Mam dziś wybitnego lenia :D Dlatego słowem mojego dzisiejszego wstępu będzie milczenie:D P.S. Zamówił już ktoś wiosnę? ;) Pewnie kojarzycie tą tartę z reklamy znanych mrożonek
My simple kitchenPrzi fajerze 1 to chciałoby sie gojści 2 czym zaskoczyć, ale żeby tyż przi tym niy mieć za kans roboty. Te łōdki 3 to żech sie
Chop w kuchniDzisiaj będzie po francusku! Tylko że.. ja po francusku umiem jedynie: “Jean Paul Belmondo”, “pari pari”, “żetę” i “żole taxi” 😉 Pamiętacie ten teledysk? Zagraniczny dres
WiszniówkaQuiche. Co to właściwie takiego? No więc, to nic innego jak tarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa
W mojej holenderskiej kuchniSpecjalnie na prośbę mojej teściowej przygotowałam danie z kurkami :) Od dawna nie robiłam dań z tym gatunkiem grzyba, więc w tym roku zaczęłam bardzo bezpiecznie od
Kolizje SmakówCiekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart
Mama GotujeJak ja dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu
Gosia gotujeJak piątek to ryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla
Pyry na GazW naszej rodzinie zawsze celebrowaliśmy niedzielne śniadania, które często były jednym z dwóch wspólnych posiłków w tygodniu. Teraz rodzina rozpierzchła się po świecie, więc tylko kilka
Przepisy AleksandryTakie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i
Kuchnia z widokiem na ogródTłusty Czwartek wypada zawsze na 52 dni przed Wielkanocą. Jest to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Kolejny czwartek bowiem jest pierwszym dniem po Środzie Popielcowej, która
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości(...)miski wsypujemy make, cukier, cukier waniliowy, sól I drożdze. Wszystko mieszamy. Rozbijamy jajka, dodajemy mleko I spirytus. Wlewamy do mąki. Łączymy składniki. Ugniatamy. Na koniec dodajemy masło. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco spreżyste, podsypujemy make. Odstawiamy pod przykryciem na min 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto urosło , a my jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat
Smaki EdytyWolny wieczór. Róż na paznokcie włóż. I błękit też. W końcu wyjrzało u mnie słońce a temperatura także podskoczyła na miarę tych czerwcowych. Aż ma się
My simple kitchenwykorzystałam od razu, a drugą część zamroziłam. Polecam poniższy filmik instruktażowy z wałkowania i zwijania rogali, warto obejrzeć przed pieczeniem: Rogale marcińskie Składniki na 12 sztuk: Na ciasto drożdżowo - francuskie: 230ml ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g(...)przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę i cukier umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn, pozostałe mleko, cukier, jajko, sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut. Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować i krótko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt grubości około
Smak mojej kuchniTarta z zielonymi warzywami Wczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową , a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami . Jest
Codzienne Gotowanie