ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:351/509)

Ciasteczka gęsie łapki 86

Ciasteczka gęsie łapki to wyjątkowo smaczne, kruche ciasteczka, które smakiem przypominają połączenie ciasta kruchego i francuskiego, i naprawdę trudno oprzeć się żeby nie zjeść ich wszystkich od razu ;). Ciasteczka te kształtem przypominają gęsie łapki stąd pewnie ich nietypowa nazwa. Są bardzo proste w przygotowaniu dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka gęsie łapki Składniki(...)biały lub brązowy Instrukcje Masło wkładamy do zamrażarki. Zamrożone scieramy na tarce, dodajemy przesianą mąkę, pokruszony ser, wodę i żółtka. Dokładnie siekamy nożem, i po chwili szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy dość cienko, 2-3 mm lekko podsypując mąką (naprawdę odrobinę). Wykrawamy

To co lubię - gotuję i polecam
Galette z pomidorami i ricottą 164

Francuska  galette lub tarta rustykalna, jeśli ktoś woli, to ostatnio bardzo modny przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe(...)pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić

Food Square
Pieczone pierogi Pina Colada 62

dobre, że szczęka opada. Pierożki idealnie wpasują się w nadchodzące walentynki albo jeszcze lepiej sprawdzą się na stole Wielkanocnym. Chcecie więcej propozycji świątecznych przepisów? Zajrzyjcie tutaj: Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką Czekoladowe jajka wielkanocne Artykuł Pieczone pierogi Pina Colada pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Tarta z gruszkami 189

domowe „kucharzenie” wykorzystać jak najefektywniej. A jak wiadomo, po dobrym obiedzie koniecznie trzeba zjeść dobry deser, mój wybór padł na tartę. Tarta to niezwykle wdzięczny francuski wynalazek. Kruche ciasto i dowolnie wymyślony farsz słodki lub wytrawny. Postanowiłem zrobić tartę z gruszkami. Co prawda nie porywałem się nawet odrobinę na zrobienie tarty bourdaloue, do której też się przymierzam. Miało

Jacob Tastes
Rogale marcińskie 77

wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada . Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano ofiary z wołów lub w zamian z ciasta zwijanego na kształt wolich rogów . Kościół zaadoptował ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, a kształt rogali ze zgubioną przez jego konia podkową . Tradycja w obecnym kształcie powstała(...)full svg * { fill: #343434; } Tradycyjne rogale z bogatym nadzieniem. Pyszne! Course Ciastka Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 9 hours Cook Time 20 minutes Total Time 9 hours 20 minutes Servings 24 Calories 395 kcal Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie 3 1/2 szklanki mąki pszennej 225 g miękkiego masła 1 szczypta soli 3 łyżka cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Zdrowe słodycze – marzenie większości konsumentów 51

odżywiać. Post sponsorowany Zdrowe bezglutenowe słodycze Gluten to białko obecne we wszystkich odmianach pszenicy, żyta i jęczmienia. Bezglutenowe słodycze wytwarzane są z produktów bezglutenowych. Kruche i półkruche ciasto, ciasto biszkoptowe czy francuskie, różne ciastka a także kremy, polewy czy kuwertury na bezglutenowe słodycze muszą być wolne od glutenu. Mąka uzyskana z ziaren i orzechów może być smaczną i zdrowa alternatywą(...)dodatku skrobi. Mieszanki mąki na delikatne wypieki, które wymagają wyrastania, uzupełniane są przez skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą czy z tapioki. Znaczenie skrobi w bezglutenowych słodyczach Bezglutenowe słodycze takie jak ciasta pieczone w piecu, dzięki dodatkowi skrobi uzyskują lekkość i puszystość. Skrobia ma działanie wiążące, więc występuje w takich bezglutenowych słodyczach jak kremy. Kremy stanowią nadzienia zdrowych słodyczy i są często stosowane

Zdrowy Styl Joanny
Rogale marcińskie 144

dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej  1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu migdałowego(...)rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogaliki z marmoladą 63

ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia po upieczeniu a i kolejnego dają radę. Dobrze(...)Mąkę przesiać do miski. Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia. Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto przełożyć do miski

Smaczny zeszyt
tartaletki biszkoptowe z gruszkami 173

tartaletki. Nie typowe bo biszkoptowe, akurat piekłam spody pod tort i zostało mi trochę ciasta więc stwierdziłam, że marnować się nie może. Zazwyczaj tego typu wypieki robiłam z ciasta kruchego ewentualnie francuskiego, więc nadszedł czas na zmianę:) Nie oczekiwałam jakieś rewelacji jeśli chodzi o ten wypiek miało to być raczej jako dodatek do innych przysmaków na przyjęciu a ku mojemu(...)sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy je delikatnie do masy z białek. Gotowe ciasto przelewamy do foremek tak aby zapełnić je do połowy wysokości. Wkładamy foremki do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Gotowe tartaletki wyjmujemy z pieca i studzimy. W tym czasie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z bzem i rabarbarem 122

Wczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie i francuskie, birkes i croissanty, tarty z truskawkami i temperowanie czekolady. A potem siedzieliśmy na ławkach przed szkołą, piliśmy colę i rozmawialiśmy o planach na przyszłość. Na końcu opróżniłam szafkę, i tak jakoś(...)się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka francuskie z jabłkami 28

Ciastka francuskie z jabłkami – pysznie i bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na każdą okazję! Zapisz przepis The post Ciastka francuskie z jabłkami first appeared on

Pogotujmy.pl
Proste przekąski z parówek -idealne na imprezę 75

Pyszne, proste i tanie. Każda inna. W cieście drożdżowym, kukurydzianym, francuskim, zawijane w boczku, w zalewie octowej. Dla każdego coś pysznego. Idealne na domową imprezę, lub kolację, czy po prostu na lunch, polecam

Swojskie jedzonko
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 83

Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne

Kuchnia MagdaLeny
Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe – hit! 85

Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe to przepis zero waste na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości. Najlepsze wychodzą z bułki, ale chleb jasny czy z ziarnami, pieczywo tostowe

Dorota Smakuje
Barszcz czerwony 71

zupie słodyczy i pięknego koloru . Barszcz wigilijny podajemy najczęściej z dodatkiem uszek , a przepis na nie znajdziecie we wcześniejszych wpisach 🙂 Można podać go również z pasztecikami przygotowanymi z ciasta serowo-francuskiego , paszteciki te są obłędne w smaku! Polecam tę wersję, bo jest one zdecydowanie mniej pracochłonna niż przygotowanie uszek! Smacznego! Print Barszcz czerwony .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
MASA MAKOWA Z BAKALIAMI 132

Dziś przepis na prostą i szybką w przygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich.  Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie.  Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku  (użyłam Skworcu

Zrób to smacznie
Ogórkowa ze świeżych ogórków 121

przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim. *wywar z włoszczyzny pęczek włoszczyzny, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (tyle

królestwo garów
Clafoutis z truskawkami w wiórkach kokosowych 95

Clafoutis to francuska zapiekanka. To ciasto naleśnikowe zapiekane, niektórym kojarzy się z zakalcem - szczególnie gdy robione jest na słodko z owocami czy ulubioną konfiturą. Clafoutis można robić na słodko, na słono, wytrawnie, mięsnie czy warzywnie. Jeśli nauczycie się robić już ciasto to wrzucajcie do niego to na co macie ochotę, zobaczycie że ciasto komponuje się dobrze z prawie każdym

Zasmakuj Kuchni
bułczane grubasy 122

Chrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków. Przepis przypomina francuskie bagietki, lecz ciasto jest lżejsze i  upieczona w ten sposób buła, jest dużo delikatniejsza. Podana ze świeżym mlekiem i miodem nie ma sobie równych. Składniki na cztery sztuki długości

Miód i pieprz
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 169

chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania

Marder&Marder Manufacture
Diablotki serowe do zup 127

Diablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 178

brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto

Powiedz dietom nie
Tarta mocnoCytrynowa 206

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1

Luźna Kuchnia
Francuskie uszka z serem na słodko 154

Francuskie, bo z ciasta francuskiego, które tak bardzo uwielbiam!:) Bardzo szybkie w wykonaniu. Robi się tak szybko, jak szybko się zjada:) Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek serka waniliowego w wiaderku 6 łyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Petits Fours 141

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka..                                   Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego

w mojej kuchni
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 188

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka

wyzwania kuchenne
Tartaletki z dynią i jarmużem 84

dynią i jarmużem.  Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty.  Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.         Składniki: 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1  liść jarmużu   Wykonanie: Schłodzone ciasto

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania