ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:389/509)

Orkiszowa tarte flambée z kozim serem 169

półkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć wspaniałe francuskie przysmaki. Tym sposobem zapakowałam do koszyka kozi niefermentowany ser. Tak, głównie dlatego, że jeszcze go nie jadłam ;D Szperałam, szperałam i znalazłam się w alzackiej kuchni, gdzie na bazie chlebowego ciasta wypieka się tam cienkie tarty. Tradycyjne zawierają śmietanę, boczek i cebulę, ale owy kozi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta Migdałowa z Gruszkami 184

Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki

Made By Mom And Son
Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 222

Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami  Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek kukurydziany z żurawiną alla babka 156

dzisiaj dla Was propozycję na ni to chlebka ni ciasto :)Do jego upieczenia użyłam foremki sylikonowej do babki ale można go upiec w keksówce.Taki chlebek wybornie smakuje z masłem i np: dżemem na śniadanie a także do kawy, jest delikatny i lekko wilgotny.Nadaje się również na tost francuski. Do chlebka użyłam ekologicznej i bezglutenowej mąki kukurydziane od firmy(...)Wykonanie : Do ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki mąki pszennej, odstawiamy do podrośnięcia rozczynu.Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i pszenna, dodajemy żurawinę i zarabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy tak około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, jeśli Wam się spieszy miseczkę można postawić przy grzejniku. Wyrośnięte ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
“Lunch w Paryżu” – recenzja 126

orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę chciała je upiec to najpierw sprawdzę w “Lunchu…” pod C, potem w “Pikniku” a potem będę czytać aneks pozycja po pozycji.   Jak zaczyna się(...)wielu lat i zżyć się z rodziną męża. Poznaje typowo francuskie smaczki jak tradycyjny bal u strażaków z okazji 14.07, chodzenie na demonstracje polityczne jako hobby narodowe (prawie jak u nas), pochwałę przeciętności zamiast amerykańskiego wyścigu szczurów czy przekonanie, że rzeczy mają tylko jedno zastosowanie i nie można upiec ciasta w foremce do pasztetu.   Jej historia kończy się dobrze

Ugotowane pozamiatane
Tosty francuskie na słodko 151

04.04.2018 Delikatna słodka przekąska, zawsze znajdzie zwolenników w Waszych domach:)) W związku z tym szczerze polecam słodkie tosty francuskie, u mnie się sprawdziły w 100%. Składniki

gotuj ze mną
Biszkoptowe Naleśniki 116

naleśniki są puszyste, mięciutkie i inne od naleśników francuskich które najczęściej robię, a roboty przy nich jest wcale nie wiele więcej ;)  Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam. Składniki na patelnię o śred 20-24 cm na 8-10 nalesników Ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej 2 jajka kl L (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka cukru waniliowego

Gotowanie...to proste !
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW 189

grube i brzydkie. Jeśli szukacie idealnego przepisu na naleśniki CREPES czyli cieniutkie naleśniki francuskie to przepis jest TUTAJ . Bardzo go polecam. Ale jeżeli szukacie przepisu bez laktozy to dziś właśnie taki Wam serwuję. Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach z przepisami na naleśniki

SMYKWKUCHNI
Quiche z kurczakiem i pieczarkami 194

Quiche to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Od tarty różni się tym że zalana jest masą śmietanowo-jajeczną. Jej niewątpliwą zaletą jest to że każdy może ją upiec ze swoimi ulubionymi dodatkami i zawsze będzie pyszna! Składniki : ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki kwaśnej śmietany sól nadzienie: 500g piersi z kurczaka masło klarowane

Pyry na Gaz
NALEŚNIKI SUZETT Z SEREM I ORZECHAMI 156

Słynne, francuskie naleśniki Suzett z pomarańczami. Wzbogaciłam je o twarożek i orzechy, słodkie, pachnące i wręcz wyśmienite. Polecam na śniadanie lub podwieczorek. Naleśniki podałam na pięknym stoliku wygrawerowanym przez sklep internetowy  ePrezenty.pl(...)Składniki ciasta : 150 g mąki pszennej 1 duże jajko szczypta soli  200 ml mleka 50 ml wody  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia

Kulinarne Fantazje Marioli
C'est la vie! C'est la baguette! 177

energię. Rezultat będzie nagrodą za cierpliwość i wytrwałość w poszukiwaniu idealnej przyjemności. FRANCUSKIE BAGIETKI  - HOMEMADE FRENCH BAGUETTES 5 1/2 filiżanek mąki (użyłam mąki typu 450) 2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 filiżanki ciepłej wody (temp. ok. 35 stopni) ETAP 1 - przygotowanie ciasta  Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez

KUCHARNIA
Mazurek z konfiturą pomarańczową i orzechami 240

Słoiczek konfitury pomarańczowej (u mnie francuska konfitura z dodatkiem imbiru) Garść orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim dno formy

Kulinarne Inspiracje
Trójkolorowe Magdalenki 176

Wiosna jakoś się ociąga, zimno i pochmurnie. Może z długim majowym weekendem  zadomowi sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce.    Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane(...)jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta  do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3 . Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut.    Po upieczeniu stwierdzam, ze ciasteczka są bardzo delikatne

Mia Cucina Sofieta
Makaroniki 118

Makaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i cukru

niecodziennikpary
LConcept 13 Kraków 143

wpadłam co cudowne, ręcznie wyrabiane praliny, trufle, czekoladki, kolorowe makaroniki i domowe ciasta. Drodzy, tak właśnie wygląda miłość od pierwszego wejrzenia, a potem już było tylko „gorzej”. Delikatesy 13 Kolejne pomieszczenia przyprawiły mnie o zawrót głowy… Szlachetne oliwy, trufle, pasty truflowe, octy balsamiczne, wybór najlepszych francuskich i włoskich serów oraz wędlin. Kawy, herbaty, tradycyjne pieczywo, miody, ręcznie robione makarony. Istne

Kate's Kitchen
Knedle serowe z morelami 203

zmielony biały ser. Wsypuję kisiel, mąkę, wbijam jajka i zagniatam miękkie ciasto.  Odrywam po kawałku, nakładam połówkę moreli, lub całą mniejszą i formuję kluski.  Wrzucam na wrzątek, gotuję około 4 minut od momentu wypłynięcia. Podaję ze śmietaną i cukrem trzcinowym, można oprószyć cynamonem. lubicie francuskie tosty? zapraszam po przepis:) KLIK albo, chrupiące tosty z ricottą? KLIK

Takie tam pichcenie
Eklerki z kremem waniliowym i malinami 180

śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam je na rodzinne uroczystości :) Ciasto: 180 g mąki pszennej 250 ml wody 80 g masła szczypta soli

Chocolate Muffin Blog
Francuskie gofry na początek. 150

Francuskie gofry z dom.sosem waniliowym,  z malinami i borówkami  inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz

More food, love and dreams
Sos karmelowy z maslem i sola czyli Slodki Czwartek odc.64 216

Pyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 154

zorganizowała Marcową Piekarnię , rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse. W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek

Grahamka, weka i kajzerka