ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:366/509)

Ciastka Francuskie 325

Ciastka Francuskie Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;) Składniki: (na 60-70 sztuk) - 2 szklanki mąki pszennej  - kostka margaryny 250g - 2 jajka - 3 łyżki śmietany - cukier do posypania  Sposób przygotowania: 1. Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę

Gotuj Z Muzyką
Drugie życie chałki 245

dnia zostało jeszcze trochę, ale żadne z nas nie miało już na nią chęci. Postanowiłam więc dać jej nowe życie - żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością...  Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie.  Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest genialny. Musiałam takie mieć! Poszłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem czereśniowo-cukiniowy 180

bazarku oprócz czereśni w ręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :) A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Keto parówki w cieście (Paleo, LowCarb) 180

musisz wypróbować ten przepis! Jest to taka hybryda hot doga i corn doga. Albo taka keto wersja tzw. hot dogów francuskich sprzedawanych często na stacjach benzynowych. I to w pełni zgodna z dietą ketogeniczną ! Jedna sztuka parówki w cieście zawiera zaledwie 0,9 węglowodanów, więc nie trzeba się wcale z nimi ograniczać! Oczywiście należy zadbać o dobrą jakość parówek. Wybierajcie

Modern Cave Girl
Idealne ciasto na tartę 519

spodu, jednocześnie wypiekając się na wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to! Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche . Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu

Grunt to przepis!
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 263

handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura(...)wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish

Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 293

handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura(...)wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish

Nerds Kitchen
Ciasta i desery 231

śliwkami Financier z gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z rabarbarem i truskawkami Tosty francuskie z rabarbarem Finansier z rabarbarem Tureckie pączki Galette des Rois Cynamonowe palmier Waniliowe ciasteczka Sable Polvorones Panforte ze Sieny Greckie ciasto Ravani

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie po francusku 148

czosnku albo śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami. Dziś pokazuje przepis na śledź po francusku czyli śledź z musztardą francuską, która ma całe ziarenka gorczycy. Śledzie można trzymać w lodówce do 7 dni, więc spokojnie można je przygotować kilka dni przed świętami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po francusku – Składniki 4 filety śledziowe a’la matjas w oleju 1 mała(...)cebula 3 ogórki kiszone 3 płaskie łyżki majonezu 2 płaskie łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki musztardy francuskiej pół łyżeczki cukru sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po francusku – Wykonanie Śledzie odsącz z oleju, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 2-3 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli

To Musisz Wiedzieć
MUS Z MANGO, KOKOSEM I BEZĄ 99

  Tym razem proponuję Wam oryginalny deser z owocem mango i kokosem, z nutą limonki. Przygotowanie : 1 godz10 Chłodzenie : 3 godz. Porcja dla 4 osób  

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem 102

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko. Zapisz przepis The post Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem

Pogotujmy.pl
PIZZA Z MALINAMI, TRUSKAWKAMI, WANILIĄ I MASCARPONE 189

Pizza z owocami to świetny pomysł na letni deser, spodoba się zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest kolorowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Możecie użyć gotowego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na zimno z truskawkową pianką  146

pomysł na sernik na zimno z truskawkową pianką. Tym razem sernik przygotowałam na serkach homogenizowanych. Jako spód wykorzystała ciasteczka francuskie od firmy Brześć , od której kilka dni temu otrzymała paczkę z słodkościami. Te ciasteczka idealnie nadają się na spód do ciasta – są chrupiące (nawet po zalaniu masą serową), nie trzeba ich kruszyć bo mają wprost idealny kształt do wyłożenia(...)dobrze schłodzonej) 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: opakowanie 200 g ciastek francuskich z cukrem (u mnie z firmy Brześć ) gorzka czekolada do dekoracji Wymiary formy 17 cm x 27 cm. Rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczeni i ciastkami francuskimi (jako spod możecie wykorzystać kruszone kruche ciasteczka z masłem lub podłużne biszkopty.) Następnie zabieramy się

PatiGotuje
Croissanty 199

cyklu     Wypiekanie na śniadanie   Małgosia   postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty

Kulinarne przygody Gatity