ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:339/509)

GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM 182

Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 145

Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Deser z truskawek, chia i kakao 148

Tym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TRUSKAWKI ZAPIEKANE W KOKILKACH 177

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na prosty i smaczny deser z udziałem truskawek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jedynie pieczenie zajmuje trochę więcej czasu. Przygotowanie :15

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
BIAŁO-CZERWONY KREM MALINOWO-JOGURTOWY 205

  W ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych.     Dla 4

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 218

ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową

Plate of Joy
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 243

Dzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:) W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette . W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze(...)przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois  raczyłam Was na blogu w tym roku,  przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej  ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić  galette również w wersji wytrawnej - w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami . Zresztą "galette" to współcześnie przede wszystkim

Chilli Czosnek i Oliwa
Strudel z jabłkami i orzechami 269

jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml

W kuchni wieczorem
Clafoutis z czereśniami 164

Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.   Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)sicie.  W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting  "Ciastko dla duszy

Kuchenne aromaty
Chleb fendu w majowej piekarni 149

chleb fendu wymaga długiej obecności w domu i różnych zabiegów przy nim - jakoś się udało.  Fendu znaczy "rozdzielony, przełamany", co widać na zdjęciach. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Przygotowując ciasto na ten chleb użyłam po raz pierwszy w tym celu mój nowy nabytek - mikser planetarny. Mimo niesamowitych rekomendacji tego urządzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada bezowa z truskawkami 211

Biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa

mojewypiekiinietylko
Francuskie eklerki 234

chciałam upiec, tylko czułam się...onieśmielona? Francuskie wypieki są mistrzostwem w pulchnych słodkościach, a mając w pamięci moją przygodę z rogalikami ( pełna optymizmu wymarzyłam sobie śniadanie we francuskim stylu, po czym spędziłam pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie(...)nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła!  W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru

Gotowanie to kochanie
Tarta z dynią i miodowo-musztardowymi kurkami 96

próbował, ten zapewne zakochał się w niej, jak my. Tym razem zamiast pieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny, miodu i musztardy francuskiej. Skusicie się? :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu (około 65 g) nadzienie: 80 g puree z dyni 60 g startego sera cheddar łyżka(...)kurek) 200 g kurek łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu łyżeczka musztardy francuskiej (używam dijon, bez cukru) spora szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli świeża natka pietruszki do podania Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do lodówki. Kurki przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli, zalewamy gorącą wodą

Mienta blog
Ciasteczka francuskie 433

Wydawać by się mogło że ciasteczka francuskie muszą być na cieście francuskim, otóż nie. Wygrzebałem w zbiorach przepisów mojej mamy przepis na te ciasteczka który był napisany około 35 lat temu. Składniki : 0,5 kg mąki 0,5 kg twarogu chudego 0,5 kg margaryny 5 żółtek  ok 1 kg marmolady Przygotowanie : Mąkę, twaróg (chudy), miękką margarynę i żółtka

Mechanik w kuchni
Chleb francuski wiejski na drożdżach 168

wyrabianie i mieszanie to w sumie zaledwie ok 30 minut, natomiast więcej czasu zajmuje czekanie aż ciasto wyrośnie. Przygotowując go bazowałam na przepisie J. Hamelmana na chleb francuski wiejski. Pracę z ciastem rozkładam sobie na 2 dni. Wieczorem nastawiam zaczyn, który wyrasta przez 10-12 godzin, następnie dosypuje mąkę i wlewam wodę, mieszam i zostawiam na autolizę na 20 minut(...)zależności od konsystencji ciasta. Podczas składania i formowania ciasta nie należy go zbyt mocno zgniatać, pozwoli to uzyskać ciekawy miękisz. Jeśli nie posiadamy kamienia do pieczenia pizzy/chleba, można upiec go na pokrywce od naczynia żaroodpornego, w garnku żeliwnym albo na blasze z wyposażenia piekarnika. Rozgrzewamy je razem z piekarnikiem. Chleb francuski wiejski na drożdżach Składniki: zaczyn: 250g mąki

Obiad gotowy