ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:328/509)

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim 149

Taki obiad zrobicie szybko i szybko zniknie z talerzy. Tarta jest widowiskowa i bardzo smaczna. W dni krótkie - jeszcze krótkie i chłodne taki obiad dobrze zrobi

Moje Małe Czarowanie
Pieróg z kaszanki w cieście francuskim 155

Pieróg z kaszanki to pyszna alternatywa do zwykłych małych pasztecików. Robi się bardzo szybko a jest aromatyczny i smakowity, do barszczyku czerwonego znakomity, sam oczywiście też

Moje Małe Czarowanie
TORT MOKA 139

Tort moka to jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. Ten kawowy tort stworzony w XIX wieku przez paryskiego cukiernika Guignarda, natychmiast zyskał dużą popularność i t rafił do stałego repertuaru ciast na rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szparagowe co nieco 168

Póki sezon na szparagi trwa, w mojej kuchni królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych

Pichceniomania
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 224

roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć ich kaloryczność w porównaniu do rogali tradycyjnych. Polecam! :) Rogale marcińskie wg Fitkota Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej

FitKot
Ekspresowe ciastka z jabłkiem 104

Gdy okazuje się,że za chwilę odwiedzą cię niezapowiedziani goście,do dzieła: Składniki: słoik jabłek (ja użyłam tych zakupionych w Lidlu,ale równie smaczne będą domowe

Wielki apetyt
Muffiny piwosza - wytrawne muffiny z morelami i orzechami 218

Świetna przystawka albo przekąska na udaną imprezę. Moi znajomi nazywają je muffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi

Niezły Młynek
Ekspresowa tarta z grzybami leśnymi 161

Wiem, że część z Was na pewno nie jada grzybów. Ja należę do grupy, która je uwielbia, a korzystając z okazji, że mamy sezon iście grzybowy

Zofiana
Tarta z cukinią i kurczakiem 187

Jeśli lubicie cukinię to ten przepis jest z całą pewnością dla Was – tarta z cukinią i kurczakiem. Tarta przygotowana według poniższego przepisu będzie idealnie pasowała

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba pod kapustą 148

Klasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad

Kucharzyca
MAKARONIKI Z KREMEM WANILIOWYM Z DODATKIEM OLIWY Z OLIWEK 64

Makaroniki to lekkie, delikatne ciasteczka z białek, mielonych migdałów i cukru pudru. Sklejone po dwa, mogą być nadziane przeróżnym nadzieniem, waniliowym, czekoladowym, karmelowym, pistacjowym, malinowym, możliwości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szybka pizza na cieście francuskim 507

Idealna, gdy: -  niespodziewanie wpadną goście, -na małe domowe party,  -na pożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu,  - do lunch boxa na drugie

Sajkofanka smaku
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 225

oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu(...)wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa Wam się przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu możecie też dodać kawałki podsmażonego boczku. Na koniec kładziemy wiórki sera, najlepiej wykorzystać półtwarde lub twarde sery francuskie (Comte, Gruyere, Maroilles), ale zwykła gouda też się

Nerds Kitchen
Zawijasy z szynką parmeńską 248

Szybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy

KuchniaWeDwoje.pl
Poduszeczki z ricottą i wędzonym łososiem (z ciasta francuskiego) 173

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Poduszeczki smakują wyśmienicie i doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków

Di gotuje