ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:359/509)

Clafoutis z mango (Clafoutis di mango) 138

Clafoutis to francuski przysmak, stworzony przez rolników, których nie stać było na drogie i wytworne desery z francuskich cukierni. I

La grande e la piccola cuoca
Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami 160

słodkiego i szybkiego, najlepszym rozwiązaniem są ciasteczka z ciasta francuskiego, można dać różne owoce a że teraz sezon na truskawki to z nimi zrobiłam. Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego  - kilka truskawek - cukier - jajko - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty (mi wyszło 16), na każdym sypiemy trochę cukru, układamy umyte truskawki (ja dawałam

Kulinarne życie
575. Tosty. 118

tosty francuskie z domowej chałki na maśle z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko  Prosto, słodko i pysznie. Nic mi więcej dzisiaj nie trzeba. Dobrze mi

More food, love and dreams
701. Niezastąpiona. 144

  tosty francuskie z domowej chałki  z karmelizowaną czekoladą i malinami (inspiracja) Chałka sprawdzona. Pomimo, że x razy pieczona, nadal znika nie wiadomo kiedy. I

More food, love and dreams
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 60

warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki

Wypieki i Rumieńce
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 184

też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże

Wypieki i Rumieńce
775. Dyniowe tosty francuskie. 154

  Dyniowe tosty francuskie* smażone na maśle  z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem  *z domowej chałki Jak poniedziałki są dla mnie

More food, love and dreams
Lody Kataifi 60

pochodzi ❓. Nie ma jasnego dowodu, skąd tam naprawdę pochodzi to ciasto, jedna z legend głosi, że powstało w Starożytnym Egipcie, by zaspokoić głód podczas religijnych świąt. Pisma z X wieku o tym wspominają, ale…bo zawsze jest jakieś, według tych zapisków, owo ciasto bardziej przypominało naleśniki w stylu francuskim, że słodkim lub słonym nadzieniem. Także jak to bywa pochodzenie

RafalCook
Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 126

przy zrobieniu ciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli

Ewa w kuchni
Ciasto filo z warzywami, mozzarellą i salami 418

Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz pierwszy, szczerze francuskie dużo lepsze, to inne, trzeba spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki: opakowanie ciasta filo 10 plasterków salami mała cukinia kilka suszonych pomidorów kulka mozzarelli papryka zielona 1. Piekarnik nagrzewamy

kruche babeczki
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 132

Każdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma(...)jabłek jesienną porą nic nie pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser.  Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête 62

Małe paryskie brioches à tête, drożdżowe, pyszne mini babeczki Brioszka (brioche) to rodzaj francuskiego pieczywa drożdżowego. Najbardziej znaną formą jest paryska brioszka, zwana “brioche à tête”. To brioszka pieczona w karbowanej foremce z kulką – główką (tête) ciasta na wierzchu. Brioszka to idealne pieczywo na śniadanie, puchate, lekko słodkie, miękkie, maślane z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto możemy upiec

Tajemnice Smaku
Kostka Dacquoise 38

Pewnie wszyscy znają francuskie Tory bezowe Dacquoise czytaj Dakłas, kremowe wnętrze, karmelowe z orzechami i chrupiące płaty bezowe. Ten tort jest mega sycący i wystarczy kawałek

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka 140

Szarlotka to pomysł francuskiego kucharza i cukiernika, zatrudnionego przez cara Aleksandra I. Pomysł się przyjął i przetrwał do dziś i gości prawie w każdym domu. Ulubione ciasto wielu dzieci "bo mokre". I to co najważniejsze - zgodne z dietą rozdzielną... :) Link do filmu: 031 Szarlotka na kruchym cieście Deser, deserek Szarlotka została przygotowana na kruchym cieście, a jeśli potrzebujecie przepis

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania