ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:367/509)

Tartaletki z makrelą i oliwkami 133

wody sól nadzienie: 1 szt. makrela średnia czerwona cebula ząbek czosnku ½ szklanki zielonych lub czarnych oliwek bez pestki 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy

Pyry na Gaz
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 107

Tajemniczym składnikiem tego quiche jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mi kruchości i chrupkości. Ciasto to podstawa, do farszu możecie wrzucić wszystko. Przepis na quiche

Niedzielny kucharz
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 119

masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. Składniki: CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych(...)ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Kuchnia w oparach
GRILLOWANE CHLEBKI CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 137

masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży(...)czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z mozarella lub fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą

Kuchnia w oparach
Poniedziałek: Quiche z ziemniaków z łososiem i szpinakiem 118

Fulko de Lorche, dobry Niemiec z „Krzyżaków”) – nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków

Niedzielny kucharz
Naleśniki francuskie 164

azwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została(...)wodą są mniej kaloryczne). Polecam do wypróbowania, kiedy akurat będziecie mieli zapas śmietanki kremówki w lodówce, bo chociaż są kaloryczne to również delikatne i baaardzo puszyste. Naleśniki francuskie PRZEPIS /źródło: Michel Roux "Jajka"/ Składniki /na 16-18sztuk., patelnia śr. 22cm/  125g mąki 15g cukru  ( tylko w wersji "na słodko") szczypta soli 2 jaja 325 ml mleka

coolinarnastrefa.blogspot.com
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 114

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
950. Domowa chałka, a z niej.. 161

    Kakaowe tosty francuskie z domowej chałki,  z dom. dżemem borówkowym i borówkami  Za poczęłam w końcu ten zapomniany dżem :D  

More food, love and dreams
664. Tost trochę inaczej.. w panierce! 181

Pieczony czekoladowy tost francuski w panierce z płatków śniadaniowych (lion) z truskawkami i jagodami ( potem jeszcze jogurtem z mascarpone) (inspiracja) Gdy tylko zobaczyłam tego tosta, wiedziałam

More food, love and dreams
Poniedziałek: Quiche z ziemniaków z łososiem i szpinakiem 124

dobry Niemiec z „Krzyżaków”, przyjaciel Zbyszka z Bogdańca:). Nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków

Niedzielny kucharz
Tarta na kruchym spodzie (Pâte Sablée) 224

całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto.     Potrzebujesz:   NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki   NA WIERZCH śmietana 30% serek mascarpone

Matka Żywicielka
Cherry pie – krucha tarta z wiśniami 97

masła i oprósz bułką tartą, dzięki temu zabiegowi ciasto kruche po upieczeniu łatwo odejdzie od ścianek foremki. Z lodówki wyjmij 1 kulę ciasta, spłaszcz ją i rozwałkuj na większy okręg odpowiadający średnicy formy do tarty. Pamiętaj by ciastem oblepić równomiernie jednocześnie spód jak i boki blaszki do pieczenia. Po wyścieleniu formy ciastem, podziurkuj je widelcem. Piekarnik rozgrzej do temperatury(...)lodówki wyjmij drugą kulkę kruchego ciasta. Blat podsyp delikatnie mąką, ciasto włóż pomiędzy warstwę przezroczystej folii spożywczej i rozwałkuj. Z cienkiego płata kruchego ciasta wytnij nożem paseczki, którymi później ozdobisz wierzch tarty. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, na spód rozsyp równomiernie mielone migdały. Wyłóż przygotowane wiśnie i ułóż kratkę z paseczków kruchego ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie wstaw

ProstePesto.pl
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 262

przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko(...)dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia.  Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy

Symfonia Smaków
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 142

porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 190 kcal Tarte flambée ze śmietanką crème fraîche, ciętym boczkiem i cebulą. Alzacka tarta na cieście chlebowym, przypominająca chrupiącą pizzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SPÓD Z CIASTA CHLEBOWEGO 200 g mąki pszennej typ 450, 480 lub 500 2 łyżki oleju roślinnego 120 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej WYPEŁNIENIE TARTY(...)składników stopniowo wlewaj letnią wodę i olej, zagniataj dłońmi jednolitej konsystencji ciasto. Ciasto nie powinno przywierać i kleić się do dłoni, jeśli jest zbyt kleiste, dosyp niewielką ilość mąki. Ciasto rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz pomóc sobie wałkiem kuchennym, co znacznie ułatwi rozłożenie ciasta na dużej powierzchni. WYPEŁNIENIE TARTY Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni

ProstePesto.pl
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 97

Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Ciasto to podstawa, do farszu możecie wrzucić wszystko. Quiche z

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania