Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam! Składniki na chlebek cynamonowy: 120 g roztopionego, letniego masła 1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły) 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce
Rozpustne gotowanieCrème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu
Tajemnice Smakufrancuska Grzyby marynowane autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Grzyby po rosyjsku autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Grzyby duszone – obiadokolacja grzybiarza autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi autorka: wjosna | blog: Smaczny zeszyt Zupa grzybowa autorka: wjosna | blog: Smaczny zeszyt Opieńki w cieście
Weekendy w domu i ogrodzieBelgii i specjalizujących się w kuchni francuskiej. Kuleczki są fantastyczne w smaku, choć przyznam, że wymagają czasu i zabawy podczas przygotowań... Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie. Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków
Di gotujerosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób
SzczyptaSmaQdeserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in
Kto ugości moich gości?Biszkopt podstawowej formie składa się tylko z jajek, cukru i mąki odpowiednio potraktowanych i użytych w odpowiednich proporcjach. Ciasto biszkoptowe to podstawa do tortów i wielu wymyślnych ciast. Warto wiedzieć jak upiec biszkopt i co sprawia, że biszkopt opada. Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl – o nieeeee, tylko nie biszkopt. Utrapienie dla wielu. Strach(...)okazał się moment, w którym moje biszkoptowe wykształcenie dostało w łeb po wnikliwym przestudiowaniu przepisu na biszkopt genueński wg Michela Roux. Kim jest pan Roux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard
Karo in the KitchenPolędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami to danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na święta. Sos przygotowałam na bazie śmietany
Oryginalny smakKruche słodkości, przypominające konsystencją rogaliki francuskie a nadziane naszą ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - marmolada - cukier puder Przygotowanie: Ser mielimy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy ser, cukier i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy trójkąty
Zainspirowana w kuchniMazarynki ich nazwa pochodzi od francuskiego kardynała Mazarina. Te szwedzkie tarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania. Nie są trudne w przygotowaniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk mazarynek. W zakładce CIASTKA znajdziecie przepisy na inne smaczne ciastka i babeczki. Żródło Książka Wypieki Najlepsze przepisy z całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
O kuchni z uczuciemKruche ciasto warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy do lektur łatwych i przyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka również) i musiałam wracać do momentu, który został mi w świadomości. Lektury nie ułatwia język odmienny od współczesnego, wtrącenia w języku francuskim (nie wszystkie tłumaczone w wydaniu, które czytałam
Weekendy w domu i ogrodzieNaszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym
Kolizje Smakówpomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta. Babka wielkanocna Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 150 ml ciepłego mleka(...)cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt i wbij jajko. Zarób gładkie ciasto. Dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagniataj ciasto do wchłonięcia masła. Ciasto powinno być luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką
codojedzeniawłoska opiera się w dużej mierze na pysznych dania z małej ilości produktów i produktów, które zostały. I w tym przypadku było dokładnie tak, neapolitańscy piekarzy potrzebowali wykorzystać resztki ciasta na zakwasie z chleba i wpadli na pomysł tych pysznych bułek – Taralli. Taralli stały się pokarmem dla najuboższych, na początku XIX wieku dodano do nich migdały. Chociaż połączenie mąki(...)pifffko… Chociaż historia powstania Taralli jest dość jasna, to sama nazwa już nie… I tak jedni historycy uważają, że nazwa pochodzi od łacińskiego – terrère. Inni, że francuskiego – toral. A do mnie przemawia ostatnia hipoteza, która mówi, że pochodzi od włoskiego – tar, czyli zawijać. Jak zwykle bez względu na pochodzenie nazwy, Taralli są pyszne i powstały
RafalCook