ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:395/509)

Galette z gruszkami 87

Krucha gruszkowa galette - rustykalna francuska tarta z zawiniętym nieregularnym brzegiem, a w środku cienka warstwa nadzienia z pysznych gruszek. Do tego ewentualnie kilka kropel syropu klonowego i mamy podwieczorek idealny. Składniki: na ciasto: szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli 110 g masła 60 g zimnej wody dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej

wyzwania kuchenne
Tarta z porem i słonecznikiem 117

Tarta z porem i słonecznikiem – niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie porom duszonym na maśle. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest

Dorota Smakuje
10 przepisów na słodkości z truskawkami (10 dolci con le fragole) 150

panna) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta e mandorle) Muffiny z truskawkami (Muffin alle fragole) Placuszki z truskawkami i jogurtem (Pancake con fragole e yogurt) Francuski tost z truskawkami i czekoladą  Truskawkowy cheesecake w szklaneczkach Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (Crumble

La grande e la piccola cuoca
Ganache z biszkoptem. 86

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna

Kuchnia Beaty
Francuska tarta jabłeczna… 104

mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i za pierwszym razem ciasto na spód za mocno się skurczyło i całość wyglądała średnio ładnie, ale też i dlatego, że pierwsza zniknęła w przeciągu może dziesięciu minut i o… Continue reading Francuska tarta jabłeczna

brunetkawkuchni
Quiche z kurczakiem i pomidorami 301

Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 1000g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej

Pyry na Gaz
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 182

który pomimo podobnej nazwy nie ma nic wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny

KUCHARNIA
Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 127

Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób

naRuszcie
Czereśniowe Clafoutis 179

Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:)  Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie

Blondynka Gotuje
CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU 74

Słodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Sos pomarańczowy na bazie karmelu, cytrusowy nie za słodki, kremowy i rozpływający się w ustach. Do tego te rajskie naleśniki… Nie mogłam się oderwać. INNE PRZEPISY NA DESERY:   TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY     SERNIK(...)cząstki pomarańczy i chwilę przesmaż. 9. Gotowe naleśniki serwuj z wy filetowanymi cząstkami pomarańczy, polane dodatkowo sosem. Print CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU Słodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Course Breakfast Cuisine French Keyword Crêpes Suzette, Crepes Suzette, Naleśniki, Prep Time

globuskulinarny
Sałatka z bobu 75

Przepis na przepyszną sałatkę z bobem i boczkiem. Smakuje obłędnie, a dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Składniki 500g bobu 100g boczku 1 czerwona cebula Sos: 4

Wasze Przepisy
Tarta z cukinią i szynką 157

U mnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie

Pasja Smaku
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 151

wtedy bierze na ręce. Rodzice są stanowczy, dzieci mają jasno określone ramy. Mali Francuzi wiedzą, że np. wieczór jest dla rodziców i potrafią same się bawić. W efekcie tych francuskich metod wychowawczych dzieci są sto razy mniej „problematyczne” niż mali Amerykanie. Mały Francuz nie przerywa dorosłym, je z apetytem i zawsze mówi „dzień dobry”. Książka jest bardzo ciekawa - czytając(...)plusy i minusy, ale książkę bardzo polecam. Warto się zastanowić, który system wychowania jest nam bliższy, może coś warto zmienić? W książce autorka podaje przepis na bardzo popularne ciasto weekendowe pieczone wspólnie z dziećmi. Upiekłam je zmieniając trochę tu i ówdzie

Posadzone i zjedzone
Francuski klasyk: galette 173

przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette . Co to takiego? Najprostsza z najprostszych, o francuskim rodowodzie, zyskała więc już poklask w wielu kręgach, mimo swego(...)wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od  Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie i smakuje, ale nie jest już bezlaktozowe. Nam to nie przeszkadza, alergii bowiem nie mamy. Dorzuciłam też trochę borówek amerykańskich, bo samych jeżyn wydawało mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zawijaniec z makiem 80

resztę cukru. Mikserem z hakami wyrobiłam ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na stolnicę i podsypując mąką ponownie je zagniotłam i podzieliłam na dwie równe części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam masą makową. Każde ciasto zwinęłam w roladę i nacięłam ją wzdłuż(...)ciasta z każdej rolady zaplotłam w warkocz i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piekłam w dwóch oddzielnych formach keksówkach. Wierzch każdego ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Składniki na kruszonkę umieściłam w misce i roztarłam palcami na okruchy. Kruszonką posypałam obydwa ciasta. Ciasta piekłam jednocześnie na tym samym poziomie piekarnika przez około godzinę w temp. 180 stopni. Ciasto wystudziłam

Waniliowe Improwizacje
Łasuchy wszystkich krajów, łączcie się! Oto najlepsze śniadania na słodko 85

Sprawdź przepis 4. Tosty francuskie z chałki Tosty francuskie to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie kilkudniowej chałki i świetny przykład na przepis zero waste w akcji #pokochajresztki ( szczegóły na moim profilu na IG ) Złocisty syrop klonowy, miód lub konfitura, ciepła chałka i soczyste owoce sprawiają, że to idealne śniadanie na słodko . Tosty francuskie z chałką Wspaniały pomysł(...)greckiego. Idealnie puszyste, pyszne i sycące. Sprawdź przepis 8. Naleśniki z przepisu Michela Roux Naleśniki francuskiego mistrza kuchni Michela Roux są absolutnie wyjątkowe – puszyste i tak bogate w smaku i konsystencji, że można o nich powiedzieć: naleśniki na bogato! To wszystko zasługa nietypowych proporcji ciasta i jednego, zaskakującego składnika. Świetnie smakują z serem, owocami czy dżemem. Naleśniki Michela Roux Pyszne

Na-talerzu.pl
Przepisy sylwestrowe. 15 pysznych pomysłów. 840

drożdżach – inne przepisy na pizze znajdziecie tutaj (klik)   Imprezowe parówki w chrupiącym cieście  Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej Chrupiące pieczarki w panierce Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem   Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa

Słodkie okruszki
Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową. 123

powiecie na ciasteczka francuskie z masą serowo - kajmakową i posypką z przepysznych       ziarenek    Migdałowy przylądek oraz Cynamonowy pył z  ZIARENKOWA .            Ciasteczka są przepyszne i szybko znikają z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera białego półtłustego 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  3 łyżki masy kajmakowej 1 jajko Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy pył z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać . Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z kremem czekoladowym i sezonowymi owocami 150

Kiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj więcej

bistro mama
Liebster Blog Award 187

gotował, kogo  byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania