pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy lub oleju Farsz: Kilka różyczek brokułu 2 łodygi szparagów lub główki z całego pęczka 3/4 plastry bekonu/boczku ok. 80 g sera feta Sos francuski (do polania na wierzch) 2 łyżki octu balsamicznego(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki na farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca i obieramy 1/3 ich długości. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Wykładamy
Pyszny DuetTosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czasem gdy mam zly dzien lubie zamknac sie w kuchni i cos upichcic. To ciasto jest wlasnie wynikiem takiego szybkiego odreagowania. Zamiast zloscic sie na czlonkow mojej rodziny spozytkowalam energie w bardziej przyjemny sposob. Przepis na ten marmurek czekoladowy pochodzi z francuskiej ksiazki "Chocolat". Polaczenie czekolady z aromatem pomaranczy jest ostatnio moim ulubionym zestawieniem. Te dwa smaki wspaniale przenikaja
Przysmaki KarolkiCiasto: 1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500
Luźna KuchniaZainspirowana "Przepisem na życie" przedstawiam "Przepis na parówki" w cieście francuskim, z suszonymi pomidorami. Czytaj więcej »
bistro mamaczosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców 23. Nachos z mango 24. Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego 25. Zdrowe trufle Snickers bez cukru 26. Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem 27. Żelki z mango 28. Żytnie tosty francuskie z serem i szynką 29. Placki z cukinii z mozzarellą 30. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano(...)pizza na kalafiorowym spodzie FIT 35. Pizza na spodzie z polenty 36. Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku FIT 38. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 39. Deser Raffaello w słoiczku FIT 40. Sałatka z buraków i fasoli 41. Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą 42. Sałatka z komosą ryżową i kalarepą 43. Tymiankowe placki
Be Fit Be StrongSugestywna scena wyrabiania ciasta na pizzę z filmu pt. " Kocham Cię na zabój " sprawiła, że wieczorem przygotowałam ciasto, by dziś zaraz po przebudzeniu zrobić sobie podobne śniadanie. W trakcie filmu główny bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii
Weekendy w domu i ogrodziesłodkich. A jak jest z kuchnią w Austrii? Kuchnia w Austrii jest także niejednolita, gdyż łączy w sobie wpływy niemieckie, węgierskie, francuskie, czeskie, włoskie. Lecz najwięcej ma wspólnego z kuchnią niemiecką. W kuchni Austrii dominują potrawy mięsne i ciasta. Do najbardziej popularnych dań tej kuchni należy sznycel wiedeński, czyli kawałek mięsa w panierce usmażony na maśle i serwowany z sałatką
ProstePesto.plcebulę, grzyby i koncentrat pomidorowy. Naleśniki z pieczarkami Jako, że znajduje się we francuskojęzycznej części świata, zrobiłem danie na styl francuski. Taka kuchnia fusion. Składniki: - mąka - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto i smażymy z niego naleśniki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do nich pokrojonej natki i takim farszem nadziewamy naleśniki
Kryzysowa Książka Kucharskarozpowszechnionych produktów turyńskiej gastronomii. Nazwa "grissino" wywodzi się ze słowa "ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe o długości od 40 do 80 cm przygotowywane s ą z ciasta drożdżowego z tylko 4 składników: m ą ki, wody, drożdży i soli. Z czasem przepis na grissini zaczęto
La grande e la piccola cuocaDzisiaj przepis na przepyszne francuskie naleśniki Crepes Suzette. Skorzystałam z tego przepisu - klik . Naleśniki zrobiłam ze swojego przepisu, dodałam tylko do ciasta startą skórkę pomarańczy :-). Nie dodawałam tez likieru pomarańczowego, który jest w przepisie, bo naleśniki jadł mój syn. Smakowały wszystkim, polecam wypróbować :-). Udanego dzionka :-) Przepis na naleśniki tutaj - klik + starta skóra z połowy pomarańczy Sos: 3 duże pomarańcze
kruche babeczkiesencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi za mną jak cień od wielu lat, wstyd się przyznać
Gotowanie to kochanieBrioszki to francuskie buleczki sniadaniowe z duza iloscia masla i jajek.Moje sa odchudzone,ale bardzo smaczne.Jest to takie samo ciasto z jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych. Skladniki na 9 brioszek: 250 g maki pszennej chlebowej 30 g cukru 25 g masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wasze wersje angielskiego Christmas cake, puddingu i mince pie, hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej Jólakaka, greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam. Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały
Mia Cucina Sofietapotrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 2 pory
zadanie-gotowanie