ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:371/509)

Krucha tarta z jabłkami i musem 138

przepisu na tartę francuską, a tu... zonk. Znalazłam co prawda wiele artykułów na temat takich wypieków jak tarta normandzka czy serwowana na gorąco tarta tatin, ale o historii najprostszej francuskiej tarty z jabłkami i musem informacji było niewiele. Co warto wiedzieć o Jabłkach Grójeckich Nieco lepiej poszło mi z Jabłkami Grójeckimi, jednym z najlepszych polskich produktów eksportowych. W sadach położonych(...)mają szereg właściwości prozdrowotnych i zawierają o około 5% więcej przeciwutleniaczy, niż te same odmiany wyhodowane w innych regionach Polski. Jakie jabłka do tarty z jabłkami, szarlotki i innych ciast Jabłka Grójeckie charakteryzują się wyższą kwasowością niż te same odmiany wyhodowane w innych rejonach Polski. Zawdzięczają to specyficznemu mikroklimatowi regionu grójeckiego. Są idealnym składnikiem słodkich wypieków, dżemów i musów oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka francuskie z jagodami 180

kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie wypełnione dżemem jagodowym z domowej spiżarni posypane delikatnie cukrem waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe! Gdy ochłoną smakują równie dobrze, do kawy, herbaty, kakao

Zasmakuj Kuchni
Torcik charlotte z kremem owocowym 199

słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Eklerki z kremem budyniowym 167

bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml

mojewypiekiinietylko
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 131

Zapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie  z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym,  na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam(...)jedną  z trzech nagród głównych;) jaką jest przewspaniała książka "Z miłości do smaku" gdzie polskie smaki podczas kulinarnej podróży przeplatają się z francuskim kunsztem i tradycja.  Już niebawem podzielę się fotorelacją;) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 175 g masła 2 żółtka sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 161

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą

Pasja Smaku
Tarta z crème pâtissière i galaretką 91

Crème pâtissière – jeden z podstawowych kremów używanych we francuskim cukiernictwie. Tak naprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, waniliowy o idealnej konsystencji wzbogaconej odrobiną masła. Znakomicie komponuje się z kruchym ciastem, do tego galaretka truskawkowa, bita śmietana i mamy deser idealny. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki

Słodki Blog
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 212

zamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano każdego poranka.  Muszę przyznać, że od dawna miałam ochotę na ten francuski przysmak; anchovies kupiłam już jakiś czas temu, i tylko czekało na swoją kolej. Przepis znalazłam u Truskawkowej(...)prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych nie należy; dobrze jest przygotować sobie paczkę chusteczek, tudzież rolkę papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję, że się przydadzą. Ale dla takiego smaku warto pocierpieć. To jak, skusicie się na francuską wersję cebularza...? Po inne dania, które

Pożeraczka, czyli raz adobrze
8. Wspomnienie lata: czyli, białkowe gofry z musem truskawkowym ★ 173

dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem. 3. Mieszaj do czasu(...)roku. Ta radość, gdy uświadamiasz sobie, że za odrobinę ponad tydzień znowu będziesz mógł spróbować crêpes i upolować prawdziwego, niepodrabianego croissanta , w jakiejś malutkiej, francuskiej piekarence. To okropne uczucie, kiedy rano, rozkoszując się zapachem świeżego ciasta w gofrownicy, słyszysz tak straszne wiadomości w telewizji. Jedynie co mi zostało na dzisiejszy wieczór to modlić się w intencji ofiar , ich rodzin oraz

Pland based fille
Bagietki chlebowe wiejskie 87

podzielę się recepturą. A póki co zapraszam na chrupiące wiejskie bagietki w stylu francuskiego chleba. One też są z dziurami w środku, z mega chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem. W zależności od typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia). Inne przepisy(...)drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:) Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Szwajcarski wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie  Składniki na 3 sztuki: zaczyn: 150g maki (typ 750 lub 650) 150ml wody 2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego) ciasto właściwe: cały zaczyn 200g mąki

Obiad gotowy
Ciasto jogurtowe z gruszkami 63

Ciasto jogurtowe z gruszkami. Ciasto z gruszkami      Bardzo łatwe i szybkie ciasto z gruszkami na jogurcie greckim i oleju. Ciasto gruszkowe z dodatkiem ekstraktu waniliowego i skórki cytrynowej, idealnie puszyste w środku i złocisto brązowe z wierzchu. Doskonałe ciasto, które przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.  Ciasto z gruszkami. Ciasto z gruszkami      To ciasto(...)włożyć do rozgrzanego piekarnika. Ciasto gruszkowe pieczemy na środkowym poziomie przez 40-45 minut, lub do czasu, aż ciasto ładnie zarumieni się z wierzchu, a włożony do środka drewniany patyczek wyjdzie suchy.  Upieczone ciasto z gruszkami posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem morelowym rozmieszanym z niewielką ilością gorącej wody. Mam nadzieję, że przepis na ciasto z gruszkami spodoba się

Moja Książka Kucharska
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 105

smarowania. U mnie pierwsza warstwa to utarte płatki róży(,aby było coś kwaśnego) ,następnie(-i coś słodkiego do pochrupania-) krem i drugi kawałek ciasta :)) Kiedyś na allegro udało mi się kupić formy do pieczenia i zapiekania francuskiej firmy Pyrex . To idealne rozwiązanie dla wszystkich, dla których ważna jest dobra jakość .Forma wykonana ze stali węglowej i pokryta powłoką nieprzywieralną . Zakończona

mojej kuchni
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 145

smarowania. U mnie pierwsza warstwa to utarte płatki róży(,aby było coś kwaśnego) ,następnie(-i coś słodkiego do pochrupania-) krem i drugi kawałek ciasta :)) Kiedyś na allegro udało mi się kupić formy do pieczenia i zapiekania francuskiej firmy Pyrex . To idealne rozwiązanie dla wszystkich, dla których ważna jest dobra jakość .Forma wykonana ze stali węglowej i pokryta powłoką nieprzywieralną . Zakończona

w mojej kuchni
Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem 95

Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem – świetny pomysł na pyszne śniadanie w wersji na słodko. Artykuł Francuskie tosty pomarańczowe z solonym karmelem pochodzi z serwisu

Pogotujmy.pl
Słodkie Święta - przepisy na pierniczki, desery i ciasta 42

pyszne świąteczne desery i ciasta. Korzenne pierniczki.    Czekoladowe choinki.     Ciasto pijana śliwka.    Mus czekoladowy z mandarynkami.     Markizy orzechowe.    Stollen - drożdżowa strucla świąteczna.     Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi.    Rolada czekoladowa leśne polano.    Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem.     Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi

Passions hobbies life