ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:366/509)

Naleśniki z serem i pomarańczami 155

był czas kiedy jedliśmy je bardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI  oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka

SMYKWKUCHNI
FRAISIER - TORT TRUSKAWKOWY 205

Tort inspirowany francuskim specjałem ,,Fraisier,, o nieco zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. 🍓🍰😍 SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt : 5 jajek  ¾ szklanka cukru  ¾ szklanka mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana 0,80 ml śmietany 36% fix do śmietany(...)przygotowania Białka ubic na sztywno, cały czas miksujc w dwóch trzech partiach dodać cukier, nadtępnie żółtka całości dokładnie połączyć. Do piany dodać obie mąki i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Szarlotka z budyniem + zestawienie wypieków z jabłkami :) 203

posypać cukrem pudrem :)   Zapraszam również na inne moje cuda z jabłkami :)   Szarlotka - przepis od babci   Szarlotka z kremem francuskim zapiekana   Mini Apple Pie - mini szarlotki:)   Placek wykwintny z jabłkami   Ciasto ucierane z owocami i kruszonką   Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym   Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi

coolinarny
Pierogomania Tupperware 259

taką właśnie pierogomanię...która posłuży nam nie tylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami  były ciasteczka francuskie z makiem  i przed chwilą pieczone .. ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak

Moje domowe kucharzenie
Ziemniaki Fondant 76

zwykłego ziemniaka można stworzyć piękne danie.  Francuzi, skąd pochodzie to danie, mówią na ziemniaki-jabłka ziemi-czyli – pomme de terre.  Fondant po francusku natomiast to rodzaj zwijanego lukru do ciast. Tłumacząc dosłownie nazwę, otrzymamy-lukier o smaku jabłkowym lub deser jabłkowy, co często może być mylące 😉 Na zakończenie mojej podróży po Ziemniakach w Kuchni Świata, zapraszam

RafalCook
Mini pancakes 68

naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami MINI PANCAKES Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 130 g mąki pszennej – 150 ml mleka – 1 jajko

nietylkopasta.pl
BRIOSZKA Z FIGĄ 89

Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek.    mąka pszenna 250 g drożdże

Smaczne moje
Pieczony naleśnik – dutch baby 62

wielbicieli śniadań na słodko. Zobacz jak prosto go zrobić i jak pyszny efekt będzie! Polecane przepisy: – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – racuchy drożdżowe – tosty francuskie – placki serowe z jabłkami – jabłka w cieście – placuszki jogurtowe z owocami – placuszki pełnoziarniste – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni Ilość: 2-3 porcje Przygotowanie: 30 minut Składniki: – pół szklanki mąki

nietylkopasta.pl
Croquembouche - ptysiowa piramida 135

Croquembouche to francuski deser w kształcie stożka z ułożonych warstwowo małych ptysi nadzianych kremem patissiere (kremem budyniowym) i opleciony karmelową siecią. Mogą być zbudowane jak moja poprzez warstwowe sklejanie lub przyklejane do stożka, który możemy zrobić z tektury owiniętej papierem do pieczenia. Deser prezentuje się okazale i im wyższy tym efekt bardziej zniewalający, choć tu piramida przygotowana została z połowy(...)wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla  a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny.  Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka  200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej

Kocham..lubię..gotuję..
Maślany placek drożdżowy 214

zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe w wersji słodkiej to, podobnie jak w przypadku innych cudów kulinarnych, wymysł francuski. Już w średniowieczu wypiekano na terenie Francji galette perouges, czyli tartę ze słodkiego ciasto przygotowanego na bazie świeżych drożdży. Skąd taka popularność tego

Jacob Tastes
8 przepisów dla kibica na mecz Polska-Niemcy 151

chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese Pozdrawiam i… 3MAM KCIUKI ZA NASZĄ REPREZENTACJĘ! Zapisz Zapisz

Słodkie okruszki
Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 95

krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach

Milion Smaków
Francuska tarta tatin z pomidorów 167

smakuje latem czy jesienią bo pomidory wtedy są najsmaczniejsze ale te teraz kupione nasze polskie są już bardzo smakowite i nadają się idealnie do tego placka. Ciasto tarty jest bardzo kruche, smakiem przypomina francuskie i jest bardzo pyszne. Polecam gorąco pyszny posiłek. Francuska tarta tatin z pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Malinowa tarta 150

owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu(...)Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk

mojewypiekiinietylko
Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym 153

wnętrzu znajduje się pyszny dżem truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Mi najbardziej smakują na ciepło z dodatkową porcją dżemu. Czym są brioszki? Brioszka lub też brioche, to francuskie pieczywo drożdżowe, którego głównym składnikiem jest masło i jajka. Nie wiem dlaczego, ale brioszki kojarzą mi się z kuchnią rosyjską. Dlaczego? Bo przypominają mi matrioszkę ;-) Inspiracją do powstania moich brioszek był(...)wolnych obrotach. Do masy dodawać partiami masło, za każdym razem miksując do jego całkowitego wchłonięcia. Na koniec wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z kardamonem i połączyć końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto jest bardzo lepkie, to dosypać jeszcze mąki i wyrobić ręcznie (ja dodałam 3 łyżki mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania