Dziś przepis na prostą i szybką w przygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich. Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie. Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku (użyłam Skworcu
Zrób to smacznieprzelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim. *wywar z włoszczyzny pęczek włoszczyzny, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (tyle
królestwo garówClafoutis to francuska zapiekanka. To ciasto naleśnikowe zapiekane, niektórym kojarzy się z zakalcem - szczególnie gdy robione jest na słodko z owocami czy ulubioną konfiturą. Clafoutis można robić na słodko, na słono, wytrawnie, mięsnie czy warzywnie. Jeśli nauczycie się robić już ciasto to wrzucajcie do niego to na co macie ochotę, zobaczycie że ciasto komponuje się dobrze z prawie każdym
Zasmakuj KuchniChrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków. Przepis przypomina francuskie bagietki, lecz ciasto jest lżejsze i upieczona w ten sposób buła, jest dużo delikatniejsza. Podana ze świeżym mlekiem i miodem nie ma sobie równych. Składniki na cztery sztuki długości
Miód i pieprzchleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania
Marder&Marder ManufactureDiablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz
Tradycyjna Kuchniabrokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto
Powiedz dietom nieSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1
Luźna KuchniaFrancuskie, bo z ciasta francuskiego, które tak bardzo uwielbiam!:) Bardzo szybkie w wykonaniu. Robi się tak szybko, jak szybko się zjada:) Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek serka waniliowego w wiaderku 6 łyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPetits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka.. Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego
w mojej kuchniPopularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka
wyzwania kuchennedynią i jarmużem. Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty. Zamiast kruchego można użyć też francuskiego. Składniki: 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1 liść jarmużu Wykonanie: Schłodzone ciasto
Sto kolorów kuchnipierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku . Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę. Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy pomocy szklanki, posmarować farszem i posypać startym serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych. Grzanki śródziemnomorskie przepis własny
Chilli Czosnek i Oliwarozpoczynam najprostsz ą z najprostszych rustykaln ą tart ą galette. Tarta o francuskim rodowodzie odróżnia si ę od zwykłych tart tym, ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia. Wystarczy wyłożyć na środek kruchego ciasta truskawki, następnie zawinąć brzegi ciasta do środka i już jest gotowa do pieczenia. Dodatkiem do ciasta może
La grande e la piccola cuocaPARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:) Paris - Brest swoją premierę miał(...)roku, kiedy to francuski cukiernik przygotował go dla upamiętnienia wyścigu rowerowego na trasie Paris - Brest - Paris. Wypiek miał symbolizować koło. Oczarował on tak Francuzów, że po dziś dzień jest sprzedawany we Francji w mniejszych i większych wersjach. Według mnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać
Słodko-Słony Świat Ilony