przepisu na tartę francuską, a tu... zonk. Znalazłam co prawda wiele artykułów na temat takich wypieków jak tarta normandzka czy serwowana na gorąco tarta tatin, ale o historii najprostszej francuskiej tarty z jabłkami i musem informacji było niewiele. Co warto wiedzieć o Jabłkach Grójeckich Nieco lepiej poszło mi z Jabłkami Grójeckimi, jednym z najlepszych polskich produktów eksportowych. W sadach położonych(...)mają szereg właściwości prozdrowotnych i zawierają o około 5% więcej przeciwutleniaczy, niż te same odmiany wyhodowane w innych regionach Polski. Jakie jabłka do tarty z jabłkami, szarlotki i innych ciast Jabłka Grójeckie charakteryzują się wyższą kwasowością niż te same odmiany wyhodowane w innych rejonach Polski. Zawdzięczają to specyficznemu mikroklimatowi regionu grójeckiego. Są idealnym składnikiem słodkich wypieków, dżemów i musów oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie wypełnione dżemem jagodowym z domowej spiżarni posypane delikatnie cukrem waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe! Gdy ochłoną smakują równie dobrze, do kawy, herbaty, kakao
Zasmakuj Kuchnisłońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikbitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml
mojewypiekiinietylkoZapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym, na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam(...)jedną z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja. Już niebawem podzielę się fotorelacją;) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 175 g masła 2 żółtka sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku
Życie zaczyna się w kuchnimoje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą
Pasja SmakuCrème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, waniliowy o idealnej konsystencji wzbogaconej odrobiną masła. Znakomicie komponuje się z kruchym ciastem, do tego galaretka truskawkowa, bita śmietana i mamy deser idealny. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki
Słodki Blogzamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano każdego poranka. Muszę przyznać, że od dawna miałam ochotę na ten francuski przysmak; anchovies kupiłam już jakiś czas temu, i tylko czekało na swoją kolej. Przepis znalazłam u Truskawkowej(...)prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych nie należy; dobrze jest przygotować sobie paczkę chusteczek, tudzież rolkę papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję, że się przydadzą. Ale dla takiego smaku warto pocierpieć. To jak, skusicie się na francuską wersję cebularza...? Po inne dania, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem. 3. Mieszaj do czasu(...)roku. Ta radość, gdy uświadamiasz sobie, że za odrobinę ponad tydzień znowu będziesz mógł spróbować crêpes i upolować prawdziwego, niepodrabianego croissanta , w jakiejś malutkiej, francuskiej piekarence. To okropne uczucie, kiedy rano, rozkoszując się zapachem świeżego ciasta w gofrownicy, słyszysz tak straszne wiadomości w telewizji. Jedynie co mi zostało na dzisiejszy wieczór to modlić się w intencji ofiar , ich rodzin oraz
Pland based fillepodzielę się recepturą. A póki co zapraszam na chrupiące wiejskie bagietki w stylu francuskiego chleba. One też są z dziurami w środku, z mega chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem. W zależności od typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia). Inne przepisy(...)drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:) Chleb francuski wiejski na drożdżach Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Szwajcarski wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie Składniki na 3 sztuki: zaczyn: 150g maki (typ 750 lub 650) 150ml wody 2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego) ciasto właściwe: cały zaczyn 200g mąki
Obiad gotowyCiasto jogurtowe z gruszkami. Ciasto z gruszkami Bardzo łatwe i szybkie ciasto z gruszkami na jogurcie greckim i oleju. Ciasto gruszkowe z dodatkiem ekstraktu waniliowego i skórki cytrynowej, idealnie puszyste w środku i złocisto brązowe z wierzchu. Doskonałe ciasto, które przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka. Ciasto z gruszkami. Ciasto z gruszkami To ciasto(...)włożyć do rozgrzanego piekarnika. Ciasto gruszkowe pieczemy na środkowym poziomie przez 40-45 minut, lub do czasu, aż ciasto ładnie zarumieni się z wierzchu, a włożony do środka drewniany patyczek wyjdzie suchy. Upieczone ciasto z gruszkami posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem morelowym rozmieszanym z niewielką ilością gorącej wody. Mam nadzieję, że przepis na ciasto z gruszkami spodoba się
Moja Książka Kucharskasmarowania. U mnie pierwsza warstwa to utarte płatki róży(,aby było coś kwaśnego) ,następnie(-i coś słodkiego do pochrupania-) krem i drugi kawałek ciasta :)) Kiedyś na allegro udało mi się kupić formy do pieczenia i zapiekania francuskiej firmy Pyrex . To idealne rozwiązanie dla wszystkich, dla których ważna jest dobra jakość .Forma wykonana ze stali węglowej i pokryta powłoką nieprzywieralną . Zakończona
mojej kuchnismarowania. U mnie pierwsza warstwa to utarte płatki róży(,aby było coś kwaśnego) ,następnie(-i coś słodkiego do pochrupania-) krem i drugi kawałek ciasta :)) Kiedyś na allegro udało mi się kupić formy do pieczenia i zapiekania francuskiej firmy Pyrex . To idealne rozwiązanie dla wszystkich, dla których ważna jest dobra jakość .Forma wykonana ze stali węglowej i pokryta powłoką nieprzywieralną . Zakończona
w mojej kuchniFrancuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko. Artykuł Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem pochodzi z serwisu
Pogotujmy.plpyszne świąteczne desery i ciasta. Korzenne pierniczki. Czekoladowe choinki. Ciasto pijana śliwka. Mus czekoladowy z mandarynkami. Markizy orzechowe. Stollen - drożdżowa strucla świąteczna. Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi. Rolada czekoladowa leśne polano. Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem. Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi
Passions hobbies life