Rozlega się pukanie do drzwi, otwieramy, a tu niespodziwani goście. Jak na złość nie mamy żadnych chipsów ani chrupek, a trzeba by zaserwować jakąś przekąskę. Szybkim
Kolizje SmakówDzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam
Be Fit Be Strongjestem fanem i kibicuje naszym postanowiłam przygotować przekąski na te mistrzostwa, szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania. Pierwszy z nich to te pyszne, delikatne i kruche paluchy z ciasta niby francuskiego (czemu niby dowiecie się z przepisu) Składniki na 2 blaszki paluchów: 220 g mąki pszennej tortowej 150 g serka naturalnego typu Philadephia, Piątnica czy Łaciaty 3/4 nie czubatej łyżeczki(...)miski wrzucamy po kolei mąkę, masło, serek, sól, na razie 1 łyżkę jogurtu bądź śmietany i z około 2 łyżki kminku. Zaczynamy zagniatać i jeśli ciasto nie za bardzo chce się skleić dodajemy jeszcze trochę jogurtu bądź śmietany. 2. Gotowe zagniecione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. 3. Następnie tak schłodzone ciasto dzielimy na 4 kuliki i wałkujemy
Gotowanie...to proste !Moje ostatnie najnowsze odkrycie :) Przepyszna, kremowa i chrupiąca z wierzchu <3 Składniki: 500-600 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa
Malinowo w kuchniPomimo, że wszyscy pewnie bardzo lubimy świąteczne dania, idę o zakład, że większość z nas ma już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester
Zakręcony Widelecwygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła, nawet(...)zimnych składników i ponownie siekamy nożem. Zagniatamy szybko kulkę i wkładamy zawinięte w folię do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek
MamaOskarkaRogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy. Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów. Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem
Darcia w kuchniTarta z gruszkami to fantastyczne kruche ciasto, które przygotujemy bardzo szybko a jeszcze szybciej zniknie. Ciekawe nadzienie dopełnia całości, będzie prawdziwym hitem, jeżeli choć raz zrobicie:)Tarta to najbardziej rozpoznawalne ciasto kuchni francuskiej. W okresie letnim możemy poszaleć z nadzieniem, doskonale sprawdzą się również inne dostępne latem owoce. Zachęcam do kreatywnych wypieków i czekam na komentarze:) A teraz pozostaje zaprosić(...)śmietanki 30% 2 żółtka, 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 4 miękkie gruszki 5 łyżek płatków migdałowych sok z cytryny Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i na 30 minut do lodówki. Formę 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek wielkości formy, wylepiamy
gotuj ze mnąA może nie powinnam tego nazwać pizza, ale francuski krążek z dodatkami lub jeszcze inaczej? Może i tak, jednak pizza brzmi bardziej kusząc. Najważniejsze, że
Dieta moja pasjaDzisiaj bardzo prosta propozycja, bo raczej przepisem tego nazwać nie można. Przez deszcz zużyłam to, co było w lodówce. Jednak najważniejsze, że efekt bardzo smaczny. Takie
Pełny talerzOj ! To była bardzo smaczna przekąska. A że sezon szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam
Stare GaryNie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Po najwspanialszych przygodach i mrożących krew w żyłach ekscesach, elektryzujących spotkaniach i imprezach do rana, słodyczach wszelakich i najlepszym winie przychodzi w końcu taki czas, kiedy
GRUBY WAŁEKDawno nie było nic słodkiego, przepis wypatrzyłam tutaj . Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobioną składniki masa migdałowa 1 szklanka (100g) zmielonych
Stare GaryHej :-)) Ogórasy zrobiłam :-)) Zeszło prawie cały dzień, ale pyszne są i będzie zapas na zimę jak znalazł :). W tym roku robiłam tylko te z musztardą i
kruche babeczki