ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:351/509)

bułczane grubasy 127

Chrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków. Przepis przypomina francuskie bagietki, lecz ciasto jest lżejsze i  upieczona w ten sposób buła, jest dużo delikatniejsza. Podana ze świeżym mlekiem i miodem nie ma sobie równych. Składniki na cztery sztuki długości

Miód i pieprz
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 177

chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania

Marder&Marder Manufacture
Diablotki serowe do zup 130

Diablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 187

brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto

Powiedz dietom nie
Tarta mocnoCytrynowa 211

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1

Luźna Kuchnia
Francuskie uszka z serem na słodko 160

Francuskie, bo z ciasta francuskiego, które tak bardzo uwielbiam!:) Bardzo szybkie w wykonaniu. Robi się tak szybko, jak szybko się zjada:) Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek serka waniliowego w wiaderku 6 łyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Petits Fours 146

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka..                                   Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego

w mojej kuchni
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 193

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka

wyzwania kuchenne
Tartaletki z dynią i jarmużem 92

dynią i jarmużem.  Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty.  Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.         Składniki: 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1  liść jarmużu   Wykonanie: Schłodzone ciasto

Sto kolorów kuchni
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 170

pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku . Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę.  Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy pomocy szklanki, posmarować farszem i posypać startym serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych.  Grzanki śródziemnomorskie przepis własny

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette z truskawkami i migdałami (Galette di fragole e mandorle) 152

rozpoczynam  najprostsz ą  z najprostszych  rustykaln ą  tart ą   galette. Tarta o francuskim rodowodzie odróżnia si ę  od zwykłych tart tym,  ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia. Wystarczy wyłożyć na środek kruchego ciasta truskawki, następnie zawinąć brzegi ciasta do środka i już jest gotowa do pieczenia.  Dodatkiem do ciasta może

La grande e la piccola cuoca
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 362

PARIS BREST  - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:) Paris - Brest swoją premierę miał(...)roku, kiedy to francuski cukiernik przygotował go dla upamiętnienia wyścigu rowerowego na trasie Paris - Brest - Paris. Wypiek miał symbolizować koło. Oczarował on tak Francuzów, że po dziś dzień jest sprzedawany we Francji w mniejszych i większych wersjach. Według mnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać

Słodko-Słony Świat Ilony
Clafoutis z jabłkami 127

Witajcie :)  zapraszam dzisiaj na pyszne Clafoutis. Clafoutis to francuski niby deser niby ciasto , podaje się je z cukrem pudrem.             Zaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i    można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z zielonymi szparagami i zieloną czubricą 127

pierwsze primo: Wolałabym taką tartę na cieście kruchym, ale na francuskie nie mogę narzekać. Na kruche najzwyczajniej w świecie nie mam teraz czasu :) Po drugie primo: Chociaż na pierwszy plan zdjęciowy wychodzą szparagi i pomidorki koktajlowe, to na miejsce w tytule zasłużyła sobie przyprawa z kuchni bułgarskiej - CZUBRICA. Poleciła mi ją znajoma, poszłam na targ i kupiłam. Zakochałam się

bistro mama
Francuska „niewidzialna szarlotka” 117

Witam was serdecznie, dzisiaj podzielę się z wami francuskim przepisem na „niewidzialna” szarlotkę aka gateau invisible aux pommes. Szarlotka, która jest dosłownie „napakowana” jabłkami. Jest przepyszna, lekka i bardzo szybka do zrobienia. Polecam ja serdecznie, jest tak łatwa do zrobienia, ze nawet poczatkujący sobie z nią poradzą. SKŁADNIKI: 3/4 szklanki maki pszennej około 1 kg słodkich(...)smaku łyżka cukru waniliowego duża szczypta cynamonu 100 ml mleka 20 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder lub bita śmietana do ozdobienia ciasta zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski wbić jajka i utrzeć je na puszysta masę wraz z cukrami i szczypta soli. Następnie do utartych jajek dodać cynamon, mleko

Pani M - kuchnia smakowita

Proponowane wyszukiwania