ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:401/509)

Zupa serowa 147

zostawiała wystarczającą ilość kluch robionych ze zwykłego ciasta pierogowego , mogła być to również zupa serowa. Odkryję dzisiaj nasz rodzinny sekret. To przepyszna, gęsta zupa rodem z podlwowskich Maliczkowic. Moja nieznana mi babcia ją przygotowywała i tak samo robi moja mama. Zupa serowa, ale nie robiona na twardym serze, jak wersje francuskie czy znane z czeskich restauracji, serowa(...)Wystarczy boczek, najlepiej surowy wędzony. Kroję także cebulkę. Gdy ziemniaki się gotują, boczek powolutku wytapia się na bardzo niewielkim ogniu, pora z mąki i ciepłej wody zagnieść  elastyczne ciasto. Wodę dodaję stopniowo, czasem wchodzi mniej, czasem więcej. Formuję kulę z ciasta, następnie spłaszczam ją i rozwałkowuję. Kroję na pasy i następnie dosyć grube kluchy. Zresztą ich wielkość jest

I tu będę miała takie te
Lekkie ciasto jogurtowe 111

doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki: (na małą keksówkę) 1 1/3 szklanki

Cakes By Kejt
Francuskie cudo! 121

podawane na ciepło, równie dobrze smakują na zimno. Tarty to takie ekskluzywne francuskie wersje pizzy. Tu na pewno fani włoskiej pizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól

Kuchnia Pani Wiosny
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 175

Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.  Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo wysmażonej konfitury truskawkowej

SzczyptaSmaQ
sernik karmelowo - lawendowy 159

Składniki: 1 op pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka

Luźna Kuchnia
Faworki 109

Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych gospodyń zaowocowały lekkim i chrupiącym deserem. Nazwa faworki pochodzi od francuskiego "faveur", co znaczy wstążeczka lub cienka tasiemka. Jednakże(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu szczypta soli Dodatkowo cukier puder olej do smażenia Instrukcje Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany, spirytus i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli podczas wyrabiania ciasto wydaje nam się zbyt tępe, możemy dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto ogólnie jest ciężkie w zagniataniu, dlatego trzeba się przy nim troszkę napracować. Gotowe ciasto owijamy

Wędrówki po kuchni
Kuchnia francuska w pigułce 152

najmniejszych problemów. Francuskie sery mają swoje specjalne miejsca na listach patentowych i niekiedy mają nawet zastrzeżone kształty oraz znaki towarowe. Ta kuchnia słynie także z bardzo dobrego wina, które produkowane jest z najwyższą dbałością. Wytwarzanie wina francuskiego urosło do rangi prawdziwej sztuki, a jego próbowanie to nie lada przyjemność. Francja słynie również z ciasta francuskiego oraz bagietek, które są popularne(...)skrajne emocje – jedni kochają tego typu przekąski, inni z kolei mogą uznać, że to coś obrzydliwego. Prawda jest gdzieś po środku i trudno nie zauważyć, że mimo zróżnicowanych opinii francuskie dania są powszechnie przygotowywane w wielu restauracjach na świecie. Trzeba je jednak indywidualnie przyrządzić, aby miały one taki smak, jaki najbardziej nam pasuje. Aby zjeść potrawy kuchni francuskiej niema potrzeby

Codogara
Cronut - słodki romans donuta z croissantem 152

jesteście na bieżąco z kulinarnymi trendami, szczególnie tymi pochodzącymi zza oceanu, to na pewno musieliście słyszeć o cronutach . Otóż na punkcie tej hybrydy, powstałej z połączenia amerykańskiego donuta i francuskiego croissanta , oszalał najpierw cały Nowy Jork, a później Internet, gdzie blogerzy prześcigają się w przepisach na odkrycie tajemniczej receptury, skrywanej przez Dominique'a Asnela (właściciela cukierni, w której te pączki(...)się i tacy delikwenci, którzy po kulinarne nowinki są w stanie przebyć tysiące mil), to postanowiłem upiec je w domu. Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków  na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki. I cóż, sam ich smak mnie nie powalił na kolana - są mocno maślane i jak dla mnie trochę za tłuste (w porównaniu

Food Square
PIKNIKOWE FRANCUSKIE TOSTY! 111

PIKNIK W STYLU FRENCH FRANCUSKIE TOSTY NA WSPÓLNIE SPĘDZONY CZAS DZIEŃ DOBRY! ;-))) Uwielbiam! Pycha! Pycha! I jeszcze raz PYCHA! ;-))) Najukochańsze przeze mnie tosty francuskie, przygotowane z domowej chałki drożdżowej, z syropem klonowym, chrupiące i z całą masą przepysznych owoców sezonowych. Kwaśna czarna porzeczka, słodkie aż czarne czereśnie, soczyste maliny i truskawki! Ach!!! Idealny posiłek, który możecie zabrać ze sobą(...)wanilią, dodaj do miski. Dodaj miód. Całość zagniataj. Ciasto powinno być długo wyrabiane minimum 30 min. Odstaw na 1 godzinę. Przełóż do formy do pieczenia na chałki, jeśli takiej nie masz, zapleć warkocz i piecz na blaszce. Temp. 180 stopni C. Czas: 1 godzina Chałkę studzimy całkowicie. PRZEPIS NA TOSTY FRANCUSKIE: - 3 łyżki Optima Omega 3 - 1 szklanka mleka

SMYKWKUCHNI
Jak wygląda śniadanie w różnych krajach? 118

orzechami laskowymi ! Aby przygotować ciasto na naleśniki, połącz ze sobą 250 g mąki, 3 jajka, 15 dkg masła i 250 ml mleka. Usmaż naleśniki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowe naleśniki posmaruj kremem Nutella i posyp posiekanymi orzechami laskowymi – możesz też wybrać inne orzechy. A jak wygląda śniadanie w innych krajach? Francja Z francuskim śniadaniem nierozerwalnie kojarzą się słynne croissanty(...)tylko. Francja to jednak nie tylko słodkie croissanty. To także m.in. przepyszne, chrupiące bagietki i maślane brioszki. Francuzi uwielbiają pieczywo i nie można się dziwić, bowiem we francuskim wydaniu jest ono naprawdę pyszne! Poza pieczywem na stołach w ramach śniadania pojawiają się m.in. świeże owoce, warzywa, nabiał, soki. Francuzi, znani z zamiłowania do słodkości, także znają krem Nutella, który niejednokrotnie

Codogara
Chleb francuski 166

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne, lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj Składniki: 500 g

rozgotowana
Schab w cieście musztardowym 321

stole prezentował się znakomicie.  Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości  4 ząbki czosnku  1 łyżka majeranku 3 łyżki oleju mały słoiczek musztardy francuskiej 1 szklanka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki włożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać majeranek, 3 łyżeczki musztardy i olej(...)temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika.  Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta

Pasja Smaku
Tordu z kiełbasą krakowską 152

Pomysłowe pieczywo nadziane kiełbasą krakowską. Tordu, z francuskiego "skręcony", piekłam już dwa razy. Obok jagodzianek i czosnkowych bułek to jedne z ulubionych drożdżowych wypieków mojego Taty. Miękki, puszysty miąższ i pyszna skórka. Musicie upiec je w swoim domu!     Składniki: (na dwie sztuki)   Ciasto: 500 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTA WIELKANOCNE 220

wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne.  Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński(...)panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami

Ciastka - domowe słodkości
Rodzaje Biszkoptów 89

tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy poniżej o innych wariacjach biszkoptu, które możemy spotkać w różnych zakątkach naszego świata. Biszkopt genueński To włoski i francuski przysmak nazywany tam Genoise Sponge. Jest(...)umożliwia ubicie całych jaj w metodzie na ciepło). Biszkopt tradycyjny jest spulchniany mechanicznie , czyli poprzez szybkie ruchy końcówki miksera, która napowietrza białka. Biszkopt Angel Food Zwane jest również Niebiańskim. Ciasto to, nie zawiera tłuszczu i jest przygotowywane wyłącznie z ubitych białek jaj, które są ustabilizowane dużą ilością cukru. Białka muszą być idealnie ubite. Jeśli masz z tym problemy, poczytaj tutaj

SmartBake.pl

Proponowane wyszukiwania