ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:364/509)

Babà w rumie (Babà al rhum) 168

Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych smaków wykorzystał  jeden z francuskich cukierników, który stworzył dla króla babeczki idealne, delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nasączane rumem. Nazwa babeczki pochodzi natomiast(...)olbrzymi ą  popularność zyskała we Francji a we Włoszech jest do dostępna prawie w każdej cukierni.  Smacznego! SKŁADNIKI na 10 sztuk Ciasto 220 g m ą ki pszennej 25 g masła 3 jaja 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g rodzynek 150 ml rumu Syrop

La grande e la piccola cuoca
Jagodzianki z dużą ilością jagód! 182

Jagodzianki , sezon na jagody ruszył w pełni, choć w tym roku mam wrażenie, że jagód mało! Nie ma pewnie kto zrywać i wcale się nie dziwię

SMYKWKUCHNI
KORZENNE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI I KREMEM WANILIOWYM 107

  Moja propozycja deseru na świąteczny stół to ciasto korzenne z orzechami laskowymi kremem waniliowym, udekorowane wedle Waszej fantazji. Życzę Wam wszystkim słonecznych i prawdziwie wiosennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MARMURKOWE BROWNIE Z ORZECHAMI PEKAN 142

Na jesienne desery i podwieczorki polecam Wam przepis na pyszne brownie z serkiem Philadelphia, gorzką czekoladą i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille 122

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey

Moja Delicja
SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE 142

Na świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jabłecznik z chrupiącą bezą 292

Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier

Smak mojej kuchni
Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) 164

Niy dojś 1 , że śliwki sōm 2 dobre we smaku, to jeszcze majōm kans 3 fetaminōw 4 : magnez, potas, żelazo i inksze 5 , ale- co dlo

Chop w kuchni
Czekoladowa tarta z gruszkami 148

Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich

Wiem co jem
Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem 397

który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 1 jajko około 120 g mąki pszennej ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżeczki skórki

Mania Gotowania
Francuskie jagodzianki 178

               Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)                

Proste Potrawy
SŁODKIE PTYSIE (PROFITEROLE) Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 185

Uwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO

Przepisy Aleksandry
Drożdżówki z budyniem i czereśniami 185

Budyń waniliowy i słodkie czereśnie - takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu. W ciastkach francuskich sprawdziło się bardzo dobrze więc podobny nadzienie przygotowałam do ciasta drożdżowego. To był strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły przepyszne - dużo farszu w stosunku do ilości ciasta więc nie były to suche buły jakich nie lubimy tylko wilgotne, wspaniałe słodkie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sylwestrowe menu 206

też  z pewnością nowości. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:) Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskim Szampańskiej

Fabryka pomysłów