ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:344/509)

Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 131

Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
SMAŻONE CZEREŚNIE Z MIODEM I PISTACJAMI 163

Witam Was serdecznie, mam nadzieję, że w pełni korzystacie ze słońca i lata, jak również z wolnego czasu, by przygotowywać smaczne letnie potrawy i desery. Zachęcam

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DESER-CHŁODNIK TRUSKAWKOWY 124

 Tym razem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JAGODAMI GOJI I ORZECHAMI PEKAN 137

Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również na inne okazje. Życzę Wam miłych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE BEZ MĄKI 146

Tym razem dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne ciasto pomarańczowe bez mąki, które zadowoli wegetarian i miłośników produktów bezglutenowych. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CRÈME BRÛLÉE Z SUSZONYMI FIGAMI, MUSEM JABŁKOWYM I CUKREM CYNAMONOWYM 130

Oryginalna propozycja crème brûlée, którą możecie przygotować na Święta Bożego Narodzenia lub na Nowy Rok, mimo iż odbiega znacznie od tradycyjnych świątecznych deserów. W przeciwieństwie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO KASZTANOWE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 155

Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 155

Tym razem pragnę Was zachęcić do przygotowania pysznej tarty z rabarbarem i bezą. Rabarbar doskonale przełamuje słodycz bezy, co daje wyjątkowo smaczną kompozycję. Ten wyśmienity deser

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KWIATY AKACJI W TEMPURZE 149

Pachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 175

Ciasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ 171

A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 151

Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ 127

Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 188

Zabaione to wyjątkowo lekki i delikatny deser na bazie żółtek, cukru i słodkiego wina. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 215

Jabłka to typowo jesienne owoce, które długo zachowują świeżość i są znakomitym źródłem witamin niezbędnych w czasie, kiedy nasza odporność jest obniżona. Dlatego warto korzystać z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JEŻYNAMI 234

Sezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
NEKTARYNKI W SYROPIE PORZECZKOWYM 134

Latem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 174

Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA MOJITO 173

Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 155

Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS CYTRYNOWY 174

Prosty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS Z CZEREŚNIAMI I ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA 133

  Keks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko. Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 187

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI 180

Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 174

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ 210

Tym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 145

Niedawno polecałam Wam książkę wydaną przez Carrefour Z miłości do smaku , książka jest już dostępna w sklepach Carrefour oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl. Z tej właśnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KEKS PEŁEN BAKALII 197

Keks dla miłośników bakalii i zdrowych, odżywczych deserów i przekąsek, przygotowany z niewielkiej ilości mąki i dużej ilości suszonych owoców i orzechów, właściwie sami możecie skomponować

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI 519

To miękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WIOSENNA PANNA COTTA 140

Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I KOKOSEM 128

Bakalie mają moc! A wśród nich żurawina, której cenne składniki odżywcze sprawiają, że jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Podobnie jak kokos, który posiada wyjątkowe wartości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM 197

  Ostatnio zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 190

Dziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 198

Dziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam.   Przygotowanie 30 min Chłodzenie 2 h   Dla 4-6 osób ● 400 g malin

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BANANY W PAPILOTACH 142

Chciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM 159

Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 113

Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Deser z truskawek, chia i kakao 121

Tym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TRUSKAWKI ZAPIEKANE W KOKILKACH 147

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na prosty i smaczny deser z udziałem truskawek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jedynie pieczenie zajmuje trochę więcej czasu. Przygotowanie :15

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BIAŁO-CZERWONY KREM MALINOWO-JOGURTOWY 175

  W ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych.     Dla 4

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 202

ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową

Plate of Joy
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 213

Dzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:) W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette . W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze(...)przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois  raczyłam Was na blogu w tym roku,  przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej  ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić  galette również w wersji wytrawnej - w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami . Zresztą "galette" to współcześnie przede wszystkim

Chilli Czosnek i Oliwa
Strudel z jabłkami i orzechami 235

jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml

W kuchni wieczorem
Clafoutis z czereśniami 139

Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.   Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)sicie.  W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting  "Ciastko dla duszy

Kuchenne aromaty
Chleb fendu w majowej piekarni 124

chleb fendu wymaga długiej obecności w domu i różnych zabiegów przy nim - jakoś się udało.  Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny. Mimo niesamowitych rekomendacji tego urządzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada bezowa z truskawkami 181

Biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa

mojewypiekiinietylko
Francuskie eklerki 203

chciałam upiec, tylko czułam się...onieśmielona? Francuskie wypieki są mistrzostwem w pulchnych słodkościach, a mając w pamięci moją przygodę z rogalikami ( pełna optymizmu wymarzyłam sobie śniadanie we francuskim stylu, po czym spędziłam pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie(...)nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła!  W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru

Gotowanie to kochanie
Tarta z dynią i miodowo-musztardowymi kurkami 71

próbował, ten zapewne zakochał się w niej, jak my. Tym razem zamiast pieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny, miodu i musztardy francuskiej. Skusicie się? :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu (około 65 g) nadzienie: 80 g puree z dyni 60 g startego sera cheddar łyżka(...)kurek) 200 g kurek łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu łyżeczka musztardy francuskiej (używam dijon, bez cukru) spora szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli świeża natka pietruszki do podania Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do lodówki. Kurki przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli, zalewamy gorącą wodą

Mienta blog
Ciasteczka francuskie 407

Wydawać by się mogło że ciasteczka francuskie muszą być na cieście francuskim, otóż nie. Wygrzebałem w zbiorach przepisów mojej mamy przepis na te ciasteczka który był napisany około 35 lat temu. Składniki : 0,5 kg mąki 0,5 kg twarogu chudego 0,5 kg margaryny 5 żółtek  ok 1 kg marmolady Przygotowanie : Mąkę, twaróg (chudy), miękką margarynę i żółtka

Mechanik w kuchni