ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:330/509)

Rogale marcińskie 119

rogaliki z prawdziwą masą z białego maku, marcepanu i orzechów. Rogale są przepyszne choć pracochłonne.Czy warto...bez dwóch zdań...Zapraszam. (przepis zaciągnięty z Moich Wypieków) Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki

Kubki smaku
Tarta z grillowanymi warzywami 184

Ta tarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły

Stare Gary
Nieco inne pierogi 231

także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam

Ratunku obiad
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami 479

Rewelacyjna tarta, której smaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym

Słodka Strona
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 315

cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki :  opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 3 gruszki

Słodkie Przyjemności
Skąd pochodzą pączki i faworki? 109

słoniny i były jedynie dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył(...)ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego ciasta śmietanowego. Polska nazwa faworków pochodzi od francuskiego słowa faveur, które oznacza kokardkę, ale w zależności od regionu bywają nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu

Moja smaczna kuchnia
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26472

Danie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek  20 dag. sera żółtego

W kuchennym oknie Ewy
Ślimaczki z pesto i pieczarkami 128

Bardzo łatwa i szybka przekąska świetnie sprawdzająca się na wszelkich przyjęciach, nie tylko sylwestrowych czy karnawałowych. Jej przygotowanie jest bajecznie proste a smak można z łatwością

Pyry na Gaz
Joulutorttu - finskie ciasteczka 180

Najprostsze i ekstra szybkie ciastka jakie można zrobić... Dla niezapowiedzianych gości jak znalazł. Zobaczyłam je na blogu u Issys, która zrobiła z nich kwiatuszki, u mnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Róże z ciasta francuskiego 103

Z dzieciństwa pamiętam ogród pełen róż. Tęcza kolorów i mnóstwo rozmaitych kształtów pąków kwiatów. Smak różanej mgiełki z Ogródka Dziadunia przywołuje te wspomnienia. Podobne ciastka widziałam

Gotowanie i blogowanie
Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim 129

Taki obiad zrobicie szybko i szybko zniknie z talerzy. Tarta jest widowiskowa i bardzo smaczna. W dni krótkie - jeszcze krótkie i chłodne taki obiad dobrze zrobi

Moje Małe Czarowanie
Pieróg z kaszanki w cieście francuskim 134

Pieróg z kaszanki to pyszna alternatywa do zwykłych małych pasztecików. Robi się bardzo szybko a jest aromatyczny i smakowity, do barszczyku czerwonego znakomity, sam oczywiście też

Moje Małe Czarowanie
TORT MOKA 121

Tort moka to jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. Ten kawowy tort stworzony w XIX wieku przez paryskiego cukiernika Guignarda, natychmiast zyskał dużą popularność i t rafił do stałego repertuaru ciast na rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szparagowe co nieco 150

Póki sezon na szparagi trwa, w mojej kuchni królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych

Pichceniomania
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 198

roku można się skusić i upiec te rogale samodzielnie, wtedy możemy nieco obniżyć ich kaloryczność w porównaniu do rogali tradycyjnych. Polecam! :) Rogale marcińskie wg Fitkota Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali): 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej

FitKot