kiedyś w Adwencie i nazywana postną, ponieważ ciasto nie zawiera jajek, mleka i masła. Ja jednak wyłamałam się z tradycji i przygotowałam ciasto na mleku i maśle. Chałka nie jest słodka, dlatego świetnie się nadaje zarówno do dżemu, jak i na kanapki. Piekłam ją z myślą, że następnego dnia zrobię tosty francuskie, ale ku mojemu zaskoczeniu chałka nadal była świeża(...)pieczywo: Chleb francuski wiejski na drożdżach Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Chałka litewska Składniki : zaczyn 125g mąki pszennej (dałam 650) 200ml mleka (lub wody) 6g świeżych drożdży (lub 2,5g suszonych) ciasto: cały zaczyn 200g
Obiad gotowyZabieram Was do Francji! No bo ciasto ptysiowe i pasztety , to chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam
Ostra na SłodkoProste ciastka francuskie z borówkami to niezwykle łatwy w przygotowaniu i pyszny deser, który przygotujecie z zaledwie kilku składników. Znikają błyskawicznie! :) Ten tydzień na blogu zdecydowanie
Pogotujmy.plSkładniki 500 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 4 łyżki musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz sól 8 łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego lub słonecznikowego 5 łyżek
KUCHNIA POLSKAO to wyprawa do lasu w wydaniu Fudskłera! Etap pierwszy: znaleźć drwala, który rąbnie nam pieniek. Etap drugi: napełnić go bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami. Etap
Food SquareCzekoladowo u nas ostatnio, a weny jakby mniej. Jesień sprawia, że potrzebujemy (jeszcze więcej) energii. Pieczemy więc, gotujemy i … gramy w planszówki. Znacie może
OliveandThymeKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarnekiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula
Pyry na Gazniemieckiej Badenii-Witembergi, a tarte-flambee z fr. to juz tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy nie przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosu. Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina. Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro . Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić! Ogólnie na 15 łyżek cukru pudru
Malinowe PocałunkiDomowe pieczywo, dzisiaj mam dla Was przepis na francuskie chlebki o nazwie FOUGASSE, znalazłam na nie przepis w najnowszym Kukbuku. Chlebki są tak banalnie proste do zrobienia i wychodzą przepyszne! Mają takie finezyjne kształty w postaci tak jakby liścia monstery. Piecze się je na drożdżach. Fougasse są najlepsze na ciepło zaraz po upieczeniu, raczej nie radzę ich przygotowywać na zapas(...)drobnej soli - 350 g wody - olej do natłuszczenia misy Mąkę wysp do misy, dodaj pokruszone drożdże i palcami wcieraj je w mąkę. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Ciasto wyrabiałam robotem przez 5 minut potem zostawiłam w misie na kwadrans i ponownie wyrabiałam robotem 10 minut. Miskę wysmaruj olejem przełóż ciasto, przykryj folią i odstaw na godzinę do półtorej
SMYKWKUCHNIzłe! Lubię jesień, która otula nas szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem(...)śliwek. Słonecznie żółte, dziko rosnące niemal wszędzie: mirabelki . Ach, jaka śliczna to nazwa! Nie wiem dlaczego, kojarzy mi się z Paryżem i francuską elegancją. Dlatego moje słonecznie kuleczki, jeszcze z Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu(...)przez Gienio Miętkiewicza. Próbowaliśmy wtedy różnych nietypowych zestawień smakowych, m.in. właśnie gorgonzoli z czekoladą oraz popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis
Chilli Czosnek i Oliwa