ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:374/509)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 93

Nasze swojskie krokiety z kapustą i pieczarkami mają długą historię. Choć badacze sztuki kulinarnej twierdzą, że smażone w tłuszczu warzywa lub mięso w cieście znano już w Starożytnym Rzymie, słowo krokiet wywodzi się od francuskiego croquer – dźwiękonaśladowczego określenia chrupania. A najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z XVII wieku, z zapisków szefa kuchni francuskiego króla Ludwika XIV, Françoisa Massialota. Jego(...)Farsz 1 kg kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 cebula 2 marchewki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 łyżek oleju roślinnego 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1 szkl mleka 1½ szkl wody 1 szczypta soli 2 łyżki oleju roślinnego Panierka ½ szkl bułki tartej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie Przygotowanie farszu Posiekaj

smakowitehistorie.com
wytrawne paluchy francuskie 146

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko

Domowy Smak Jedzenia
Ekspresowe paszteciki drożdżowe 80

Gotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i co najważniejsze nie trzeba czekać aż wyrośnie.Zrobiłąm z niego pyszne paszteciki z pieczarkami i salami.Myślę,że taka propozycja zainteresuje osoby,które,albo nie mają zbyt wiele czasu,ale po prostu(...)dobre w "te klocki",gdyż wyszło pysznie a przepis jest banalny. Składniki: salami  pieczarki ciasto drożdżowe (ja kupiłam je w Lidl'u) papryka ostra mielona sól pieprz odrobina oleju Sposób przygotowania:   Pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.Doprawiamy je do smaku. Następnie na rozwinięte ciasto układamy w rządkach pieczarki i plasterki salami.Przecinamy ciasto i zwijamy w ruloniki. Pieczemy

Wielki apetyt
Cebulowe roladki naleśnikowe 234

zwykłe naleśniki stały się prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku

Wanilia i Kardamon
Sernik z palonym masłem 132

Uwielbiam serniki, o czym pewnie już nie raz pisałam. Dlatego, jeśli mam przygotować ciasto na jakąś wyjątkową okazję, z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością będzie to właśnie sernik. Inspiracją do powstania tego sernika był przepis Ani Włodarczyk z bloga strawberiesfrompoland.pl, który dostosowałam do moich potrzeb (zawartości lodówki). Głównym bohaterem sernika, poza serem oczywiście (u Ani jest to ser Philadelphia(...)podgrzewane. W ten sposób palone masło zyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak

Smakowity Blog Kulinarny
Podpłomyk alzacki 212

było zbyt gęste należy dodać do niego więcej wody, a gdyby było zbyt rzadkie - więcej mąki. Ciasto odłożyłem w ciepłe miejsce. Po przygotowaniu ciasta przygotowałem składniki bardzo prostego farszu. Z lodówki wyjąłem creme fraiche, czyli rodzaj francuskiej kwaśnej tłustej śmietany, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Creme Fraiche można łatwo przygotować samodzielnie z śmietany 36% oraz kilku łyżek maślanki, które należy wymieszać(...)smak, jednak na skutek pieczenia również zwykła żółta cebula stanie się słodka i straci swoją ostrość. Pęczek szczypiorku drobno posiekałem w celu posypania podpłomyka po jego upieczeniu. Wcześniej przygotowane ciasto ułożyłem na wysmarowanym oliwą pergaminie i rozwałkowałem na cienki placek o grubości około 3 mm. Na cieście rozsmarowałem obfitą porcję creme fraiche, którą bardzo delikatnie posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo

Wyprawy kulinarne
Rustykalne bułki Jeffreya Hamelmana 84

wybrała przepis z bloga Oli Cake & Bread . Przepis opracował Jeffrey Hamelman a recepturę pierwotną opracował profesor Raymond Calvel, światowej sławy ekspert w dziedzinie francuskiego pieczywa. Pieczenie tych bułek to dla mnie niekłamana przyjemność, cudowne ciasto, idealnie się z nim pracuje. Bułki po wypieku przypominają trochę ciabattę. Mają sprężysty środek i chrupiącą skórkę i za szybko znikają. Polecam wszystkim

Moje Małe Czarowanie
Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe 156

pieczenia. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane na małe kawałki zimne masło. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je folią aluminiową i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek ucinamy nożem na około 7 cm kawałki(...)gorącej wody. Kiedy przestygła wlałam syrop malinowy. Gdy galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery: Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini pączki

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekane naleśniki z truskawkami - najlepszy przepis dla całej rodziny! 180

spędzać czas w kuchni, ale jeszcze bardziej lubię delektować się jedzeniem. Oj za bardzo lubię! Hehehe PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI przepis na ciasto na naleśniki wersja bez laktozy - TUTAJ naleśniki crepes - idealnie cienkie francuskie - TUTAJ około 10 -12 sztuk naleśnikow - 500 g truskawek - 3-4 łyżki brązowego cukru - 200 g sera białego (możesz też użyć serka homogenizowanego) - syrop

SMYKWKUCHNI
Quiche? a może jednak tarta…! 191

silikonowych, metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych - bo możemy mieć WIELKIE tarte albo MALUTKIE tarteletki QUICHE - także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest

sierotka maRysia w kuchni
Ciastka Francuskie 265

Ciastka Francuskie Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;) Składniki: (na 60-70 sztuk) - 2 szklanki mąki pszennej  - kostka margaryny 250g - 2 jajka - 3 łyżki śmietany - cukier do posypania  Sposób przygotowania: 1. Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę

Gotuj Z Muzyką
Drugie życie chałki 194

dnia zostało jeszcze trochę, ale żadne z nas nie miało już na nią chęci. Postanowiłam więc dać jej nowe życie - żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością...  Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie.  Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest genialny. Musiałam takie mieć! Poszłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem czereśniowo-cukiniowy 123

bazarku oprócz czereśni w ręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :) A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania