ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:401/509)

Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 331

pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku

codojedzenia
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem 70

Przepis na przepyszną sałatkę z wędzonym łososiem i jajkiem. Łatwa w przygotowaniu, doskonała zarówno na co dzień jak i od święta. Składniki: roszponka wędzony łosoś jajka

Wasze Przepisy
Crepes – naleśniki 94

się o samym święcie, chciałam raczej skupić się naleśniku, który wydaje się banalnym przepisem, a jednak często sprawia sporo kłopotu. Po pierwsze ciasto, ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, naleśniki będą wtedy cieniutkie i delikatne. Ciasto można przygotować z różnego rodzaju mąk, najczęściej używamy mąki pszennej białej tak jak w dzisiejszym przepisie, ale można dowolnie mieszać mąki może(...)ciasta na patelnię, oczywiście najlepsze są cieniutkie, choć wiem, że wymaga to pewnej wprawy, ale warto trenować, ponieważ im cieńszy naleśnik, tym lepszy! Nadzienie do dzisiejszych crepes to prosta mieszanka serka mascarpone, śmietany i miodu, pyszne i proste. Zapraszam! Print Crepes - naleśniki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Cieniutkie i delikatne naleśniki w stylu francuskich naleśników

SprawdzonaKuchnia.pl
Smażone ogórki z frytkami 126

ataku USA na Irak i nieprzyłączenia się do tej agresji sił francuskich nazywają się już tylko fries :) W 1960 pewien jegomość otworzył mały bar dla kierowców w Atkins, które było w całym Arkansas znane jako stolica pikli. 3 lata później postanowił wykorzystać lokalny produkt i usmażył go w cieście na głębokim oleju. Tak powstały pierwsze smażone ogórki. Szło

Kryzysowa Książka Kucharska
70. Domowa creme fraiche z truskawkami 149

podekscytowanie biorą górę! Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny

Be Fit Be Strong
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 162

Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć

Weekendy w domu i ogrodzie
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 128

Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.  Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę.  Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)SKŁADNIKI :  2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g  lub francuskich firmy Brześć  400 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka  3/4 szklanki mleka 4 banany 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
kuchnia XX - lecia międzywojennego 133

jajek budyń z ryżu z grzybami budyń z wątróbki ciasta: babka czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka parzona babka szafranowa babka kakaowa babka ponczowa babka z tartego ciasta kisielek czekoladowy łatwe ciastka czekoladowe mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy II mazurek orzechowy mazurek różany obwarzanki albertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny tort czekoladowy korzenny(...)dziaduch tort ze śliwek dania mięsne: pasztet z makaronu włoskiego pieczeń siekana pieczeń wieprzowa nadziewana drób: kaczka z pomidorami kurczęta z pomidorami przepiórki duszone w śmietanie przepiórki na sposób francuski grzyby: kasza gryczana z grzybami kotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie

królestwo garów
Garnek do tajine (tagine, tadżin) 128

Otrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 206

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii

W kuchni Karmel-itki
Crêpes - francuskie naleśniki 144

kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty, nie wspominając naleśników na słodko.  Na szczęście w święta Mikołaj dostarczył mi rewelacyjną, i jakże smaczną, książkę Julii Child "Francuski Szef Kuchni". Po pierwsze(...)miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.  Rozgrzać patelnię. Lekko natłuścić ją masłem. Chochelką nabierać ciasto i wlać na środek patelni. Szybko zakołysać by ciasto się równomiernie rozpłynęło. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Nadzienie -   do miski przełożyć twaróg, rozdrobnić widelcem. Dodać serek mascarpone

pink envelope
Knedle z truskawkami 140

owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy właśnie truskawkami. Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęli uprawiać również Anglicy, a jeden z nich wypracował techniki krzyżowania poziomek(...)Wcześniej natomiast jadano je właściwie tylko na europejskich dworach, gdyż były bardzo drogie. Podawano je wtedy na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana. Knedle z truskawkami. Składniki na ciasto do knedli: - 850 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej) - 450 g twarogu - 2 szklanki mąki tortowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - truskawki Do podania: - jogurt naturalny

mojewypiekiinietylko
Bagietka Francuska 60

wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i na koniec wodą. Pamiętaj by dobrze wymieszać, ale nie wyrabiać ciasta. Owiń miskę folią spożywczą i pozostaw na jakieś 45 minut. Po drugie, trzecie i czwarte wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą, nie podsypuj mąką, mimo, że ciasto będzie bardzo się kleić, chwilę je podrzucaj, obracaj, tak by powstała kula i ponownie włóż do miski(...)powtórzyć tę czynność 3 razy. Teraz po trzecie powierzchnię roboczą podsyp mąka, wyłóż ciasto, je też dość mocno podsyp mąką i podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj mały wałek, przykryj folią i odstaw by odpoczęły na jakieś 15 minut. Po czwarte wałek z ciasta podsyp mąką, przy pomocy oczywiście czystych palców rozgnieć go, i uformuj bagietkę. Przełóż

RafalCook
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 200

MARYNATA :  2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.  Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy sok marchwiowy z buraczkiem 174

resztki czysty odpad marchewkowy, który można potem wykorzystać do pieczenia ciasta, czy chleba . Następnie nakarmić maszynę pozostałymi warzywami i owocami. Otrzymany sok dokładnie wymieszać i przelać do szklanek. Pić od razu po przyrządzeniu - świeży ma najwięcej wartości odżywczych i jest najsmaczniejsz. Do szklanicy soku skusić się na ciasteczko francuskie z marmoladą - albo i dwa.. . - połączenie smaków będzie razem obłędne

Grunt to przepis!