ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:351/509)

Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 105

warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki

Wypieki i Rumieńce
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 217

też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże

Wypieki i Rumieńce
775. Dyniowe tosty francuskie. 183

  Dyniowe tosty francuskie* smażone na maśle  z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem  *z domowej chałki Jak poniedziałki są dla mnie

More food, love and dreams
Lody Kataifi 112

pochodzi ❓. Nie ma jasnego dowodu, skąd tam naprawdę pochodzi to ciasto, jedna z legend głosi, że powstało w Starożytnym Egipcie, by zaspokoić głód podczas religijnych świąt. Pisma z X wieku o tym wspominają, ale…bo zawsze jest jakieś, według tych zapisków, owo ciasto bardziej przypominało naleśniki w stylu francuskim, że słodkim lub słonym nadzieniem. Także jak to bywa pochodzenie

RafalCook
Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 168

przy zrobieniu ciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli

Ewa w kuchni
Ciasto filo z warzywami, mozzarellą i salami 464

Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz pierwszy, szczerze francuskie dużo lepsze, to inne, trzeba spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki: opakowanie ciasta filo 10 plasterków salami mała cukinia kilka suszonych pomidorów kulka mozzarelli papryka zielona 1. Piekarnik nagrzewamy

kruche babeczki
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 164

Każdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek :) Duma(...)jabłek jesienną porą nic nie pasuje bardziej, niż cynamon i orzechy. Wszystko to znajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser.  Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête 100

Małe paryskie brioches à tête, drożdżowe, pyszne mini babeczki Brioszka (brioche) to rodzaj francuskiego pieczywa drożdżowego. Najbardziej znaną formą jest paryska brioszka, zwana “brioche à tête”. To brioszka pieczona w karbowanej foremce z kulką – główką (tête) ciasta na wierzchu. Brioszka to idealne pieczywo na śniadanie, puchate, lekko słodkie, miękkie, maślane z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto możemy upiec

Tajemnice Smaku
Kostka Dacquoise 73

Pewnie wszyscy znają francuskie Tory bezowe Dacquoise czytaj Dakłas, kremowe wnętrze, karmelowe z orzechami i chrupiące płaty bezowe. Ten tort jest mega sycący i wystarczy kawałek

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka 166

Szarlotka to pomysł francuskiego kucharza i cukiernika, zatrudnionego przez cara Aleksandra I. Pomysł się przyjął i przetrwał do dziś i gości prawie w każdym domu. Ulubione ciasto wielu dzieci "bo mokre". I to co najważniejsze - zgodne z dietą rozdzielną... :) Link do filmu: 031 Szarlotka na kruchym cieście Deser, deserek Szarlotka została przygotowana na kruchym cieście, a jeśli potrzebujecie przepis

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 167

Tarta z francuskiego tarte Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami

potrawyregionalne
Francuskie clafoutis z czereśniami/wersja wege 146

Clafoutis” brzmi tak pięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie umyć(...)niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń i tak ma być Smacznego

greenscarf
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 107

coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa  custard  – francuskie określenie  croustade  pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu  British Food: A History , że od eleganckiej nazwy

smakowitehistorie.com
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 93

coquinaria libri decem ). W średniowieczu popularne były kremy zapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa  custard  – francuskie określenie  croustade  pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu  British Food: A History , że od eleganckiej nazwy

smakowitehistorie.com
Crème brûlée 117

Akcesoria do francuskiego deseru crème brûlée komponowałam od dłuższego czasu. Najpierw pojawiła się opalarka gazowa, jakiś czas później kolorowe kokilki. Jednak ciągle coś innego, pilniejszego było

niecodziennikpary