ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:352/509)

TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 139

Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.  Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów

Kuchnia MagdaLeny
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 223

powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo

Weekendy w domu i ogrodzie
TARTA Z JABŁKAMI 156

można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie

potrawyregionalne
Ciasto cytrynowe kubeczkowe 104

niezwykle proste ciasto, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach Francji i Nawarry. To pierwsze ciasto jakiego uczą się francuskie przedszkolaki. Miarą produktów jest standardowy kubeczek po jogurcie, nic więcej im nie potrzeba. A skład ciasta jest idealny do przygotowania świątecznej babki przez same dzieci. Nasza pomoc powinna ograniczyć się do nadzorowania i obsługi urządzeń. Resztę dzieci mogą wykonać same

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z łososiem i szpinakiem 131

Charakterystyczne niewysokie ciasto z pofalowanym brzegiem, wypełnione słodkim lub słonym farszem to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale znana i lubiana jest na całym świecie. Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować

Smakowity Blog Kulinarny
Clafoutis z czereśniami 118

Clafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików.  0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Brioszka (brioche) 128

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie

Mama Gotuje
Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem 287

pyszne i wspaniałe, że po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną. Najpierw co to jest filo i baklava. Filo greckie słowo „liść” to bardzo cieniutkie ciasto, troszkę podobne do francuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne w większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser

Smaczne Potrawy
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM 163

Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową. Dla 6 osób Przygotowanie: 40 min. Chłodzenie: 1godz. Pieczenie: 45 min. Składniki na ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Quiche z anchois 146

Quiche czyli francuska tarta z dodatkiem anchois czyli rybek zwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku naszej tarty. PRZEPIS NA QUICHE Z ANCHOIS Składniki na quiche z anchois: ciasto: 30 dag (1,5 szkl ) mąki żytniej 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli woda – tyle ile zbierze ciasto farsz: 1 cebula

Dorota Smakuje
Clafoutis z czereśniami 124

Dzisiaj chciałabym wam przybliżyć nie co klasyk kuchni francuskiej. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem świeżych czereśni. Już od dawna chodziło mi po głowie, ale jakoś nie miałam ani czereśni pod ręką ani też pomysłu na zrobienie tego ciasta, i trochę bałam się że będzie zbyt płaskie w smaku. Nic bardziej mylnego, baza którą stanowią jajka oraz(...)wybitnych umiejętności. Trochę na pierwszy rzut oka baza przypominała mi hiszpański flan, a po upieczeniu konsystencja nie wiele odbiegała od tego by nazwać to jego francuską odmianą. Moja córka zjadła nie mal 3/4 ciasta tak jej smakowało.  składniki:  500 g czereśni wydrylowanych 125 g mąki typ 450/500 80  g cukru  20 g cukru z prawdziwą wanilią

vaniliowoczekoladowa
Jabłecznik na dwa ciasta 177

jabłecznik wyszedł cudem. Dziś  przyjechać ma moja mama, więc od rana krzątam się w kuchni. Miałam dwa ciasta gotowe w lodówce: francuskie i kruche i chciałam sobie zaoszczędzić czasu. No to wyjęłam tortownicę, posmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wstawiłam do piekarnika ciasto kruche, aby się lekko przypiekło

AZgotuj!
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 149

ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest kwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek.  Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w  smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym

KUCHARNIA
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 145

jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania