GALETTE Z JABŁKAMI to klasyczny deser francuski, który urzeka swoją prostotą. Chrupiący, rustykalny i nieoczekiwanie łatwy w przygotowaniu zrobi wrażenie na najbardziej wybrednym stołowniku. Artykuł GALETTE
COOKMAGAZINEProponuję Wam tym razem oryginalny, zdrowy deser bez dodatku cukru, dla miłośników słodyczy, którzy dbają o linię. A także dla amatorów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Idealny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPolędwiczki, które rozpływają się w ustach, otulone sosem ze śmietany kremówki i smażonymi pieczarkami Wyrazistości całej potrawie nadaje gorczyca z mojej ulubionej musztardy francuskiej i sosu
Ania i Marcin gotująOwe "kominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede
Czerwona Porzeczkazaspokajaniu i osładzaniu tych chwil słów kilka. Ciasto na zamówienie, czy pieczenie w domu. W tym wątku warto poruszyć nasze preferencje, a są one wielorakie. Dla tych, którzy kochają spędzać czas w kuchni i potrafią przygotować pyszny wypiek, niewyobrażalnym jest wziąć telefon i zadzwonić do ulubionej cukierni, aby zamówić ciasto na wydarzenie, które mamy w planie przyszykować. Jednak warto zaznaczyć(...)razem nie dysponujemy wystarczającą ilością czasu na wykonanie słodkości. W takim wypadku ciasta na zamówienie oferowane przez lokalne cukiernie stają się jedynym, słusznym wyborem. Co zatem sprawi przyjemność naszym gościom? Jakie pozycje deserowe wybrać? Sprawdźmy kilka propozycji! Daquoise z orzechami i daktylem. Wariant pierwszy – francuska beza z daktylami. Nazwa tego wspaniałego tortu pochodzi od mieszkanek miasta Dax leżącego w południowo
ProstePesto.pltrochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś(...)wiadomo, że ja wiem lepiej :) Więc po moich drobnych modyfikacjach sprawa ma się tak: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g mąki pszennej 2 łyżki oleju - do ciasta 80 g oleju do smażenia cebuli (czyli ok. 100 ml) szczypta soli 1,5 kg cebuli 4-5 gałązek drobno posiekanego świeżego tymianku 20 filecików anchois w oleju 18 czarnych
Marder&Marder Manufactureformie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno nic się nie zmarnuje (o ile w ogóle cokolwiek zostanie, żeby zdążyło lekko sczerstwieć(...)powstały grudki, a masa ma zgęstnieć. Gdy masa zgęstnieje dodać miód i kremówkę i podgrzewać mieszając aż miód się rozpuści. Przygotowaną masę przełożyć do misy miksera (używamy haka do ciasta drożdżowego!). Dodajemy mleko w proszku, drożdże (zwykle suche nie wymagają przygotowania rozczynu, można je ewentualnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, żeby ciasto szybciej się wyrobiło i rosło), sól
Pociąg Do KuchniPonieważ moją specjalnością są słodkości, a z kuchnią francuską kojarzą mi się tarty, powstała tarta z figami i kremem mascarpone na bazyliowym spodzie. A Wy do czego wykorzystalibyście: dżem figowy, ocet winny i pesto bazyliowe? Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów kuchennych innowacji dla kochających tarty Składniki na ciasto: 100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej
Mania Wypiekanialepszy czas, metodę albo po prostu od samego początku uwierzyć, że da się radę. Kapryśne macarons postanowiłam pokonać stoickim spokojem. I choć daleko im z pewnością do niewiarygodnie pięknych francuskich oryginałów, mają wszystko co trzeba, czyli wysoką falbankę wokół gładkiej skorupki, a ja jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Przyznaję, że warto było dobrze się przygotować, by móc później(...)roku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto". Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki
KUCHARNIAkurkami i cukinią jest prosta w przygotowaniu, ale za to pełna sierpniowego smaku. ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu (około 65 g) nadzienie: 200 g śmietany 12 lub 18 % 2 jajka 1 łyżka musztardy francuskiej (użyłam musztardy z dodatkiem whiskey) szczypta soli 0/5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżych(...)cytryny 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminu 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę na tartę o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem i przekładamy je do lodówki. Kurki przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli, zalewamy gorącą wodą i kilka sekund mieszamy
Mienta blogPyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden
Niedzielny kucharzPyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden
Niedzielny kucharz