ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:346/509)

SMAŻONE FIGI Z SOSEM MUSCAT 90

pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem(...)resztę masła, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ubijając sos trzepaczką. Przełóż figi na patelnię i podgrzej przez chwilę. Podawaj na gorąco, polane sosem muscat i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi. *Np. francuskiego wina Muscat de Lunel, Muscat de Rivesaltes lub Frontignan, lub innego słodkiego białego wina typu Muscat. **Tak przyrządzone figi będą również świetnie smakować podane z gałką lodów waniliowych lub nugatowych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 83

Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
SMAŻONE CZEREŚNIE Z MIODEM I PISTACJAMI 127

Witam Was serdecznie, mam nadzieję, że w pełni korzystacie ze słońca i lata, jak również z wolnego czasu, by przygotowywać smaczne letnie potrawy i desery. Zachęcam

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DESER-CHŁODNIK TRUSKAWKOWY 93

 Tym razem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JAGODAMI GOJI I ORZECHAMI PEKAN 103

Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również na inne okazje. Życzę Wam miłych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE BEZ MĄKI 114

Tym razem dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne ciasto pomarańczowe bez mąki, które zadowoli wegetarian i miłośników produktów bezglutenowych. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CRÈME BRÛLÉE Z SUSZONYMI FIGAMI, MUSEM JABŁKOWYM I CUKREM CYNAMONOWYM 98

Oryginalna propozycja crème brûlée, którą możecie przygotować na Święta Bożego Narodzenia lub na Nowy Rok, mimo iż odbiega znacznie od tradycyjnych świątecznych deserów. W przeciwieństwie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO KASZTANOWE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 122

Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 124

Tym razem pragnę Was zachęcić do przygotowania pysznej tarty z rabarbarem i bezą. Rabarbar doskonale przełamuje słodycz bezy, co daje wyjątkowo smaczną kompozycję. Ten wyśmienity deser

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KWIATY AKACJI W TEMPURZE 109

Pachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 147

Ciasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ 142

A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 115

Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ 91

Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 152

Zabaione to wyjątkowo lekki i delikatny deser na bazie żółtek, cukru i słodkiego wina. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania