ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:354/509)

Jabłecznik na dwa ciasta 170

jabłecznik wyszedł cudem. Dziś  przyjechać ma moja mama, więc od rana krzątam się w kuchni. Miałam dwa ciasta gotowe w lodówce: francuskie i kruche i chciałam sobie zaoszczędzić czasu. No to wyjęłam tortownicę, posmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wstawiłam do piekarnika ciasto kruche, aby się lekko przypiekło

AZgotuj!
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 142

ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest kwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek.  Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w  smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym

KUCHARNIA
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 139

jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

zadanie-gotowanie
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 111

Imprezowe dania na Andrzejki Ciasta i ciasteczka na Andrzejki Ciastka francuskie Wąsy Ciasteczka z wróżbą Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne Jabłecznik z bezą Prosty przepis na ciasteczka Tarta z galaretkami Ciasto z melonem Ciasto czekoladowe z awokado Rogaliki z marmoladą Sałatki na Andrzejki Sałatka z selerem konserwowym Kalafior z pesto

Dorota Smakuje
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 153

prawda (Czy w Turcji obchodzą Walentynki? Być może to tylko plotka zrodzona z dość jednoznacznie kojarzących się nazw).   Hanım göbeği robi się z ciasta parzonego , które jest raczej wynalazkiem francuskim a nie tureckim. Technika przygotowywania pączków z ciasta parzonego trafiła do tureckich cukierni dopiero w XX wieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 105

Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem     Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia

Magiczne Życie Marty
Wegańskie tosty francuskie 119

francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej mieszance wystarczy wrzucić go na patelnię i przypiekać z obu stron. Potem tylko posmarować dżemem, dodać jakieś owoce i można cieszyć się pysznym słodkim śniadaniem.  Wegańskie tosty francuskie Składniki (na ok. 3 porcje(...)pieczenia, cynamon  i sól zmiksuj razem za pomocą blendera.  Rozgrzej patelnie z nieprzywierającą powłoką z odrobiną oleju i zmniejsz ogień.  Zanurz kromki pieczywa w cieście i smaż z obydwu stron, aż się zarumienią.  Smacznego

wegujemy
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 434

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
Creme brulee z matcha 80

Creme brulee z matcha to wykwintny deser dla miłośników zielonej herbaty matcha. Ma bardzo ciekawy smak i kolor. To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany

Dorota Smakuje
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 105

przygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu. Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury na to ciasto pojawiły się około 1950 roku. Jego wyróżnikiem jest wykorzystywanie kubka po użytym do ciasta jogurcie, jako miarki do pozostałych składników - stąd właśnie tak popularna także w Polsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta ze szpinakiem 173

Tarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze  tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła

Mechanik w kuchni
Francja: Clafoutis z wiśniami 164

patrzy na mnie w ten specjalny sposób, kiedy wiem, że mamy ochotę na to samo, szybko wyskoczyć do sklepu żeby kupić to, czego brakuje i upiec jakieś ciasto. Dziś padło na francuski szybki specjał, Clafoutis. Zestawienie jest jak dla mnie idealne, kwaśne wiśnie z podprażonymi migdałami i cukrem pudrem na wierzchu. Mmm, po prostu niebo w gębie! Generalnie Clafoutis

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tosty francuskie z rokitnikiem 139

rokitnikiem. Idealna sprawa jeśli kupiliśmy ciasto drożdżowe, ale zjedliśmy tylko kawałek a reszta nie jest już taka świeża. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę (może być spokojnie “wczorajsze”) jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii džem z rokitnikiem odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa   Jak przygotować tosty francuskie z owocami? Jajko(...)śmietanę i wanilię mieszamy razem widelcem. Przygotowujemy kanapki z ciasta drożdżowego. Pomiędzy 2 kawałki ciasta wkładamy owoce i dużą łyżkę rozsmarowanego dżemu z rokitnika. Każdą kanapkę obtaczamy w śmietanie z jajkiem. Smażymy z każdej strony (aż będzie rumiana). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Tosty francuskie z rokitnikiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Clafoutis czereśniowy 102

Clafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę

Pyry na Gaz
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 182

potem nadeszły ferie, z nimi wyjazd i nastała przerwa... Ale już biegnę nadrabiać :)  Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania