ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:344/509)

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z JAGODAMI 116

Dziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również , kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło(...)rozgrzanym piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem noża: powinno na nim zostać trochę ciasta. Podawaj najlepiej na ciepło lub lekko przestudzone. *W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasztet grzybowy w cieście 187

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet grzybowy w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Galette ze śliwkami 129

też mnie zaskoczyła. Strukturą ciasta, kruchością, smakiem i łatwością wykonania. Proste składniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami(...)łyżka cukru bązowego 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu brązowy cukier do posypania oraz do śliwek, jeśli są kwaśne Masło i twaróg posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować

Obiad gotowy
Kruche babeczki z pastą chrzanową 152

razem dla odmiany przygotowałam wersję na słono. Babeczki wypełniłam pastą chrzanową z dodatkiem musztardy francuskiej. Udekorowałam tym co miałam pod ręką. Do babeczek można użyć też innych past, polecam m.in.  brokułowo-serową , z czerwonej fasoli z tuńczykiem , jajeczną , serową z awokado . składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żołtka szczypta soli pasta chrzanowa(...)Octim sól,pieprz do smaku ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji wykorzystałam: plaster wędzonego łososia plaster wędliny natkę pietruszki czarne oliwki listki bazylii czarny sezam musztardę francuską Octim Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut

Monia miesza i gotuje
Tarta rustykalna z rabarbarem 153

Jeżeli nie macie formy do tarty, a chcielibyście przygotować taki wypiek to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Tarta rustykalna (z francuskiego "galette") to płaskie, okrągłe kruche ciasto. Łatwe i szybkie do przygotowania. Poniższą tartę nadziałam rabarbarem oraz polałam różowym lukrem. Uwierzcie mi na słowo, tarta była pyszna w smaku. Najlepiej podawać ją po ostudzeniu, ponieważ masa rabarbarowa zgęstnieje i dzięki

Ugotować
Rolada czekoladowa leśne polano 112

Ciasto polano, to tradycyjny francuski wypiek na Boże Narodzenie. Moja rolada jest przygotowana według mojego własnego przepisu i nieco różni się od tradycyjnego wyglądu polana. Zapewniam Was jednak, że ta rolada czekoladowa jest przepyszna i na pewno sprawdzi się na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Passions hobbies life
Profiterolki z ajerkoniakiem 138

Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej

Gosia gotuje
Quiche z cukinią i pomidorami 104

Opis Quiche z cukinią i pomidorami: Quiche z cukinią i pomidorami to klasyka kuchni francuskiej. Czym w sumie jest quiche? Jest to rodzaj placka składającego się ze słonego kruchego ciasta oraz wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Czym w sumie różni się quiche od tarty? Placek zalany masą jajeczno-śmietanową może być nazywany zarówno quiche jak i tartą. Natomiast placek(...)tylko tarta. Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad. Polecamy Wam również nasze przepisy kuchni francuskiej . Składniki na ciasto: 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 jajko Szczypta soli Składniki na farsz: Pomidorki koktajlowe 2 cukinie 200 ml śmietany 30% 2 łyżki oleju 3 jajka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
LIMONKOWE MASCARPONE Z OWOCAMI EGZOTYCZNYMI 152

Kolejna propozycja zaczerpnięta z książki kucharsko-lifestylowej,  Z miłości do smaku , (wyd. Carrefour Polska). którą kilka miesięcy temu polecałam Wam na blogu. Wypróbowałam z niej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 135

nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasta i desery z rabarbarem 39

ciepło lub zimno jako lunch lub na obiad. Dziś przedstawiamy Ci słodko-kwaśną tartę z rabarbarem. Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-tarta-z-rabarbarem . Do kruchego ciasta wywodzącego się z kuchni francuskiej dodajemy kakao, dzięki czemu zyskuje mocny czekoladowy smak. Masa budyniowa i kawałki rabarbaru dopełniają deser. Tarta jest delikatna i po prostu rozpływa się w ustach. Postępuj zgodnie(...)uwielbiam.pl/przepis/fit-rabarbarowo-jablkowe-crumble możesz dokładnie sprawdzić, jak przygotować crumble. Ciasto drożdżowe z rabarbarem – czekoladowa wersja Ciasto drożdżowe z rabarbarem to klasyka, ale naszej recepturze jeszcze trudniej się oprzeć: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-drozdzowe-z-rabarbarem-i-truskawkami . Połączyliśmy rabarbar z truskawkami, ale zatopiliśmy je w cieście drożdżowym pełnym kakao. Smak wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem czekolady. Słodycz ciasta i orzeźwiająca moc letnich owoców sprawią, że znowu poczujesz dziecięcą beztroskę

kruche babeczki
Jabłecznik na biszkopcie z galaretką 45

przypomnienia napiszę, bo bardzo dużo osób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie''.  Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe. Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu

RITA food channel
SMAŻONE FIGI Z SOSEM MUSCAT 97

pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem(...)resztę masła, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ubijając sos trzepaczką. Przełóż figi na patelnię i podgrzej przez chwilę. Podawaj na gorąco, polane sosem muscat i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi. *Np. francuskiego wina Muscat de Lunel, Muscat de Rivesaltes lub Frontignan, lub innego słodkiego białego wina typu Muscat. **Tak przyrządzone figi będą również świetnie smakować podane z gałką lodów waniliowych lub nugatowych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 91

Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
SMAŻONE CZEREŚNIE Z MIODEM I PISTACJAMI 132

Witam Was serdecznie, mam nadzieję, że w pełni korzystacie ze słońca i lata, jak również z wolnego czasu, by przygotowywać smaczne letnie potrawy i desery. Zachęcam

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DESER-CHŁODNIK TRUSKAWKOWY 100

 Tym razem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JAGODAMI GOJI I ORZECHAMI PEKAN 110

Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również na inne okazje. Życzę Wam miłych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE BEZ MĄKI 122

Tym razem dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne ciasto pomarańczowe bez mąki, które zadowoli wegetarian i miłośników produktów bezglutenowych. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CRÈME BRÛLÉE Z SUSZONYMI FIGAMI, MUSEM JABŁKOWYM I CUKREM CYNAMONOWYM 104

Oryginalna propozycja crème brûlée, którą możecie przygotować na Święta Bożego Narodzenia lub na Nowy Rok, mimo iż odbiega znacznie od tradycyjnych świątecznych deserów. W przeciwieństwie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO KASZTANOWE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 127

Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 132

Tym razem pragnę Was zachęcić do przygotowania pysznej tarty z rabarbarem i bezą. Rabarbar doskonale przełamuje słodycz bezy, co daje wyjątkowo smaczną kompozycję. Ten wyśmienity deser

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KWIATY AKACJI W TEMPURZE 117

Pachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 152

Ciasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ 147

A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 124

Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ 99

Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 160

Zabaione to wyjątkowo lekki i delikatny deser na bazie żółtek, cukru i słodkiego wina. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 193

Jabłka to typowo jesienne owoce, które długo zachowują świeżość i są znakomitym źródłem witamin niezbędnych w czasie, kiedy nasza odporność jest obniżona. Dlatego warto korzystać z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JEŻYNAMI 211

Sezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
NEKTARYNKI W SYROPIE PORZECZKOWYM 106

Latem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 143

Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA MOJITO 149

Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 123

Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS CYTRYNOWY 154

Prosty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS Z CZEREŚNIAMI I ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA 109

  Keks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko. Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 160

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI 147

Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 148

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ 184

Tym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 112

Niedawno polecałam Wam książkę wydaną przez Carrefour Z miłości do smaku , książka jest już dostępna w sklepach Carrefour oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl. Z tej właśnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS PEŁEN BAKALII 169

Keks dla miłośników bakalii i zdrowych, odżywczych deserów i przekąsek, przygotowany z niewielkiej ilości mąki i dużej ilości suszonych owoców i orzechów, właściwie sami możecie skomponować

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI 486

To miękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WIOSENNA PANNA COTTA 110

Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I KOKOSEM 99

Bakalie mają moc! A wśród nich żurawina, której cenne składniki odżywcze sprawiają, że jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Podobnie jak kokos, który posiada wyjątkowe wartości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM 166

  Ostatnio zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 155

Dziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 165

Dziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam.   Przygotowanie 30 min Chłodzenie 2 h   Dla 4-6 osób ● 400 g malin

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BANANY W PAPILOTACH 121

Chciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM 131

Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 87

Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Deser z truskawek, chia i kakao 91

Tym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TRUSKAWKI ZAPIEKANE W KOKILKACH 119

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na prosty i smaczny deser z udziałem truskawek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jedynie pieczenie zajmuje trochę więcej czasu. Przygotowanie :15

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BIAŁO-CZERWONY KREM MALINOWO-JOGURTOWY 154

  W ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych.     Dla 4

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania