ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:373/509)

Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 149

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą

Pasja Smaku
Tarta z crème pâtissière i galaretką 76

Crème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, waniliowy o idealnej konsystencji wzbogaconej odrobiną masła. Znakomicie komponuje się z kruchym ciastem, do tego galaretka truskawkowa, bita śmietana i mamy deser idealny. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki

Słodki Blog
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 199

zamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano każdego poranka.  Muszę przyznać, że od dawna miałam ochotę na ten francuski przysmak; anchovies kupiłam już jakiś czas temu, i tylko czekało na swoją kolej. Przepis znalazłam u Truskawkowej(...)prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych nie należy; dobrze jest przygotować sobie paczkę chusteczek, tudzież rolkę papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję, że się przydadzą. Ale dla takiego smaku warto pocierpieć. To jak, skusicie się na francuską wersję cebularza...? Po inne dania, które

Pożeraczka, czyli raz adobrze
8. Wspomnienie lata: czyli, białkowe gofry z musem truskawkowym ★ 163

dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem. 3. Mieszaj do czasu(...)roku. Ta radość, gdy uświadamiasz sobie, że za odrobinę ponad tydzień znowu będziesz mógł spróbować crêpes i upolować prawdziwego, niepodrabianego croissanta , w jakiejś malutkiej, francuskiej piekarence. To okropne uczucie, kiedy rano, rozkoszując się zapachem świeżego ciasta w gofrownicy, słyszysz tak straszne wiadomości w telewizji. Jedynie co mi zostało na dzisiejszy wieczór to modlić się w intencji ofiar , ich rodzin oraz

Pland based fille
Bagietki chlebowe wiejskie 81

podzielę się recepturą. A póki co zapraszam na chrupiące wiejskie bagietki w stylu francuskiego chleba. One też są z dziurami w środku, z mega chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem. W zależności od typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia). Inne przepisy(...)drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:) Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Szwajcarski wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie  Składniki na 3 sztuki: zaczyn: 150g maki (typ 750 lub 650) 150ml wody 2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego) ciasto właściwe: cały zaczyn 200g mąki

Obiad gotowy
Ciasto jogurtowe z gruszkami 54

Ciasto jogurtowe z gruszkami. Ciasto z gruszkami      Bardzo łatwe i szybkie ciasto z gruszkami na jogurcie greckim i oleju. Ciasto gruszkowe z dodatkiem ekstraktu waniliowego i skórki cytrynowej, idealnie puszyste w środku i złocisto brązowe z wierzchu. Doskonałe ciasto, które przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.  Ciasto z gruszkami. Ciasto z gruszkami      To ciasto(...)włożyć do rozgrzanego piekarnika. Ciasto gruszkowe pieczemy na środkowym poziomie przez 40-45 minut, lub do czasu, aż ciasto ładnie zarumieni się z wierzchu, a włożony do środka drewniany patyczek wyjdzie suchy.  Upieczone ciasto z gruszkami posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem morelowym rozmieszanym z niewielką ilością gorącej wody. Mam nadzieję, że przepis na ciasto z gruszkami spodoba się

Moja Książka Kucharska
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 100

smarowania. U mnie pierwsza warstwa to utarte płatki róży(,aby było coś kwaśnego) ,następnie(-i coś słodkiego do pochrupania-) krem i drugi kawałek ciasta :)) Kiedyś na allegro udało mi się kupić formy do pieczenia i zapiekania francuskiej firmy Pyrex . To idealne rozwiązanie dla wszystkich, dla których ważna jest dobra jakość .Forma wykonana ze stali węglowej i pokryta powłoką nieprzywieralną . Zakończona

mojej kuchni
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 138

smarowania. U mnie pierwsza warstwa to utarte płatki róży(,aby było coś kwaśnego) ,następnie(-i coś słodkiego do pochrupania-) krem i drugi kawałek ciasta :)) Kiedyś na allegro udało mi się kupić formy do pieczenia i zapiekania francuskiej firmy Pyrex . To idealne rozwiązanie dla wszystkich, dla których ważna jest dobra jakość .Forma wykonana ze stali węglowej i pokryta powłoką nieprzywieralną . Zakończona

w mojej kuchni
Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem 87

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko. Artykuł Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem pochodzi z serwisu

Pogotujmy.pl
Słodkie Święta - przepisy na pierniczki, desery i ciasta 31

pyszne świąteczne desery i ciasta. Korzenne pierniczki.    Czekoladowe choinki.     Ciasto pijana śliwka.    Mus czekoladowy z mandarynkami.     Markizy orzechowe.    Stollen - drożdżowa strucla świąteczna.     Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi.    Rolada czekoladowa leśne polano.    Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem.     Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi

Passions hobbies life
Tosty francuskie na jogurcie 87

Dziś mam dla was przepis na coś pysznego, ale nie ciasto tylko bardziej odrębny posiłek czy ewentualnie deser na ciepło. Mianowicie tosty francuskie z chleba tostowego, moczone w jajkach rozmąconych z jogurtem naturalnym i cukrem,  smażone na patelni. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem na słodko. Takie tosty to świetna propozycja(...)waniliowy oraz szczyptę soli. Podane składniki zmiksowałam krótko mikserem, jedynie do ich połączenia. W płaskim głębszym naczyniu, najlepiej prostokątnym ułożyłam obok siebie kromki chleba tostowego i zalałam je przygotowanym "ciastem". Pozostawiłam je tak na kilka minut, aby trochę naciągnęły. Na patelni roztopiłam ok. 1 łyżkę masła i włożyłam porcję kromek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyłam je z każdej strony aż się

Waniliowe Improwizacje
TARTA Z TRUSKAWKAMI 130

owocami lata     tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
Babà w rumie (Babà al rhum) 130

Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych smaków wykorzystał  jeden z francuskich cukierników, który stworzył dla króla babeczki idealne, delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nasączane rumem. Nazwa babeczki pochodzi natomiast(...)olbrzymi ą  popularność zyskała we Francji a we Włoszech jest do dostępna prawie w każdej cukierni.  Smacznego! SKŁADNIKI na 10 sztuk Ciasto 220 g m ą ki pszennej 25 g masła 3 jaja 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g rodzynek 150 ml rumu Syrop

La grande e la piccola cuoca
Jagodzianki z dużą ilością jagód! 143

Jagodzianki , sezon na jagody ruszył w pełni, choć w tym roku mam wrażenie, że jagód mało! Nie ma pewnie kto zrywać i wcale się nie dziwię

SMYKWKUCHNI
KORZENNE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI I KREMEM WANILIOWYM 72

  Moja propozycja deseru na świąteczny stół to ciasto korzenne z orzechami laskowymi kremem waniliowym, udekorowane wedle Waszej fantazji. Życzę Wam wszystkim słonecznych i prawdziwie wiosennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MARMURKOWE BROWNIE Z ORZECHAMI PEKAN 102

Na jesienne desery i podwieczorki polecam Wam przepis na pyszne brownie z serkiem Philadelphia, gorzką czekoladą i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille 76

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey

Moja Delicja
SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE 92

Na świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jabłecznik z chrupiącą bezą 263

Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier

Smak mojej kuchni
Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) 131

Niy dojś 1 , że śliwki sōm 2 dobre we smaku, to jeszcze majōm kans 3 fetaminōw 4 : magnez, potas, żelazo i inksze 5 , ale- co dlo

Chop w kuchni
Czekoladowa tarta z gruszkami 105

Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich

Wiem co jem
Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem 356

który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 1 jajko około 120 g mąki pszennej ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżeczki skórki

Mania Gotowania
Francuskie jagodzianki 140

               Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)                

Proste Potrawy
SŁODKIE PTYSIE (PROFITEROLE) Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 144

Uwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania