ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:405/509)

Galette z cukinią i ricottą 192

równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie

Wędrówki po kuchni
Maślana bułka Brioche 221

wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam!     Składniki: (na dwie Brioche)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą 68

u0119cznie zagniatamy jednolite ciasto. Rozk\u0142adamy je na formie \u017caroodpornej do wypieku tarty, wyje\u017cd\u017caj\u0105c tak\u017ce na boki. Moja forma ma \u015brednic\u0119 25 cm. Ciasto dziurkujemy przy pomocy widelca i wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na 30 minut, by stwardnia\u0142o.","text":"Dodajemy \u017c\u00f3\u0142tko i r\u0119cznie zagniatamy jednolite ciasto. Rozk\u0142adamy(...)name":"Sp\u00f3d tarty pieczemy we wcze\u015bniej nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumieni\u0107 si\u0119 na z\u0142ocisty kolor.","text":"Sp\u00f3d tarty pieczemy we wcze\u015bniej nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumieni\u0107 si\u0119 na z\u0142ocisty kolor.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tarta-cytrynowa-z-musem-lemon-curd-i-beza\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Chlebek cynamonowy. 125

Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam! Składniki na chlebek cynamonowy: 120 g roztopionego, letniego masła 1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły) 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie
Crème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem 54

Crème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu

Tajemnice Smaku
"Na grzyby... 3." - podsumowanie akcji kulinarnej 109

francuska Grzyby marynowane autorka:  kulinarnagosia  | blog: Kulinarne Przemyślenia Grzyby po rosyjsku autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Grzyby duszone – obiadokolacja grzybiarza autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi autorka:  wjosna  | blog: Smaczny zeszyt Zupa grzybowa autorka:  wjosna  | blog: Smaczny zeszyt Opieńki w cieście

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane 1825

Belgii i specjalizujących się w kuchni francuskiej. Kuleczki są fantastyczne w smaku, choć przyznam, że wymagają czasu i zabawy podczas przygotowań... Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie.  Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków

Di gotuje
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 133

rosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób

SzczyptaSmaQ
Masło orzechowe Primavika 170

deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in

Kto ugości moich gości?
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 317

Biszkopt podstawowej formie składa się tylko z jajek, cukru i mąki odpowiednio potraktowanych i użytych w odpowiednich proporcjach. Ciasto biszkoptowe to podstawa do tortów i wielu wymyślnych ciast. Warto wiedzieć jak upiec biszkopt i co sprawia, że biszkopt opada.   Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl – o nieeeee, tylko nie biszkopt. Utrapienie dla wielu. Strach(...)okazał się moment, w którym moje biszkoptowe wykształcenie dostało w łeb po wnikliwym przestudiowaniu przepisu na biszkopt genueński wg Michela Roux.   Kim jest pan Roux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami 75

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami to danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na święta. Sos przygotowałam na bazie śmietany

Oryginalny smak
Rogaliki serowe 164

Kruche słodkości, przypominające konsystencją rogaliki francuskie a nadziane naszą ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - marmolada - cukier puder Przygotowanie: Ser mielimy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy ser, cukier i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy trójkąty

Zainspirowana w kuchni
Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe 105

Mazarynki  ich nazwa pochodzi od francuskiego kardynała Mazarina. Te szwedzkie tarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania. Nie są trudne w przygotowaniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk mazarynek. W zakładce CIASTKA znajdziecie przepisy na inne smaczne ciastka i babeczki. Żródło Książka Wypieki Najlepsze przepisy z całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku

O kuchni z uczuciem
AMERYKAŃSKIE RURKI ORZECHOWE 93

wszystko.Tak samo jest z naszą czy Francuską , która wprost opływa masełkiem.Gdyby nie te tuczące,pyszne składniki , kuchnia by była smutna , mdła i niejadalna.Dlatego od czasu do czasu trzeba sobie raz w miesiącu zjeść cos tuczącego , by się nagrodzić za dni odchudzania:).Wszystko jest darem , tylko trzeba jeść z głową :)Zapraszam.    Ciasto naleśnikowe: **************************** 1szkl.z czubkiem mąki pszennej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania