsadza mnie energia od
Mango PapajaSzybki i prosty deser, idealny gdy mamy niespodziewanych gości. Do jego przygotowania wystarczy płat ciasta francuskiego i ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub
DefinicjaSmakuCzasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i
Życie zamknięte w smakuOstatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu(...)więc dzisiaj jeden z przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la biszkoptowe ciasteczka z jabłkami. Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com