Boki Kotorskiej. Jest tu bardzo urokliwie i smacznie! Jeden przysmak, który koniecznie musi zostać spróbowany to Peraška Torta . Cóż to takiego? Jest to w zasadzie ciasto, które smakiem może przypominać trochę francuskie makaroniki, zawiera bowiem sproszkowane migdały oraz troszeczkę likieru wiśniowego. Risan to kompletnie inna bajka. Położony kilkanaście kilometrów dalej od Perastu, w stronę Herceg Novi. Tutaj już zagląda
Roślinożerni urlopowiczeZajadamy się szarlotkami, piekę jedną za drugą i co jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami - owocami jesieni to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dufinki czyli małe kulki ziemniaczane jako dodatek do mięs, sałat albo tak jak u mnie, podałam je z sosem czosnkowym. Moje są kształtu bardziej racuszków niż
Moje Małe CzarowanieClafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku
La grande e la piccola cuocaByły już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły
Di gotujeBrioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z
Karo in the KitchenTo ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone. Ciasto ptysiowe jest naprawdę proste i
Karo in the KitchenŚwięta, święta i po świętach. Szczerze przyznam, że chociaż Boże Narodzenie to dla mnie jeden z ulubionych okresów w roku, także pod względem kulinarnym, to jednak
Wyprawy kulinarnePo raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki
Moje Małe CzarowanieDyniowe tosty francuskie z chałki* z camembertem i figą; dom. dżemem truskawkowym *domowa chałka dyniowa inspiracja Widząc te gofry w tamtym roku, wiedziałam
More food, love and dreamsKuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń
Karo in the KitchenCiasteczka francuskie z owocami róży Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - konfitura z owoców róży (u mnie Polska Róża) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ciasto dzielę na równe kwadraty. Na każdym z nich układam owoce z róży. Każdy kwadrat sklejam w coś w rodzaju sakiewki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniaKoktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą Ciasto na jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee Masło dyniowe Prosta zupa dyniowa Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe
My simple kitchenOrzechowe tosty francuskie* z gruszką *z masłem orzechowym, z domowej chałki I jakbyście byli zainteresowani to wczorajszy post uzupełniłam o przepisy ;) Przepis: 2 grube kromki
More food, love and dreamsjest na pewno to , że smakują wyśmienicie! Dziś mam dla Was inny przepis z wykorzystaniem właśnie tego obłędnego sosu pomarańczowego. Zamiast naleśników – zrobiłam z makaronowego ciasta pierożki zwane Agnolotti . Nadziałam je delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami . Tego
Ostra na Słodko